Foto: FSS
Foto: FSS

Bolan poraz Orlića: Srbija se dva puta vratila iz minusa, Poljaci evrogolom otišli u polufinale (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 27.05.23. | 16:56

Selekcija Aleksandra Lukovića se uzdignutog čela vraća iz Mađarske

Na istom mestu na kojem je započela takmičenje na Prvenstvu Evrope u Mađarskoj kadetska reprezentacija Srbije ga je i završila. Porazom, ne ubedljivijim od onog protiv Slovenije, ali bolnijim definitivno, pošto je u četvrtfinalu protiv Poljske poklekla minut pre kraja utakmice. Položili su izabranici Aleksandra Lukovića ispit karaktera ove subote u Telkiju po ko zna koji put u poslednjih devet dana, dva puta se vratili iz minusa, ali nije bilo dovoljno. Rejčik ih je evrogolom iz slobodnog udarca ostavio bez polufinala kontinentalnog takmičenja, ali i direktnog plasmana na Svetsko prvenstvo - 3:2 (1:0).

Kako bilo, Orlići se iz Budimpešte vraćaju uzdignutog čela. Kada su ih posle ubedljivog poraza od Slovenije praktično svi otpisali, pokazali su od čega su, birali su teži put do nokaut faze (preko Italije i Španije), protiv Poljske ponovo pokušali "zaobilaznicom" i mada ovog puta nisu uspeli, treba im skinuti kapu zbog svega što su prikazali na kontinentalnoj smotri.

Izabrane vesti

Ponovila se našoj selekciji Slovenija. Dekoncentrisano su ušli u utakmicu i rano kapitulirali, u identičnom trenutku kao pre devet dana u prvom kolu grupne faze. Tada nas je Pejičić načeo, ovog puta je to uradio Kžižanovski. Tukao je poljski defanzivac glavom sa druge stative posle slobodnog udarca, Ivan Džodić mu je odbranio udarac, ali se iz odbitka Kžižanovski ispravio i selekciji Marčina Vlodarskog doneo prednost..

Orlići nisu imali spreman odgovor, zatečeni su ostali posle rano primljenog gola i nikako nisu uspevali da se oporave od početnog šoka. Nesumnjivo je na stanje na terenu uticala i činjenica da su Poljaci tri dana ranije odmorili gotovo kompletnu startnu postavu protiv Velsa jer su ranije osigurali prvo mesto u grupi. Istina, zbog toga i pretrpeli ubedljiv poraz, ali on nije uticao na samopozdanje Poljaka. Bilo ih je svuda, dobijali su duele, kupili svaku “ničiju“ loptu, posebno pred našim golom, što im je omogućilo da lako dođu do prilika. Ređali su se udarci Poljaka, pretio je u dva navrata Skočilaš, potom Snaucer, Volski, Huraš…

Devet puta su samo u prvom poluvremenu momci Marčina Vlodarskog pogodili okvir našeg golam. Srećom, Džodić je bio na visini zadatka i odbrana držao Srbiju u životu. Srbiju koja do pauze gotovo da nije pripretila. Pjekutovskog nijednom nije stavila na iskušenje, mada je smiraj prvog dela Andrej Petrović bio blizu da ga testira, snažno je šutirao u bliži ugao posle povratne lopte koju mu je vratio Matija Popović, ali je zatresao spoljni deo mreže.

Start drugog poluvremena doneo je novu priliku Poljske, tada preko Volskog, ali je Džodić još jednom dobro stajao i spremno dočekao udarac krilnog fudbalera. A Srbija za promenu odgovorila. Konkretno, golom! Petrović je u 51. minutu odlučio da podseti kakvim udarcem raspolaže – sećate se njegovog gola protiv Slovenije? - i šutirao sa dvadesetak metara (naš prvi udarac u okvir gola), a Pjekutovski iako odbranio njegov pokušaj, odbio loptu samo do Veljka Vukojevića koji je natrčao na odbitak i pogodio tik uz bližu stativu.

Međutim, ako su Orlići i pomislili da preuzmu kontrolu nad utakmicom i krenu po preokret, Volski ih je sasekao u korenu. Uveo je u igru Mikolajevskog, a ovaj osam minuta kasnije pokazao zbog čega je "desetka" reprezentacije. Fintom je iz igre izbacio Veljka Milosavljevića i taman kad se Davidu Đuriću učinilo da će do lopte, Mikolajevski mu je izmakao i iznudio jedanaesterac, koji je zatim i realizovao.

No, imao je i Luković keca u rukavu. I to ne jednog, već dva. Ubrzo nakon drugog primljenog gola na teren je poslao Nikšu Delibašića i Andreja Subotića, a tandem Čukaričkog vratio Orliće u igru šest minuta kasnije. Akciju je započeo Petrović duplim pasom sa Subotićem, potom poslao loptu za Delibašića, koji je reagovao instinktivno i vrhom stopala je odložio za klupskog saigrača, a ovaj je iz prve zakucao u bliži ugao za izjednačenje.

Da je dva minuta kasnije Popović bio precizniji kod udarca sa dvadesetak metara, mogla je Srbija i do ekspresnog preokreta. Ipak, šutirao je malo iznad prečke... Do kraja su Poljaci imali inicijativu, mada ne osetnu. U završnoj četvrtini meča igralo se u mnogo sporijem ritmu, kao da su se dve reprezentacije složile da penalima odluče putnika u četvrtfinale. Ipak, poklon koji je dobila u finišu utakmice Poljska nije odbila. Neoprezno je u 89. minutu reagovao Nikola Simić, sa leđa je na ivici šesnaesterca faulirao Tomčika i poklonio rivalu priliku da izbegne penal lutriju. Rejčik je namestio loptu i preko živog zida je lansirao u gol, a Poljsku među četiri najbolje reprenzetacije u Evropi.

PRVENSTVO EVROPE ZA KADETE, ČETVRTFINALE

POLJSKA - SRBIJA 3:2 (1:0)

/Kžižanovski 4, Mikolajevski 62pen, Rejčik 89 - Vukojević 51, Subotić 70/

Telki

Sudija: Elčin Masijev (Azerbejdžan)

POLJSKA: Pjekutovski, Stala, Orlikovski, Kžižanovski, Kolanko, Boris (71. Brziski), Snaucer (77. Tomščuk), Rejčuk, Volski (77. Gurgul), Skočilaš, Huraš (54. Mikolajevski). F

SRBIJA: Džodić, Milosavljević, Simić, Đurić (90+1. Sremčević), Ćuk (64. Subotić), A.Petrović, Alilović (64. Delibašić), Vukojević, Maksimović, M.Popović, Cvetković.


tagovi

kadetska reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo U17

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara