Buongiorno Italia: Pjontekštajn i crno-plava demokratija

Vreme čitanja: 6min | pon. 18.02.19. | 11:39

Veliki prostor je naravno dobila i Vanda Nara

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pobeda Intera nad Sampom, Vandine suze, raspucani Pjontek, poraz maleroznog Lacija, remi Napolija sa Torinom i pripreme Juventusa sa meč Lige šampiona protiv Atletiko Madrida su glavne priče u današnjoj italijanskoj sportskoj štampi.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Gledaj Maurito, Rađa se Sunce”, poigrala se Gazeta sa imenom Najngolana kako bi u jednoj rečenici obuhvatila odličnu partiju Intera i Belgijanca protiv Sampdorije u odsustvu bivšeg kapitena. “Najgolan igrao kao vođa i odlučio meč sa Sampom 2:1. Vanda: Ne želimo da odemo, ovde je naša familija. Spaleti: Mauro mora da se suoči sa saigračima”, stoji u podnaslovu.

Gazeta stavlja do znanja da je u poslednja 24 sata jasno izašlo na videlo da Ikardiju kapitensku traku nije skinuo klub već njegovi saigrači. Spaleti je posle meče pričao o rađanju novog Intera dok su Vanda Nara i generalni direktor Bepe Marota poslali jasne znake za pomirenje i nastavak saradnje. Sada je na Ikardiju da izgladi odnose sa svojim klupskim drugovima.

Kralja nema, rađa se crno-plava demokratija”, naslov je redakcijskog komentara u kom se tvrdi da je jučerašnja pobeda i dobra igra Intera zasluga i Ikardija. U njegovom odsustvu, na površinu su izašla dva lidera koja su se, do sada, krila: Najngolan i Perišić. “Ikardi je često preuzimao na sebe odgovornost da vadi kestenje iz vatre, juče su Najngolan i Perišić preuzeli tu odgovornost na sebe”, piše Gazeta.

Takođe se navodi statistika da je Inter, bez Ikardija pobedio na sedam utakmica, uključujući i jučerašnju i da je, osim protiv Rapida iz Beča, uvek zatresao dva ili više puta protivničku mrežu.

Napoli stop, Juve pobegao na +13. Granitni Toro vidi Evropu”, naslov je za remi Napolija i Torina na San Paolu. U podnaslovu se ističe da su Azuri kreirali sijaset šansi, ali da dalje od prečki i stativa nisu otišli. Prenose se i reči Karla Ančelotija koji se žalio na neefikasnost svog tima i optimizam Valtera Macarija koji je definisao kao “izuzetno težak” bod osvojen protiv njegovog bivšeg tima.

Malo Ševa, Ibra, Van Basten i Inzagi – Pjontek je super miks”, definiše Gazeta novog golgetera Rosonera kao “Pjonkeštajn” pronalazeći u njemu deliće slavnih asova Milana. Na unutrašnjim stranama se kaže da je cena Pjonteka već udvostručena u odnosu na onu koju je platio Milan i da je posle 24 kola u Seriji A postigao više golova, u svojoj prvoj sezoni, od Batistute i Ronalda, brazilskog, u premijernim sezonama.

Osam ključeva za osminu finala. Atletiko ima stadion, Alegri formu i CR7”, predstavlja Gazeta meč Lige šampiona koji će se igrati u Madridu za dva dana. List konfrontira dva trenere, dve vodeće zvezde (Grizmana i Ronalda), dva stadiona, nova pojačanja, formu, igru iz prekida: zaključak je da Juve ima prednost u svemu osim stadiona, odnosno publike. Na unutrašnjim stranama se kaže i da će biti do kraja neizvesno da li će u napadu igrati Dibala ili Bernardeski. Pojedini izvori navode i da bi Kanselo, u ulozi krilnog napadača, mogao da bude džoker iznenađenje.

Đenova pobedila Lacio u finišu. Roma u zaletu čeka Bolonju”, spaja u jedan naslov oprečan momenat dva rimska tima. Nebeskoplavi su na Marasiju bili desetkovani, iscrpljeni i malerozni. Pored svih nedaća nisu zaslužili poraz od tima Čezara Prandelija. Na drugoj strani Roma u vedroj atmosferi dočekuje Bolonju s željkom da vrati milo za dragu timu iz Emilije za poraz u prvom delu šampionata. Na gol se vraća Olsen, N’Zonzi će zameniti De Rosija u kabini za režiju, a Klajvert će dobiti još jednu šansu u špicu sa Džekom i Zaniolom.

CORRIERE DELLO SPORT

Gazeta delo Sport

Ne tako!” žali rimski dnevnik za propuštanom prilikom Lacija da se, i pored povreda i pehova, vrati sa Marasija sa tri boda. “Lacio prokockao pobedu dozvoliviš Đenovi da preokrene rezultat. U prednosti sa Badeljom, Nebeskoplavi su doživeli krah u poslednjoj deonici meča posle izlaska Radua. Sanabrija i Krišito stavili potpis na pobedu 2:1. Liga šampiona se udaljava. Inzagi: Morali smo da zatvorimo meč ranije”, žali trener Lacija zbog prečke Badelja i propuštene šanse Koree da poveća prednost dok je rezultat bio 1:0 za rimski klub.

Inter, Rađa grebe, Lučo (Spaleti) bocka Ikardija”, naslov je priča u kojoj se još kaže da je Maurito aplaudirao svom timu, zajedno sa Vandom, na San Siru, a da je ona posle plakala tokom televizijskog programa i obznanila da Mauro želi da ostane u Interu. Takođe se prenosi i izjava generalnog direktora Bepea Marote da Inter sprema novu ponudu za produžetak ugovora sa Ikardijem. Citira se i stav Spaletija koji je stavio do znanja da je očekivao da Ikardi pozdravi svoje saigrače u svlačionici, ali i da će, pre ili kasnije, morati da se suoči sa njima.

Napoli, 0:0 sa Torinom, Juve je sada na +13” i Korijere konstatuje da je sada definitivno, 14 kola pre kraja prvenstva, jasno da će Juve, osmi put zaredom, biti prvak Italije.

Romi se žuri”, naslov je ispod zaglavlja s kojim se najavljuje večerašnji meč rimskog kluba sa Bolonjom. U podnaslovu se ističe i da je trener Rome Di Frančesko izašao na videlo sa stavom da njegov tim cilja treće mesto u prvenstvu i da je tim spreman za završnicu sezone. Takođe se objašnjava da El Šaravi nije skorz fit i da će zato dobiti šansu Klajvert u napadu Đalorosih.

TUTTOSPORT

Tutosport

Pijaca Lige šampiona”, aludira vodećim naslovom Tutosporta da Juve i Atletikom Madrid neće voditi samo megdan na terenu u LŠ već i u  sledećem prelaznom roku imajući u vidu da Juve interesuje Savić, Himenez i Saul, a Atletiko Madrid Kvadrado i Bentankur, te da je tu i serija imena trećih klubova na nišanu torinskog i madridskog tima. Takođe se piše i da će to biti veliki sudar dva mlada italijanska sportska direktora Fabija Paratičija i Andree Berte koji je sa relativno skromnim budžetom konstruisao moćni Atletiko Madrid.

Toro od čelika”, veze hvalospeve Tutosport na račun srčanosti i borbenosti koju je Torino pokazao protiv Napolija. U podnaslovu se podseća da je na San Paolu četvrti put zaredom Torino završio meč bez primljenog gola i da je sada na tri boda od zone Lige Evrope na tabeli.

Inter ide napred i čeka Ikardija”, piše list da su Nerazuri sa pobedom nad Sampom konsolidovali svoje treće  mesto i da su se otvorila vrata za pomirenje sa bivšim kapitenom.

Jedinstveni golgeter” i Tutosport se udružuje sa drugim listovima koji pišu hvalospeve o Pjonteku. Torinski dnenvik je izvukao podatak da čak ni Marko Van Basten nije postigao šest golova na prvih pet utakmica u dresu Milana.

Tutosport posvećuje prostor na naslovnici i skandaloznom meču italijanske treće lige Kuneo – Pro Pjaćenca, završena rezultatom 20-0: “Sramota našeg fudbala”. U tekstu se navodi da se ne zna šta je poraznije i sramotnije: to što je Pjaćenca igrala sa sedam fudbalere i to omladinaca plus trener-igrač, Kuneo koji je u prvom poluvremenu postizao golove kao na traci, ili finansijski problemi oba tima. Kuneo se jedva upisao u prvenstvo zbog neregularnih finansijskih garancija, a Pjaćenca je ostala bez tima jer više nije mogla da isplaćuje redovno plate igračima.

ITALIJA 1 - 24. KOLO

Petak

Juventus - Frozinone 3:0 (2:0)
/Dibala 6, Bonuči 7, Ronaldo 63/

Subota
Kaljari - Parma 2:1 (0:1)
/Pavoleti 65, 85 - Kucka 40/

Atalanta - Milan 1:3 (1:1)
/Fruler 33 - Pjontek 45+1, 61, Čalhanoglu 55/

Nedelja

SPAL - Fjorentina 1:4 (1:1)
/Petanja 36 - Fernandeš 44, Veredu 79pen, Simeone 81, Žerson 88/

Empoli - Sasuolo 3:0 (2:0)
/Krunić 34, Akva 37, Farijas 60/

Đenova - Lacio 2:1 (0:1)
/Sanabrija 75, Krišito 94 - Badelj 44/

Udineze - Kjevo 1:0 (0:0)
/Teodorčik 86/

Inter - Sampdorija 2:1 (0:0)
/D'Ambrozio 73, Najngolan 78 - Gabijadini 75/

Napoli - Torino 0:0

Ponedeljak
20.30: (1,45) Roma (4,40) Bolonja (7,25)

* Kvote su podložne promenama

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara