Rišarlison ©AFP
Rišarlison ©AFP

Brazilci očekuju defanzivnu Srbiju sa petoricom u poslednjoj liniji, „devetka“ obećava prekid loše tradicije

Vreme čitanja: 6min | uto. 22.11.22. | 08:02

Rišarlison i Rafinja na konferencije za medije skoro da i nisu pomenuli meč sa Orlovima

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Katara)

Titula prvaka sveta.

Izabrane vesti

To je u glavama svih Brazilaca. O Srbiji jako malo ili nikako. Dok su Orlovi trenirali na terenima Al Arabija, stotinak metara dalje su na konferenciji za medije govorili Rafinja i Rišarlison za koje se očekuje da se nađu u startnoj postavi u četvrtak (20.00, RTS1, TV Arena Sport). Napadač Totenhema u samom špicu, a ofanzivac Barselone na desnom krilu pre Entonija.

Ni brazilske novinare ne zanima mnogo Srbija. Čak i u onim neformalnim razgovorima otkrivaju da se nisu bavili Orlovima. Tako nas je jedan kolega pitao da li je Strahinja Pavlović krilo (?!) ili imamo li drugog napadača osim Mitrovića (?!).

Na konferenciji koja je trajala skoro sat vremena nije bilo postavljeno nijedno pitanje brazilskih medija u vezi prvog rivala na prvenstvu. Osim kolege iz RTS-a, a i on je dobio suvoparan odgovor. Ali se zato pričalo o brojevima na dresovima, LGBT pravima, Instragam storijima, Benzemi, plesovima prilikom proslave golova...

BRAZIL PRVAK SVETA - KVOTA 5,00

Rafinja je u poslednje vreme postao miljenik brazilske javnosti i navijača jer u reprezentaciji zaista igra dobro, dok mu je klupska karijera u Brazilu bila nezapažena i korak po korak se probijao u Evropi.

"Ne vidim sebe kao Rafinju iz reprezentacije i Rafinju iz kluba. Uradio sam mnogo u klupskoj karijeri da bih došao do reprezentacije. Verovatno neki od vas nisu ni znali za mene dok nisam prvi put pozvan. Svi znaju moje brojke i koliko sam uradio da dođem do reprezentacije. Ovo je prilika koju ne želim da ispustim. Znam šta se očekuje i od mene i od Nejmara, Vinisijusa, Pakete... Bitno je da igra bude tečna i da budemo svesni odgovornosti u igri. Znamo šta smemo u kom trenutku, a šta ne bi trebalo da radimo“, rekao je Barselonin prvotimac.

Na pitanje da li mu se više sviđa da bude jedino krilo u startnih 11, a Nejmar i Paketa dvojica ofanzivnih veznih, nije želeo da se upušta u detalje.

"Ovaj tim ima zaista ofanzivne karakteristike. Nevezano za to protiv koga igramo i da li igraju Nejmar i Paketa ili Nejmar i Vini. Sa Vinisisijusom dobijamo više brzine u napadu, sa Paketom bolju kontrolu na sredini terena. Preferiram ofanzivnu igru. Imamo samopouzdanje. Slično onome koje smo imali u pethodne četiri godine. Ono dolazi iz rezultata, a znamo šta smo uradili do sada i šta još možemo. Da bismo došli do finala moramo da idemo od utakmice do utakmice i da ne dižemo nos. Zato treba svaki meč odigrati maksimalno odgovorno kako bi samopouzdanje raslo kroz takmičenje".

Koliko je teško izboriti se za mesto startera pored Nejmara, Vinija, Rodriga, Entonija...?

"Što više dobrih igrača imate, to bolje za tim. Onaj ko je u najboljoj formi treba da igra. Ako je to Entoni, onda on. Ako sam to ja, onda ja. Ima nas koji igramo u velikim klubovima, ali ne možemo svi da budemo starteri u Brazilu. Trener će morati da donosi teške odluke. Zaista imamo sjajna krila i ko god dobije šansu da igra, odradiće posao“.

Kako izgleda biti nepoznat, a da sada svi gledaju u tebe?

"Da bih postao idol dece, moraću da uradim nešto na terenu i ovde u Kataru. Lepo je biti popularan, ali znam da moram uvek davati sve od sebe da bi tako i ostalo".

"TIM PROTIV SRBIJE? BAŠ HOĆETE DA ME UVALITE U PROBLEM"

Rafinja ©AFP Rafinja ©AFP

Da li ćemo biti iznenađeni timom koji će istrčati protiv Srbije?

"Vi baš hoćete da me uvalite u problem, ha-ha-ha... Ostaviću to vašoj mašti. Imaćemo teške utakmice protiv odličnih ekipa i naravno da će se tim menjati. Protivnici će menjati takođe. Najvažnije je da se mi za svakoga posebno dobro pripremimo i da izvučemo što bolji rezultat".

Da li ste smislili plesove za proslavu golova?

"Smislili smo 10 različitih za 10 golova. Ako budemo postigli više golova, moraćemo da smislimo nove".

Može li Brazil do titule?

"Još od 2006. svi u zemlji čekamo tu šestu titulu. Navijači, igrači, mediji... I mislim da možemo to da ostvarimo sada".  

Očekuje vas defanzivan protivnik na početku, da li ste spremni? Hoćete li morati više da driblate?

"Ko god da igra, imamo naš način igre. Znamo naše izazove protiv svakog rivala, njihove mane i vrline. Moraćemo da nametnemo svoj stil. Kada su driblinzi u pitanju, trener nas maksimalno ohrabruje da igramo našu igru. On zna šta možemo da uradimo i koliko je to rizično".

Šta mislite o reprezentaciji Srbije, glasilo je pitanje RTS-a?

"Svejedno da li Srbija, Kamerun ili Švajcarska, svi su to timovi visokog kvaliteta. Inače, ne bi ni bili ovde na prvenstvu".

Potom je odgovarao Totehemov napadač Rišarlison koji je donedvano mučio muku sa povredom.

"Dobro sam. Sto odsto sam spreman. Imamo sve što treba da dobro započnemo prvenstvo. Znam kako je ostati bez Svetskog prvenstva, svi smo tužni zbog ovoga što se desilo Benzemi. Znam koliko je to teško".

Šta se radili u ovih desetak dana priprema?

"Na taktičkom planu. Trener je sve dobro pripremio za svaku situaciju i za sve vrste utakmice. Nećemo imati nijedan lak meč".

"GLUPO JE NEJMARA NAZVATI AROGANTNIM"

Nejmar je na instagramu objavio grb Brazila sa šest zvezdica. Da li je to arogantno sa njegove strane?

"Oni koji to pitaju su arogantni. Mnogo dugo sanjamo o toj šestoj zvezdici. I idemo po nju. Veoma je glupo nazvati Nejmara arogantnim. Idemo po titulu. To njegov san i san svih nas. Zato smo svi ovde".

Da li će ti biti opterećenje dres sa brojem devet koji je navijačima ostao u lošem pamćenju na prethodna dva Mundijala kada su ga nosili Fred i Gabrijel Žezus?

"Kada vidim ’devetku’, vidim golove. I mislim da će oni prirodno doći sa svim ovim sjajnim saigračima koje imam oko sebe. Mnogi veliki fudbaleri su nosili ovaj broj. Videli smo na prethodnom Mundijalu koliko se Gabrijel Žezus žrtvovao za tim. U klubovima postižem golove i verujem da ni u reprezentaciji neće biti drugačije".

Bilo je i pitanja o ljudskim pravima i LGBT zajednici.

"Svako ima pravo na mišljenje. Ja pružam podršku LGBT zajednici i borcima protiv rasizma".

Koliko je ambijent drugaliji?

"Osećaj mi je kao da sam u Brazilu... Hrana je ista. Za mene ovde nije ništa drugačije".

Tijago Silva i Dani Alves su jedini veterani u timu. Da li postoji podela na starije i mlađe?

"Imamo četvoricu, petoricu starijih, ostali su deca. Mnogo ih poštujemo i pratimo njihove savete. Ovo je težak dres ali slavna prošlost nas motiviše. Nevezano ko je kapiten, svi su znaju koliko su neki igrači iskusni i važni za ceo tim“.

Bilo je i pitanje o fotografiji iz trening kampa Brazila na koj se vidi da je Lukasa Paketu posetila porodica.

"Veoma je važno što su nam porodice blizu. Paketa je izašao da zagrli sina i poigra se sa njim. To su momenti sreće u životu svakog čoveka. Porodice i bližnji nam daju snagu. Iako je moja porodica u Brazilu, apsolutno mislim da je dobro da nam porodice budu uz nas".

Očekujete li defanzivnog protivnika?

"Teško je protiv petorice u poslednjoj liniji. Pogotovo meni kao devetki. Dobiću jednu ili dve lopte i kada ih dobijem, moram biti spreman da pogodim mrežu. Sviđalo se to nekome ili ne, znamo da protiv nas svi igraju sa petoricom. Zato nam je ovih 10 dana bilo korisno da se pripremimo na taktičkom planu. Mislim da ćemo im probiti odbranu. Imamo Nejmara, Vinsijusa, Paketu... Spreman sam i daću gol", poručio je Rišarlison.


tagovi

RišarlisonRafinja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara