Sebastijan Prediger proslavlja pogodak protiv River Plejta (©AFP)
Sebastijan Prediger proslavlja pogodak protiv River Plejta (©AFP)

Bokina deca izbacila River, sada dolaze po "svoje"

Vreme čitanja: 5min | ned. 22.05.22. | 19:05

Čak šestorica igrača poniklih na Bombonjeri večeras će se nameriti na Đenovljane u borbi za pehar Liga kupa

Veliko finale argentinskog Liga kupa konačno je stiglo. Posle dugog niza u ligaškoj fazi i teških borbi u eliminacionim rundama, Boka Juniors i Tigre večeras (21.00) se na stadionu Mario Alberto Kempes u Kordobi upuštaju u konačnu bitku za titulu. Oba tima imala su težak put do finala, posebno u polufinalnim utakmicama gde su svoje rivale savladali tek posle penal završnica.

Put do finala nije bio lak za Boku Sebastijana Batalje. Loš start na početku sezone mogao je ozbiljno da zakomplikuje stvari, a čak se pričalo i o mogućnosti da glavni stručnjak napusti svoju poziciju sredinom šampionata. Međutim, Đenovljani su kako je takmičenja odmicalo uspeli da se konsoliduju i da ligaški deo u Zoni B sa 27 osvojenih bodova završe na drugom mestu, jednim manje od Estudijantesa, tima kojeg su pobedili sa 1:0 u šestom kolu Liga kupa. U narednoj utakmici takođe su ostvarili ključnu pobedu od 1:0 protiv Rivera u Superklasiku, i to je bio očigledan znak da se Boka vratila na pobednički kolosek.

Izabrane vesti

U drugoj fazi tim sa Bombonjere susreo se sa Defensom i Hustisijom, jednom od ekipa koje su pružile dosta dobre partije u prvom delu takmičenja. Posle kontroverze oko sati odmora za tim iz Florensijo Varele, čiji su čelnici nameravali da odlože utakmicu za jedan dan jer jesu smatrali da je 48 sati odmora iako je bilo regularno, ipak premalo za odmor tima koji nastupa i u Kopa Libertadores. Zvanično organizaciono telo takmičenja nije prihvatilo ovaj zahtev, a Đenovljani su na svom terenu slavili sa 2:0, čime su se plasirali u polufinale. U narednoj rundi viđen je duel bez golova protiv Rasinga, jednog od glavnih kandidata za titulu, i tima koji nije imao poraz tokom čitavog turnira. Što se tiče Akademaca, epitet neporažene ekipe im je ostao i posle okršaja sa Bokom, koja je, ipak, posle penal završnice rezervisala kartu za svoje drugo finale u ovom takmičenju.

21.00: (1,95) Boka Juniors (3,10) Tigre (4,10)

Na kontinentalnom nivou, put Boke se ne razlikuje mnogo od starta na nacionalnom nivou. Trenutno je na trećem mestu u svojoj grupi u Kopa Libertadores, pošto je sa dva poraza od Deportivo Kalija i Korintijansa i remijem takođe protiv Brazilaca u poslednjem okršaju sredinom nedelje na Bombonjeri, zakomplikovala plasman za nastavak takmičenja. Sada je sve na kocki u duelu protiv Kolumbijaca, za poslednji termin u grupnoj fazi, u kome će samo pobeda biti od koristi za plasman u osminu finala.

Tigre je tokom ligaškog dela takmičenja delio Zonu B sa Bokom. Bez obaveza na kontinentalnom nivou, tim iz Viktorije se fokusirao samo na lokalni turnir i postigao je odličan učinak sa ekipom koja kombinuje mlade igrače izrazitog kvaliteta, kao što je Eki Fernandez, koji je zanimljivo na pozajmici iz Boke, sa veteranima iz mnogih velikih bitaka, poput Sebastijana Predigera i Pabla Manjina.

Dario Benedeto (©AFP)Dario Benedeto (©AFP)

Bez sumnje, jedan od ključeva igre biće način na koji će se poneti izdanci Bokine škole. U timu Sebastijana Batalje? Ne, već kod Dijega Martineza. Radi se o tome da je Tigre postigao sjajan učinak sa nekoliko igrača koji su na pozajmici iz Boke ili koji su kao mladi bili u omladinskom pogonu Đenovljana. Verovali ili ne, danas se čak njih šestorica nalaze u prvoj postavi Matadora.

Ko su klinci iz Boke, a koji će biti ključni za Tigre? Prvi se pojavljuje Ezekjel Eki Fernandez, Matadorov centralni vezni igrač koji je na pozajmici sa Bombonjere. Iako je u rezervi Boke već pokazao kvalitete i čak dobijao solidnu minutažu u prvom timu, Matadori su mu pružili veće mogućnosti i slobodu igre. Dva imena se pojavljuju i u navali Tigrova, jedno koje je bilo od najvažnijih prodaja Đenovljana direktno iz rezervnog tima i drugo koje nije uspelo da se pronađe u Boki, ali je imalo više nego interesantne nastupe za druge klubove. Prvi je Fakundo Kolidio, koji je prodat Interu za devet miliona evra dok je još bio u nižim ligama. Posle pozajmice u belgijskom Sint Trojdenu mladi napadač je stigao na pozajmicu u Tigre na jednu sezonu i, uprkos startu sa klupe, postao je jedan od ključnih igrača za Dijega Martineza. Drugi je Mateo Retegi, takođe sa prošlošću u Boki, a kasnije na pozajmici u Taljeresu i Estudijantesu, a danas je privremeno u redovima Matadora. Upravo njih dvojica su bili ključni u pobedi protiv Rivera, pošto su postigli po gol za konačnih 2:1.

El Matador će igrati poslednju instancu turnira samo pet meseci pošto je izborio povratak u elitno društvo argentinskog fudbala. Tim koji predvodi Dijego Martinez imao je spektakularan početak koji ipak nije mogao da održi u poslednjim mečevima prve faze, ali se na kraju plasirao u četvrtfinale u kojem je savladao moćni River i to na Monumentalu, a zatim prebrodio i Argentinos Juniorse u polufinalu posle penala i ušao u odlučujući meč.

Tigre će pokušati da ponovi podvig koji je postigao 2019. Pre tri godine u tadašnjem finalu nacionalnog Kupa savladao je upravo Đenovljane sa 2:0 i osvojio je prvu i jedinu titulu u svojoj istoriji. I ove nedelje će nastojati da ostvari isti rezultat, a ako bude posvećen ući će u uži spisak klubova koji su uspeli da budu šampioni u prvoj sezoni posle promocije.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

Iako će ovo biti potpuno drugačija utakmica i drugačiji uslovi, postoji veoma blizak presedan koji favorizuje Boku Juniors, jer je tim Sebastijana Batalje u poslednjem meču ligaškog dela Liga kupa pre samo dve nedelje pobedio Tigre sa 2:0 i bio je mnogo bolji. Ostaje da se vidi da li su Matadori izvukli pouku iz svojih greška ili će naprotiv Đenovljani ponoviti ono što su uradili u tom 14. kolu.

Tokom istorije, ovi rivali su se sastajali ukupno u 65 navrata, ne računajući utakmice amaterske ere i nacionalne kupove, uz statistički prevlast, kako se i moglo očekivati, u korist Boke Juniors, koja je ostvarila 43 pobede, naspram 10 za Tigre i ukupno 12 remija.

Poslednja utakmica između ova dva tima bila je već pomenuta u 14. kolu, u kojoj je Boka pobedila sa 2:0 golovima Vaskeza i Benedeta. Pre toga, njihova poslednja utakmica bila je u Superligi za sezonu 2018/2019, gde su Đenovljani takođe slavili sa 4:1 posle dva gola Teveza, i po jednog Kardone i Bufarinija, dok je Gonzales postigao pogodaka za Tigre.


LIGA KUP ARGENTINE - FINALE

Nedelja

21.00: (1,95) Boka Juniors (3,10) Tigre (4,10)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineBoka juniorsTigre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara