Buongiorno Italia: Fifa protiv Vande Nare i “porodičnih“ menadžera

Vreme čitanja: 5min | pon. 07.01.19. | 12:04

Plus vesti sa fudbalske pijace

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pralazni rok dominira u italijanskoj sportskoj štampi. Pljušte imena za najveće italijanske klubove i glasine o (ne)produžavanju ugovora, korišćenju raskidnih klauzula ili otkupa vrhunskih fubdalera. Gazeta objavljuje i da je FIFA odlučila da uvede red u svet menadžera i da ukine deregulaciju koju je nametnuo bivši predsednik Sep Blater. Drugim rečima Vanda Nara, braća i očevi Iguaina, Nejmara, Mbapea i drugih fudbalera, neće moći da rade aktuelne poslove ako ne polože ispite za menadžera i ne budu upisani u registar FIFA.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Milanov presing na Pjonteka

Milanov presing na Pjonteka”, otkriva Gazeta da je rezervni plan Rosonera da angažuju Poljaka ako odluče da ne otkupe Iguaina sledećeg leta. Na unutrašnjim stranama se objašnjava da je otkup Iguaina direktno vezan za Ligu šampiona. Ako se Milan ne plasira u najprestižnije takmičenje Pipita sigurno neće biti otkupljen dok bi sa učešćem u sledećem izdanju LŠ Argentinac mogao da ostane. Međutim, dodaje Gazeta, za Pjonteka bi mogli da sa se zainteresuju Juve i Inter ako Mandžukić odnosno Ikardi odluče da promene klubove.

Paketa u Milanelu: Želeo bih da budem kao Kaka”, izjavio je mladi Brazilac koji je juče sleteo u Milano sa svojom porodicom i sutra će i zvanično biti predstavljen kao novo pojačanje Rosonera.

Ikardi, produžetak ugovora u Dibalinom stilu. Inter može da stigne do 7.000.000”, izveštava milanski dnevnik da je generalni direktor Intera Bepe Marota spremio ugovor sličan onome koji je potpisao sa Dibalom dok je bio u Juventusu. Novi ugovor predviđa i brisanje raskidne klauzule. Pregovi neće biti laki pošto Vanda Nara, Ikardijeva menadžerka, traži 8.000.000 evra, po godini, za svog muža.

Gazeta najavljuje i ukidanje norme FIFA iz 2015. godine koja je omogućila svima da budu menadžeri ili posrednici fudbalera: “Promena za menadžere od 2020: vraća se registar, manje pare za sve i norma protiv Vande”. Prema saznanjima lista biće ponovo uveden registar menadžera i oni će morati da polažu ispite i da idu, s vremena na vreme, na kurseve ažuriranja. FIFA će uvesti i registar svih transakcija između klubova i menadžera tako da će sva primanja menadžera morati da budu prijavljena i transparentna. Predloženo je i da za usluge menadžera budu uvedene granice i da oni budu primorani da izdavajaju od svoje zarade procenat koji ide na račun klubova koji su odnegovali fudbalere. Dakle, od 2020. godine Vanda Nara i ostali članovi porodica velikih fudbalera neće moći da štite interese svojih najblližih pripadnika familije, osim ako ne polože ispit i budu upisani u registar menadžera.

Milanski dnevnik objavljuje i zanimljivu statistiku koja se tiče Rome. Uprkos brojnim kritikama i sve većem nezadovoljstvu u Rimu zbog ponašanja predsednika Rome, brojevi kažu da je Džejms Palota najuspešniji kada je u pitanju prosek osvojenih bodova u Seriji A. Đalorosi su u eri Italoamerikanca osvajali u proseku 1,98 bodova. Na drugom mestu je Rosela Sensi sa prosekom 1,81, sledi njen otac Fanko sa 1,72 pa tek onda Dino Viola sa 1,65. Naravno, list podseća da su Viola i Franko Sensi osvojili naslove prvaka i nacionalne kupove, a da Palota još uvek nije podigao nijedan trofej od kada je preuzeo Romu pre sedam godina.

Napoli, punom parom napred na Lozana: 30.000.000”, piše Gazeta da i Mino Rajola (menadžer Meksikanca) predložio Napoliju da sledećeg leta angažuje igrača PSV Ajndhoveva i da je klub Aurelija De Laurentisa vrlo ozbiljno shvatio ponudu Rajole. Istovremeno se dodaje da je klub iz Napulja na korak da kupi Kuamea od Đenove. Napoli će odmah platiti oko 25.000.000 evra vlasniku kluba iz Ligurije Enriku Precioziju i ostaviće igrača do juna na Marasiju. Dolazak Kuamea i eventualno Lozana otvorili bi vrata za prodaju Mertensa i Kaljehona kojima ugovori ističu 2020. a ove godine će napuniti 32 leta.

CORRIERE DELLO SPORT

Italijani u Romi”, piše Korijere da je sportski direktor Monči odlučio da nastavi sa “italijanizacijom” tima Đalorosih i da će sledećeg juna u Trigoriju stići dvojica mladih defanzivaca, Rugani i Mančini. “Napad Junajteda na Manolasa  primorao Mončija da se obezbedi uzimanjem na pozajmicu Mirande, ali se u budućnosti igra na kartu dvojice perspektivnih defanzivaca: Rugani je sve više u raskolu sa upavom Juvea, a Mančini bi došao trčeći u Romu”, piše Korijere. Na unutrašnjim stranama se objašnjava da je Junajted već stavio do znanja da će u junu platiti raskidnu kluzulu od 36.000.000 evra za Manolasa. Imajući u vidu da je Rajola preuzeo grčkog reprezentativca u Romi su se pomirili sa sudbinom da će ga izgubiti. Monči će pokušati da ubedi Inter da pusti na pozajmicu Mirandu već u januaru. To neće biti lako ako prethodno  Inter ne pronađe adekvatnu zamenu za Brazilca, pošto Godin stiže tek u junu.

Generacija Lacio”, najavljuje Korijere seriju imena koji bi mogli u budućnosti da obuku dres Nebeskoplavih. Na tom spisku su Makedonac iz Fenerbahčea Elmas, Turčin iz Galatasaraja Akgun, Nigerijac iz Liverpula Adekanje, Brazilac iz Santosa Gustavo Ćipriano de Azevedo  i dva mlada Argentinca Pedro de la Vega i Adolfo Gaić.

Festival Barela”, pokušao je Korijere da napravi detaljan presek timova koji žele talentovanog kapitena Kaljarija. List piše da je Napoli prvi izašao sa konkretnom ponudom za reprezentativca Italije, a da su za njim u trku ušli Inter, Mančester Junajted i Čelsi. Predsdnik Intera Stiven Džang je lično kontaktirao kolegu i vlasnika Kaljarija Đulinija. Prema informacijama Korijerea, Kaljari traži 40.000.000 evra za svoj dragul, a da bi predsednik Đulini bio spreman da ga proda odmah u januaru ako bi neki od zainteresovanih klubova platio odmah 50.000.000 evra.

TUTTOSPORT

Isko na Tutosportovoj naslovnoj

Juve: Isko na leto”, torinski list čita jučerašnju “klupu” španskog fudbalera kao još jedan znak da je njegova avantura u Real Madridu na izdisaju. “Paratiči ubrzava operacije da dovede Iska u junu”, piše Tutosport da Juve želi da iskoristi što pre raspoloženje Iska i da obezbedi njegov dolazak u Kontinasu. Istovremeno se podgreva taj scenario sa pričom da je Real ozbiljno zagrizao za Edena Azara iz Čelsija.

S druge strane torinski dnevnik upozorava da raste broj klubova koji bi mogli da zavuku duboko ruku u džep i kupe Dibalu sledećeg leta. “Dibala već ima tri ponude, ali Juve koči”. Prema informacijama lista, Bajern, PSŽ i Mančester Siti žele Argentinca, ali da bi ga dobili moraće da stave na sto barem 100.000.000 evra tvrdi Tutosport.

Morata: Ne Dortmundu, Milan se još uvek nada”, piše list da priča oko razmene IguainMorata nije još zatvorena i da je u glavi Španca povrataku Italiju.

Čelsi proba za Kavanija, maksi ponuda PSŽ-u”, naslov je druge priče u kojoj se  navodi da londonski klub već radi na alterantivi za napad u drugom delu sezone. Ako ne prođe dogovor za Iguaina, Plavci su, navodno, spremni da iskeširaju 55.000.000 za Matadora.

Iz Reala jedan as za Inter”, naslov je priče Tutosporta u kojoj se spekuliše da bi Nerazuri sledećeg leta mogli da dovedu jednog od trojice igača Real Madrida. Reč je o Modriću, Krosu i Kovačiću (u Čelsiju na pozajmici). Paralelno se tvrdi da je politika Intera definisana, iskusni igrači se dovode samo ako im je ugovor istekao sa prethodnim klubovima, kao Godin, a novac se investira u mlade i super talentovane fudbalere.

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara