Koga sad guraju sudije? (©AFP)
Koga sad guraju sudije? (©AFP)

Buongiorno Italia: Vratili smo se u vreme pre Kalčopolija, sad brojimo i faulove

Vreme čitanja: 6min | uto. 09.01.24. | 12:50

Mediji tradicionalno naklonjeni Juventusu i oni jasno obojeni u crno-plavo prepucavaju se oko toga da li Inter ima podršku sudija?

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Atmosfera u italijanskom fudbalu i medijskom okruženju počinje sve više da liči na period pre Kalčopolija. Borba za titulu prvaka Italije između Intera i Juventusa otvorila je vrata za polemike, medijske spekulacije, insinuacije, konspiracije. Razlika je samo u tome što se Inter targetira kao moćan klub koji iza kulisa vuče konce. Sličnost je i da je pre 20 i kusur godina familija Anjeli predala klub na kompletnu upravu tzv. trijadi Mođi Điraudo Betega, baš kao što je danas Bepe Marota ključni čovek Intera. Kineski vlasnici se ne vide već mesecima u Milanu i pitanje je da li ćemo ih i videti uopšte uskoro.

Izabrane vesti

U narativu medija naklonjenih Juventusu Marota se predstavlja kao neka vrsta „Saurona“ koji iza kulisa upravlja italijanskim fudbalom. Kuriozitet je da je Marota pre Intera devet godina bio generalni direktor Juventusa i tada su oni koji ga danas optužuju za njega govorili da je najbolji rukovodilac na fudbalskoj panorami južno od Alpa.

Pošto argument o sudijskoj pomoći Interu u ovoj sezoni ne stoji - broj utakmica na kojima su Nerazuri profitirali od sudijskih grešaka se svodi na dve, maksimalno tri, više manje kao i Bjankoneri – torinski Tutosport, list tradicionalno blizak Juventusu, izašao je sa podatkom da su igrači Juventusa dobili najviše žutih kartona u prvom delu šampionata. Duplo više od Interovih: 50 prema 24.

Juventusovi igrači su javno opomenuti na svakih 6,13 faulova, a Interovi na svakih 12,7 navodi Tutosport taj podatak kao „krunski“ dokaz da je Stara dama penalizovana, a Inter favorizovan.

U redakcijskom uvodniku se dodanto doliva ulje na vatru tvrdnjom da pravila ne važe za sve isto i da su neki, što bi rekao Džordž Orvel, „jednakiji“ od drugih. Direktor Telelombardije Fabio Ravecani je podsetio kolege iz torinskog dnevnika da su početkom ovog veka oni vodil „krstaški rat“ protiv onih koji su naglašavli da je mali broj žutih kartona igračima Juventusa dokaz da je uprava kluba, tačnije „trijada“ u dosluhu sa sudijskom organizacijom. „Ako je bilo onda istina, onda je i danas i obrnuto. Ako tada nije bilo istina nije ni danas“, zaključio je Ravecani.

Takođe, statistika upotrebe VAR-a je pokazala da je Inter u ravnoteži. Na mečevima sa Interom četiri odluke su promenjene konsultacijom VAR-a na terenu, dve u korist Nerazura, dve protiv Nerazura. Kada je u pitanju Juve, VAR nije nijednom promenio odluku u korist Bjankonera, a dva puta je to učinio protiv njih. Inače na toj tabeli su u vrhu Milan, Frozinone, Verona, Lacio i Roma.

RIMSKI DERBI KAD MU VREME NIJE

Mauricio Sari i Žoze Murinjo (©Reuters)Mauricio Sari i Žoze Murinjo (©Reuters)

Žoze Murinjo i Mauricio Sari bi vrlo rado izbegli, da mogu, duel u Kupu Italije. Motiv je jednostavan: ne mogu mnogo da dobiju, a mogu puno da izgube. Polufinale Kupa Italije ne može da spase sezonu ni Rome ni Lacija, ali ispadanje u četvrtfinalu zaslugom gradskog rivala će imati direktne posledice odmah i indirektne za par meseci kada se budu svodili računi i odlučivala sudbina dvojice trenera.

Roma je u velikim problemima u odbrani, Lacio u napadu. Đalorosi su ostali bez Endike (otišao na Kup Afrike), Ljorente se povredio, Mančini pati od pubalgije, Smoling je i dalje van stroja, a Kumbula još uvek nije spreman. Tinejdžer Din Hojsen je predodređen na debituje od prvog minuta u dresu Rome protiv Lacija.

Na drugoj strani Sari će biti u velikom rebusu za napad, jer ima trojicu fudbalera u autu. Imobile je povređen već neko vreme, a u Udinama su se povredili Isaksen i Zakanji. To praktično znači da Sari neće imati zamene na klupi pošto su mu ostali samo Felipe Anderson, Kasteljanos i Pedro. Ovde treba povući da Pedro ne može da izdrži svih 90 minuta, a kamoli 120.

Veliki rebus je i kako će Murinjo raspodeliti snage Paula Dibale. Argentinac je odigrao gotovo svih 90 minuta protiv Atalante, a u nedelju Romu čeka gostovanje protiv probuđenog Milana. Imajući u vidu sklonost povredama Dibale, pogotovo u zimskom periodu i kada se igra svaka tri-četiri dana, pred Murinjom je veoma težak izbor.

I Sari ima jednu dilemu. Ona se odnosi na Romanjolija. Hila i Patrik su odigrali dobro poslednje utakmice zajedno. Alesio je prošlog vikenda proveo par minuta na terenu protiv Udinezea, ali je i dalje van top forme. Dakle pitanje je da li se osloniti na iskustvo i veliku motivaciju Romanjolija (Alesio je navijač Lacija od malena koji je sticajem okolnosti proveo juniorske dane u podmlatku Rome) ili poveriti važan zadatak Hili koji je uzlaznoj formi.

KUP ITALIJE: BOLONJA I FJORENTINA U NAJJAČIM SASTAVIMA

Stadion Artemio Franki (©Reuters)Stadion Artemio Franki (©Reuters)

Fjorentina i Bolonja će ukrstiti koplja u prvom četvrtfinalnom meču Kupa Italije na programu večeras na stadionu „Artemio Franki“. Dva tima dolaze na duel sa velikim ambicijama jer im se ukazala prilika da daleko doguraju u nacionalnom kupu budući da će pobednik igrati u polufinalu protiv Atalante ili Milana, timova koji bi vrlo lako mogli da imaju u aprilu i dodatne obaveze u Ligi Evrope.

Toskanci i Emilijani su se sreli čak deset puta u Kupu Italije, ali poslednji put su bili rivali u najmasovnijem takmičenju u prošlom veku, tačnije 1999. godine. Inače, skor između dva tima je u savršenoj ravnoteži tri pobede i jednih i drugih i četiri remija.

Na svom stadionu Fjorentina je izgubila samo jedan meč na poslednjih 12 odmeravanja snaga sa Bolonjom, uz devet pobeda, dva remija i samo jedan poraz. Inače sa Italijanom na klupi Fjorentina je prošla četvrtfinale u poslednja dva izdanja Kupa Italije, ako prođe i večeras, to će biti prvi put da Toskanci tri godine zaredom stignu među četiri najbolja tima u nacionalnom kupu.

Bolonja nije bila u četvrtfinalu Kupa Italije 11 godina. U sezoni 2012/2013 su izgubili od Intera sa 2:3, a upravo su osmini finala izbacili Nerazure. Džošua Zirkze je bio arhitekta pobede Bolonje na San Siru i na poslednjih sedam gostovanja je uvek ostavljao svoj trag: pet golova i dve asistencije.

Bolonja i posebno Fjorentina imaju velike probleme sa golovima. Osim što će večeras voditi dvoboj na Frankiju nalaze se i u trci za angažovanje Mojzea Kena iz Juventusa. Izbor malo bizaran budući da Ken nije postigao nijedan gol u ovom prvenstvu pre povrede.

Takođe, dva tima su propustila veliku priliku da učvrste svoje pozicije u vrhu tabele. Bolonja je remizirala sa Đenovom propustivši priliku da završi prvi deo sezone na četvrtom mesti, odnosno u zoni Lige šampiona. Fjorentina je izgubila od Sasuola u Ređo Emiliji. Paradoks je da su Ljubičasti više zasluživali pobedu protiv Sasuola nego u prethodna tri meča u Seriji A koje su dobili minimalnim rezultatm 1-0.

Fjorentini nedostaju trojica napadača, Kuame je na Kupu Afrike a Sotil Niko Gonzales su povređeni. Italijano ima nameru da prekomanduje beka Parizija u trio koji će igrati iza leđa Beltrana u napadu.

I Bolonja ima četvoricu igrača u autu. El Azuzi je na Kupu Afrike a Endoje, Suomaoro i Karlson su povređeni.

BOLONJA 4-2-3-1: Kristensen – Kajode, Milenković, Ranijeri, Biragi – Artur, Dankan – Ikone, Bonaventura, Parizi – Beltran

FJORENTINA 4-2-3-1: Ravalja – De Silvestri, Kalafjori, Lukumi, Kristijansen – Ebišer, Frojler – Orsolini, Ferguson, Salemekers – Zirkze

KUP ITALIJE, ČETVRTFINALE

Utorak

21.00: (2,25) Fjorentina (3,15) Bolonja (3,45)

Sreda

18.00: (2,70) Lacio (3,00) Roma (2,90)

21.00: (2,15) Milan (3,45) Atalanta (3,35)

Četvrtak

21.00: Juventus - Frozinone


tagovi

Buongiorno ItaliaĐuzepe Marota

Obaveštavaj me

Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara