Buongiorno Italia: Italijani zbog Ronalda pobesneli na “kruhara” Briha, Kolarov najslabija karika Rome

Vreme čitanja: 5min | čet. 20.09.18. | 15:17

Nemački arbitar digao Italiju na noge

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Osula je drvlje i kamenje italijanska štampa na nemačkog arbitra Briha i njegovog pomoćnika Frica zbog odluke da pokažu crveni karton Kristijanu Ronaldu. U novinama se čak pojavio i potcenjivački naziv koji Italijani koriste za Nemce kad žele da ih omalovaže “kruhari”. Osim o incidentu sa Ronaldom i pobedi Juventusa sa igračem manje nad Valensijom piše se o porazu Rome nad Realom i večerašnjim mečevima Lige Evrope Milana i Lacija koji će poslati na teren rezervne sastave sa tek ponekim standardnim prvotimcem.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

“Juve za 10. Jači i od sudije”, naslov je koji puca od ponosa na prvoj strani Gazete posle pobede Bjankonera nad Valensijom i pored kontroverznog isključenja Ronalda.

“Juve ostao sa desetoricom na terenu u 29.minutu -  zbog apsurdnog crvenog kartona Ronaldu koji je napustio teren u suzama – ali je počistio Valensiju sa dva Pjanićeva penala dok je Ščensni odbranio jedan”. Na unutrašnjim stranama Gazeta dodaje ulje na vatru zbog neopravdanog isključenja Ronalda: ”Juve prošao na crveno”. U tekstu se kaže da televizijski snimak pokazuje da CR7 nije čupao za kosu Murilja već da ga je praktično “pomilovao” i da je Juve sinoć dobio potvrdu da ima igrača velikog potencijala: ”Bernardeski je mnogo jak igrač”. Takođe se prenose reči trenera Maksa Alegrija koji zahteva da se što pre uvede VAR u Ligu šampiona kako bi se izbegli sudijski previdi i pogrešne odluke, poput jučerašnje u kojoj je žrtva bio Ronaldo.

“Roma se razbila o Iska i Bejla”, piše Gazeta da je Real Madrid održao čas fudbala Đalorosima. “Olsen limitirao štetu”, dodaje list da je golman Rome bukvalno spasao rimski klub debakla na Santjago Bernabeu. U opštem sivilu Rome, za Gazetu je najgori akter meča bio kapiten reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov, ocenjen sa 4,5. “Sa izrazom lica zločestog izbacivača, Kolarov ovoga puta nije nikoga uplašio. Na njegovom boku je duvala promaja sve vreme i često je svojim izletima otvarao preriju za napade Reala”, opravdala je nisku ocenu Gazeta.

Maks ima čelični tim, Di Frančesko na stakelnim nogama”, pravi kontrast u redakcijskom komentaru Gazeta ističući različit kvalitet ali i pristup utakmici irgača Juvea i Rome.

“Ikardi se vratio i sada hoće što pre do 110 golova u dresu Intera koliko iznosi njegova raskidna klauzula”, piše milanski dnevnik o kapitenu Nerazura. Takođe se kaže da San Siro još uvek nije postao tvrđava Spaletijevog tima ali je postao izdašna banka. “Na prve tri utakmice Intera u sezoni na San Siru registrovano je 182.906 gledalaca što je donelo zaradu od preko 7.000.000 evra samo od ulaznica”, konstatuje Gazeta.

“Iguain specijalista za Ligu Evrope, Milan ga čeka”, izvlači se podatak da je Pipita postigao 10 golova na 23 utakmice evropskog takmičenja. Argentinac i njegovi saigrači  će biti dodatno motivisani protiv luksemburškog Dudelanža jer je njegov vlasnik deklarisani interista. U timu Milana bi trebalo prvi put da se pojavi od početnog sudijskog zvižduka Kaldara.

“Lacio 2, na terenu sve rezerve osim Aćerbija, Luis Alberta i Milinković Savića”, podvlači se izbor Inzagija da odmori veliki broj igrača protiv kiparskog Apolona. U timu Lacija posle dužeg vremena videćemo i Dušana Bastu.

CORRIERE DELLO SPORT

“Carina plaćena”, naslov je Korijerea s kojim se aludira da je bilo predviđeno da Roma izgubi od Real Madrida. “Roma pala na Bernabeu pod udarcima Iska, Bejla i Marijana. Real je previše jak. Olsen bio najbolji u redovima Rome. Prolaz u osminu finala mora da bude obezbeđen u mečevima sa Viktorijom i CSKA koji su remizirali 2:2”, stoji u podnaslovu. RImski dnevnik citira i reči trenera Euzebija Di Frančeska koji traži od svojih igrača da odmah dignu glavu i gledaju napred. “Roma malena pred Realom s druge planete” naslov je reportaže sa utakmice. I za Korijere, kao i za Gazetu, Kolarov je bio najgori igrač na terenu. Ocenjen je sa istom ocenom 4,5 uz obrazloženje da je u prvih 17 minuta tri puta izgubio svog igrača i da ga je samo sreće spasila. “On je najslabija karika u defanzivnom lancu, nije dovoljan jedan šut na protivnički gol da rehabilituje očajnu partiju”, piše Korijere.

U redakcijskom komentaru pod naslovom “Nije bio jučerašnji dan presudan” se kaže da se preokret u igri i sezoni Rome očekuje na sledećim utakmicama i da je bilo pretenciozno očekivati da utakmica na Bernabeu bude prekretnica.

Lacio sa dve zvezde”, naslov je u hotelskom žargonu čiji je cilj da predstavi večerašnji meč Lacija i Apolona u Ligi Ervope na kojem će Nebeskoplavi igrati sa rezervama, plus Milinković i Luis Alberto, jedine dve zvezde. Osim pomenute dvojice samo će Aćerbi biti u početnoj postavi iz reda takozvanih standardnih startera. Priliku će dobiti i naš Dušan Basta koji će zameniti na desnom boku Adama Marušića.

“Mertens ili Milik, to je Napolijeva dilema”, dualizam i rivalstvo između dva napadača nije proizveo željene rezultate. Česte zamene i odsustvo jasne hijerarhije negativno su uticali na realizatorski učinak dvojice fudbalera. Od Anćelotija, piše Korijere, se očekuje da reši to pitanje što pre kako bi se okončao golgeterski post.

TUTTOSPORT

Legende!”, naslov je ispod fotografije Pjanića, Bonućija i Matuidija kako proslavljaju jedan od dva gola režisera igre Bjankonera protiv Valensije. “Sjajni Juve u Valensiji uprkos sramnom suđenju Nemca Briha. Bjankoneri su sa desetoricom igrača, više od sat vremena, pobedili Valensiju penalima Pjanića. U završnici Ščensni je odbranio penal koji je izmišljen jer Rugani nije napravio faul”, stoji u podnaslovu.

“Skandalozno isključenje Ronalda”, ne bira reč Tutosport da pokaže svoje negodovanje zbog odluke nemačkih sudija da izbace u 29.minutu igre Portugalca zbog pokušaja “čupanja za kosu” Murilja.

Direktor Tutosporta Ksavijer Jakobeli posvećuje pobedu Juvea Kristijanu Ronaldu ostvarenu u brk “kruhara”. Italijani, inače, u kolokvijalnom kontekstu oslovljavaju Nemce kao “kruhari”, izraz koji im je prišiven u Prvom svetskom ratu kada su u redovima Austrougarske vojske bili Slovenci i Hrvati i koji su tokom zatočeništva izmoreni glađu tražili “kruha”. Italijani su prilagodili reč “kruh”(hleb) svom izgovoru “crucch”, (kruk, h se ne izgovara u italijanskom ) i tako su zahvaljujući Slovencima i Hrvatima, Nemci pejorativno nazvani “kruki”(crucchi).

“Brih izgubio kompas: crveni karton da, ali od stida”, oštro je kritikovao u svom autorskom tekstu bivši italijanski arbitar Gracijano Ćezari odluke nemačkog sudije.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno ItaliaKristijano RonaldoFeliks Brih

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara