Luka Jović je u martu bio strelac protiv Rosonera (© Reuters)
Luka Jović je u martu bio strelac protiv Rosonera (© Reuters)

Buongiorno Italia: Luka Jović sve bliži Milanu

Vreme čitanja: 6min | uto. 22.08.23. | 12:08

Detalji nagoveštavaju preporod Juventusa, Pavar ja bingo Intera

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Luka Jović je sve bliži Milanu zahvaljujući menadžeru Faliju Ramadaniju. Jedan od najuticajnijih mendžera je u veoma dobrim odnosima sa Fjorentinom i Milanom. Samo u poslednjem roku Ramadani je omogućio Ljubičastima i Rosonerima da završe nekoliko važnih poslova počev od dovođenja Kristijana Pulišića u Milanelo.

Izabrane vesti

Naruku Ramadanija ide i činjenica da Jović ima karakteristike koje je Stefano Pioli predočio upravljačkom tandemu Furlani-Monkada. U korist sprskog reprezentativca ide i činjenica da bi Milan zamenio Fjorentinu u dogovoru sa Real Madridom. Tim iz Toskane bi ustupio Jovića za 2.500.000 evra, a Luka bi potpisao ugovor na dve godine (postoji mogućnost i da bude opcija 1+1). Takođe, osim što bi i Milan mogao da ima benefite od poreskih olakšica na platu, od eventualne prodaje Jovića Real Madridu bi pripala polovina.

Potez Fjorentine da ne stavi Jovića na listu igrača za Ligu konferencija je više nego jasan signal kluba našem fudbaleru da traži novu destinaciju. Milan bi mogao da bude i srećno rešenje za Luku, jer Žiru ima 37 godina i sa saigračima, poput Leaa, Pulišića i Čukvuezea, mogao bi da se vrati na kolosek iz Frankfurta od pre par godina.

Inače, prvi meč Milana u novoj sezoni je pozdravljen sa pohvalama, posebno na račun novih pojačanja, u prvoj liniji Pulišića i Rejndersa. Amerikanac i Holanđanin već igraju kao da su godinama u Milanu, a ne tek nekoliko nedelja. Ohrabrujući su nastupi i senatora poput Žirua ali i zvezda tima, golmana Menjana, Ernandeza i Leaa. Sa Jovićem bi Milan bio pokriven u svakoj ulozi na terenu sa dvojicom izuzntih ili veoma dobrih fudbalera.

MANJENELI JE TAJNA JUVEOVOG PREPORODA

Frančesko Manjaneli je ime koje valja dobro zapamtiti. Proveo je 18 godina u Sasuolu, 17 godina kao igrač i prošlu godinu kao „taktičar“ Alesija Dionizija na klupi tima iz Emilije. Nije slučajno da su Federiko Kjeza i Dušan Vlahović pomenuli direktno novog saradnika Maksa Alegrija povezujući njegovo ime sa modernim fudbalom i razlogom bolje igre Juventusa.

Manjaneli nije samo uticao revolucionarno na igru Juventusa, već su njegove ideje u dobroj meri doprinele da Kjeza i Vlahović, dva igrača koja su najviše platila cenu stilu igre Maksa Alegrija u prethodnoj godini, radikalno promene stav i od fudbalera na izlaznim vratima postanu stubovi tima.

Maks Alegri je dete Sasuola, njegovu karijeru, kao i Manjanelijevu je obeležio boravak u emilijanskoj ravnici. Inovacije bivšeg veznog igrača Sasuola nisu prošle nezapaženo i Alegri nije propustio priliku da pozove u Juve perspektivnog trenera, mogli bismo reći predoodređenog da napravi veliku karijeru. Brend Manjanelija je ofanzivni stil igre i presing. Protiv Udinezea se to najbolje videlo kod prvog gola kada je Vlahović ukrao loptu i asistirao Kjezi. U momentu “krađe” lopte petorica igrača su bila na polovini Udinezea u visokom presingu. Takođe, druga karatkeristika je igra jedan na jedan i centralna uloga špica.

Kjeza je na početku prelaznog roka tražio duplo veću platu, jer je želeo da ga klub proda. Sanjao je Liverpul italijanski reprezentativac, ali se sve promenilo u prethodnih mesec i po dana i sada želi da ostane u Kontinasi voljan da otvori ozbiljne pregovore o produžetku ugovora koji ističe u leto 2025..

Malo je drugačija priča sa Vlahovićem. Đuntoli i Alegri nisu odustali od ideje da ispuštuju dogovor sa Lukakuom koji i dalje čeka poziv Juventusa. Nije isključeno da se Čelsi predomisli i u poslednjim danima prelaznog roka krene po Dušana, baš kao što treba držati otvorene oči prema Saudijskoj Arabiji, mada iz Vlahovićevog okruženje navode da centarfor želi da nastavi karijeru u Evropi.

Juve nastavlja da traži 75.000.000 evra za Vlahovića i ne može da ide ispod te cifre, jer Lukaku košta 40.000.000 evra a rata za Dušana Fiorentini praktično odnosi svu ostalu zaradu od transfera. Dakle, do završetka prelaznog roka i dalje su otvorene sve opcije za Vlahovića, uključujući i ostanak.

INTER SA PAVAROM JE ZA SKUDETO

Pavar (© Reuters)Pavar (© Reuters)

Dolazak Benžamena Pavara je proizveo veliki entuzijazam među navijačima Intera. Reprezentativac Francuske je profil igrača koji preko bio potreban Inzagiju u odbrani. Sa 27 godina Pavar je u pravom dobu da doprinese novom skoku Nerazura, jer su Ačerbi, Darmjan i De Fraj u godinama, Bastoni je na pragu da sazri u stamenog defanzivca, dok je Bišek još uvek zelen. Dojučerašnji prvotimac Bajerna donosi sa sobom sigurnost, iskustvo, kvalitet i spušta prosek godina starne defanzivne trojke.

Inter nije mogao sebi da dozvoli luksuz da mu još jedan važan igrač ispari ispred nosa. Posle Lukakua, Skamake i Samardžića deo novca od prodaje Onane Junajtedu je otišao na Pavara, po onoj narodnoj nije kome je rečeno nego kome je suđeno. Pavar u Inter unosi miraz od četiri osvojene titule prvaka Nemačke, plus Ligu šampiona i Mundijal.

Pavar je deseto pojačanje u ovom prelaznom roku za Inter, ali neće biti poslednje. Hoakin Korea je na izlaznim vratima i umesto njega bi trebalo da se vrati u redove Intera Aleksis Sančez. Čileanac je bez kluba. U prethodnoj sezoni je pokazao da još uvek nije za staro gvožđe s obzirom na to da je postigao 14 golova u francuskom šampionatu u dresu Marseja.

U Interu su sa zadovoljstvom primili vest da je još jedan pokušaj Juventusa da ospori skudeto osvojen 2006. godine propao jer su nadležni organi odbili žalbu Stare dame. Dodatni kvalitet jučerašnje odluke je u tome što je Juve iscrpeo sve pravne lekove da ospori titulu Intera i sada je definitivno jasno da Nerazuri ostaju u almanasima tim koji je bio prvak Italije u sezoni 2005/06.

MILINKOVIĆ I RADOUNOVIĆ NA RAVNE ČASTI

Srpski derbi u Torinu je prošao u znaku naših golmana koji su odlično odradili svoj posao o čemu svedoči i konačni rezultat meča 0:0. Vanja Milinković Savić i Boris Radunović su dali i te kako doprinos odbrana, od kojih su pojedine bile da stane dah u grudima. Milinković je negirao gol Nandezu koji su svi videli već u mreži a Radunović sprečio Sanabriju, zatim i Radonjića da se upišu u listu strelaca.

Vanja je zbog parade i sigurne partije proglašen od mnogobrojnih medija za igrača meča i ocenjen je uglavnom 7 ili sa 6,5, dok je Radunović bio među najboljima u redovima Kaljarija i zaradio je prvu pozitivnu ocenu u ovoj sezoni: 6,5.

Ivan Ilić je, takođe, položio prvi sezonski ispit. Kvantitet, koncentracija, na momente i vrhunski kvalitet, tako bi mogla da se opiše igra Ilića. Jedino što bi moglo da se zameri našem veznom igraču je malo više odvažnosti u ofanzivnim akcijama i malo više kreativnosti koju on apsolutno poseduje. Ivan je od svih ocenjen sa 6 ili 6,5.

Nemanja Raonjić je ušao u igru u drugom poluvremenu umesto Karamoa i odigrao je bolje nego njegov klupski drug, ali ne dovoljno bolje da bi rešio pitanje startera na sledećim mečevima. Sa „desetkom“ na leđima Radonjić je pravio poteze koji su totalno u skladu sa renomeom broja koji nosi, ali je onda, po običaju, bio na leru po nekoliko minuta. Kontinuitet ostaje problem srpskog krilnog napadača. Ipak, od svih izveštača je dobio prelaznu ocenu i to nije loše za novi početak.

 


tagovi

Luka JovićBenžamin PavarDušan Vlahović

Obaveštavaj me

Milan
Juventus
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara