BOMBER IN SERBO: Juve odlučuje ko će u Ligu šampiona

Vreme čitanja: 5min | pet. 19.04.19. | 08:44

Jure se Inter, Milan, Roma, Lacio, Atalanta, pa čak i Torino...

(Pišu: Legenda Rome Roberto Pruco “Bomber” i dopisnik MOZZART Sporta iz Rima Željko Pantelić)

Nedefinisana igra, manjkavi igrački pogoni i neuformisanost suđenja italijanskih arbitara doprineli su da se i najbolji poznavaoci Serije A u ovoj sezoni obrukaju u prognozama. Ulazimo u poslednjih šest kola prvenstva sa timovima koji osciliraju iz nedelje u nedelju. To se najbolje vidi  kada se uporedi učinak klubova koji se bore za treće i četvrto mesto, odnosno mesta u Ligi šampiona, u poslednja tri meseca. Ne treba isključiti ni borbu za mesta u Ligi Evrope. Osim što imamo šest timova u trci za pet evropskih karti, ne treba zaboraviti da je sedmo mesto pozicija koju svi žele da izbegnu. Ono sa sobom donosi kraći godišnji odmor i početak priprema već u drugoj polovini juna, sa svim posledicama za formu koju može da proizvede tako rani početak priprema.

Izabrane vesti

Nije slučajno da je u najboljoj poziciji tim koji je imao najravnomerniji učinak u poslednjem tromesečju - Inter. Spaletijevi momci su u februaru osvojili sedam, u martu šest, a u tekućem mesecu sedam bodova. Milan je u silaznoj putanji, od 10 bodova u februaru sišli su na šest u martu i četiri u aprilu. Roma je imala pozitivan februar sa 10 bodova da bi doživela krah u martu, samo tri boda, i prolećno buđenje u aprilu sa sedam bodova. Atalanta je u februaru imala polovičan učinak sa šest bodova, zatim je briljirala u martu sa 10 uknjiženih bodova da bi sišla na samo pet u aprilu. Lacio je posle prosečnog februara u kom su osvojili šest bodova imao uzlet u martu sa 10 osvojenih bodova da bi u aprilu osvojio samo 4 (uključujući i meč sa Udinezeom). 

Vrlo je indikativno da kad saberemo osvojene bodove, svi timovi su upisali 20 bodova, sa izuzetkom Atalante koja je zaradila bod više - 21. Što znači da su timovi na istoj distanci na kojoj su bili krajem januara.

Za šta će sad da igra Ronaldo?

Izlazak Juventusa iz Lige šampiona je uneo dodatnu neizvesnost. Ne znamo kakva će biti orjentacija stručnog štaba: hoće li insistirati na senatorima do kraja prvenstva uprkos osvojenom skudetu koji će prišiti u u subotu, ili će pružiti šansu mlađim igračima? Kakva će biti reakcija fudbalera Bjankonera, koji su prošli kroz hiljade bitaka, posle još jednog gorkog iskustva u Ligi šampiona?

Juve do kraja prvenstva igra sa Interom, Torinom, Romom i Atalantom i u dobroj meri može da utiče na konačni ishod trke. Ne zaboravimo da je Stara dama jedina dva poraza u Seriji A doživela posle epske pobede nad Atletikom Madridom (od Đenove) i između dva meča sa Ajaksom kada je igrala sa kombinovnanim timom protiv SPAL-a u Ferari. Drugi rečima od pristupa Alegrija i njegovih igrača u dobroj meri zavisi kakao će se završiti trka za Ligu šampiona.

Napoli nema više šta da kaže u ovom prvenstvu. Daleko od Juventusa, na sigurnoj distanci od Intera, Azuri niti mogu nešto da zarade, a ni da izgube. Pride su lakše no što se očekivalo ispali od Arsenala u Ligi Evrope, pa će čak i meč sa Interom, u pretposlednjem kolu, imati po svoj prilici revijalan karakter.

Prosek bodova po utakmici u dosadašnjem delu šampionata timova koji se nalaze u trci za Ligu šampiona ukazuje da bi za ostvarenje cilja trebalo da bude dovoljno 67 bodova. Međutim, vrlo je verovatno da će se granica podići na barem 69, ako ne i 70 bodova.

Lučano Spaleti

Inter ima solidnu prednost od pet bodova, ali ima i najteži kalendar do kraja prvenstva. Osim Rome i Juventusa na San Siru u sledeća dva kola, Nerazuri imaju i teško gostovanje u Udinama pošto je Udineze i dalje u blizini zone ispadanja, a u pretposlednjem kolu gostuju na San Paolu. Na te četiri utakmice Spaletijevi izabranici moraju da osvoje barem pet bodova, kako bi bili sigurni, budući da je prilično sigurno da će protiv Kjeva i Empolija, pred svojom publikom uknjižiti svih šest bodova.

Milan od svih takmaca ima najlakši kalendar. Na karti bi samo meč protiv Torina trebalo da bude zahtevniji, mada imajući u vidu pad forme Rosonera i koliko se muče da bi proizveli šanse za gol, gostovanje u Parmi, Firenci i Ferari nisu nimalo naivna. Pogotovo što je Parma završila u loncu borbe za opstanak, a nije sigurno ni da će SPAL  imati čistu situaciju u poslednjem kolu. Ne treba smetnuti s uma da Milan ima i revanš meč polufinala Kupa Italije protiv Lacija i zatim eventualno finale koje bi moglo da utiče na hod Rosonera u prvenstvu.

Roma da bi gajila nade da može da stigne do Lige šampiona ne sme da izgubi od Intera. Poraz na San Siru, i pored povoljnog rasporeda utakmica do kraja sezone, bio bi fatalan za Đalorose. Na ruku rimskog tima ide činjenica da je Inter propustio već dve meč lopte da osigura svoju poziciju i izbaci direktne konkurente, Lacio i Atalantu. Sledeći maksimu da nema dva bez tri Ranijeri se nada da bi još jednom u njegovoj karijeri “fortuna” mogle da obasja njegovu klupu. Naravno, pobeda na San Siru ne bi značila da je posao završen, ali bi širom otvorila vrata Đalorosima da stignu do cilja.

Atalanta ima najteži kalendar jer gostuje u Napulju,  Rimu (Lacio) i Torinu (Juventus)  a treba dodati i meč sa Fjorentinom u Kupu Italije. U Bergamu ne kriju da je njihov primarni cilj da osvoje Kup Italije, što ne znači automatski da odustaju od trke za mesto u Ligi šampiona, ali ukazuje kakav će biti izbor sastava Gasperinija na mečevima, tim pre što Atalanta ima vrlo tanku klupu.

Lacio se sa pobedom protiv Udinezea vratio u trku za Ligu šampiona. U subotu veče bi u teoriji, ako Milan i Roma kiksnu, mogao da se nađe na četvrtom mestu sa istim brojem bodova kao Rosoneri. Moglo bi se reći da će se krajem aprila Lacio dati pečat ovoj sezoni pošto u tri dana igra revanš polufinala Kupa Italije sa MIlanom a zatim, četiri dana kasnije, protiv Sampdorije u Đenovi. Istini za volju, u poslednjem kolu Lacio gostuje kod Torina i nije isključeno da taj meč bude podjednako važan za oba tima. Drugim rečima, kao prošle godine sa Interom, Lacio bi u poslednjih devedeset minuta sezone mogao da ima ponovo za ulog Ligu šampiona ili da se spasi od kratkog letnjeg odmora, odnosno sedmog mesta.

Torino ima najmanje šansi da se domogne Lige šampiona, ne samo zbog bodovnog zaostatka već i zbog kalendara koji predviđa mečeve sa Milanom, Juventusom i Lacijom. Istina, Granata igraju na svom terenu protiv Rosonerea i Nebeskoplavih, i mogli bi više da pomognu Romi i Interu u trci za Ligu šampiona. Objektivno za Macarija i ambicioznog predsednika Kaira plasman u Ligu Evrope bi bio veliki uspeh.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara