Buongiorno Italia: Kalčo je odneo još jedan život

Vreme čitanja: 5min | čet. 27.12.18. | 11:55

Prelistavanje italijanske sportske štampe za četvrtak

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Smrt navijača Intera i urbana gerila pre početka meča Inter - Napoli između huligana dva kluba stavlja u drugi plan sporstske aspekte istorijskog dana, budući da se tek treći put u istoriji Kalča igralo kolo između Božića i Nove godine. S obzirom na to da su novine izašle pre nego što je vest o smrti navijača Intera potvrđena, na naslovnim stranama se samo generalno priča o nasilju i rasističkim ispadima na stadionu.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

"Zlatni Lautaro", naslov je iznad fotografije Lautara Martineza kako proslavlja pobednički gol Intera protiv Napolija u sudijskoj nadoknadi vremena.
"Lautaro zatresao mrežu. Kulibali: rasistički pokliči, crveni karton i otrovi. Tenzije i sukobi", podseća Gazeta i na ružnu stranu utakmice na San Siru koja je, ispostaviće se jutros, koštala života jednog od navijača Intera. Reč je o 35-godišnjem momku koga je pregazio kombi u kojem su bili navijači Napolija koji su bežali od grupe tifoza Intera naoružanih motkama, šipkama, lancima i bejzbol palicama.

Na unutrašnjim stranama se podseća na momente koji su odlučili meč. Osim gola Lautara Martineza, podseća se da su isključenje Kulibalija i volšebna intervencija Asamoe, koji je spasao na gol liniji udarac Zjelinskog sa par metara udaljenosti, presudno uticiali na konačan ishod meča.

U redakcijskom komentaru pod naslovom "Upropašćen praznični dan" diže se glas protiv rasista koji i u 2018. godini nastavljaju da pokazuju svoje odvratno lice na stadionima kao i da je sudija Macoleni trebalo da ima više razumevanja za Kulibalija koji je sve vreme bio provociran na rasnoj osnovi: "Pravilnik kaže da se ne može aplaudirati ironično sudiji, ali zdrav razum nalaže da ne možemo da ne vidimo šumu od drveta".

"Anćeloti: Triput smo tražili da se zaustavi utakmica, sledeći put ćemo se mi zaustaviti", najavio je trener Napolija da njegov tim neće više tolerisati rasističke uvrede i da ako arbitri ne zaštite igrače oni će preduzeti drastične mere, po cenu da izgube bodove za zelenim stolom.

"Milanov pad, Gatuzo priteran uz zid", piše Gazeta da je trener Milana praktično ostavljen sam na vetrometini i da ga ni pobeda protiv Spala neće spasiti od otkaza.
"Milan nije postigao gol na četiri vezane utakmice u Seriji A. To se nije dogodilo 34 godine", podseća list i navodi imena Donadonija, Vengera i Gvidolina kao najkredibilnija za zamenu Gatuza.

"Zaniolov lob, magija u Totijevom stilu", poredi Gazeta prvi gol mladog fudbaera Rome u Seriji A sa golovima nekadašnjeg kapitena Đalorosa. Na unutrašnjim stranama se navodi i da se konačno u dresu Rome probudio i Patrik Šik i presudno doprineo pobedi nad Sasuolom od 3:1 i pored toga što je rizikovao da postigne autogol i promeni tok meča.

"Inzagi:Simone uvalio u neprilike Pipa. Kvaljarelina peta za peto mesto. Ingleze za podvig Parme u Firenci", zbirni je naslov za pobede Lacija, Sampdorije i Parme.

"Super Atalanta, CR7 spasao Juve. Alegri na +9 frontalno napao De Laurentisa", prenosi milanski dnevnik stav trenera Bjankonera da je neprihvatljivo da funkcioneri klubova deligitimišu i dovode u pitanje nepristrasnost arbitara apriori ili preventivno, pre nego što se utakmice odigraju, kao što je to uradio vlasnik tima iz Napulja pred meč sa Interom.

CORRIERE DELLO SPORT

"Veliki brat", aludira Korijere ispod zaglavlja da je juče na Dal’Ari, mlađi Inzagi izgledao kao stariji brat, budući da je Lacio dominirao na meču sa Bolonjom i produbio krizu bratovljevog kluba.
"Malo će njih odneti sva tri boda do kraja prvenstva sa Dal’Are i Pipo će spasiti Bolonju", rekao je Simone Inzagi koji je juče bio prilično uzdržan i odmeren jer nije želeo da bilo ko protumači njegovo ponašanje kao trijumfalizam nad bratom.

"Zaniolo od zlata", koristi Korijere za Zaniola istu stilsku figuru koju je Gazeta upotrebila za Lautara Martineza.
"Talentovani fudbaler stavio potpis na pobedu nad Sasusolom 3:1 sa lobom remek-delom. Postigli golove Peroti i Šik. Di Frančesko: Osećao sam uvek poverenje i podršku kluba", citira se izjava trenera Đalorosa iznad čije klupe su se povukli oblaci otkaza, iako se od njega očekuje da zatvori godinu sa tri boda s gostovanja na Tardiniju protiv Parme.

"Frozinone zaustavio Milan. Ringjo rizikuje: u subotu se odlučuje", ostavlja Korijere utisak između redova da Gatuzo nije dobio otkaz samo zato što se poslednji meč u godini igra za dva dana.

"Dan boksa. Divlji zapad na San Siru", opisuje Korijere ono što se događalo na i oko stadiona u Milanu, pre i tokom meča Inter - Napoli. 
"Isključen Kulibali koji je sve vreme bio meta rasističkih uvreda. Ančeloti: Moramo da kažemo dosta", upozorio je trener Napoletanaca. U redakcijskom komenatru pod naslovom "Zatrovani ne samo od uobičajenih sumnji" se zapaža da je Boxing day (prvi dan popusta u Anglosaksonskom svetu), po kom se tradicionalno zove kolo u Premijer ligi koje se igra na taj dan, pretvoren u dan pesničenja, bukvalnog i metaforičkog.

TUTTOSPORT

"Tuča na San Siru. Juve na +9!", otvara Tutosport sa tim naslovom današnje izdanje. U nadnaslovu se kaže daje Kulibali neopravdano "pocrveneo" na meču i da je bio žtva rasističkog pira dela publike na San Siru a da je arbitar Macoleni morao da prekine utakmicu zbog rasističkih povika.

"Ronaldo, kakav fenomen", veze pohvale list na račun Portugalca koji je juče prvi put posle pet godina ostao na klupi.
"CR7 ušao i sa devetoricom saigrača Juvea potpisao remi 2-2 protiv super Atalante, predvođene Zapatom", stoji u podnaslovu. Osim pohvala na račun Ronalda, lista daje veliki prostor i podizanju glasa Maksa Alegrija, posle meča, protiv predsednika Napolija Aurelija De Laurentisa i njegovog “preventivnog” napada na arbitre.

"EvroToro, kakav šopo", zadovoljni je usklik na naslovnici Tutosporta posle pobede Torina nad Empolijem 3:0. "Nkulu, De Silvestri i Jago Falke oborili na pleća Empoli. Zaza i Beloti nisu postigli golove ali se sve bolje razumeju na terenu. Šesto mesto i u subotu se igra protiv Lacija za Ervopu", konsatatuje list sve pozitivne elemente aktuelnog momenta tima Valtera Macarija.

"Kvaljarela, još jedna magija i Samp je peta", odaje se priznanje vremešnom napadaču Dorijana koji je uknjižio još jedan akrobatski gol u svojoj karijeri, s kojim je načeo Kjevo i otvorio put svom timu ka petoj pobedi  u poslednjih šest utakmica.

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara