Detalj sa prvog meča kad Sane postigne gol (© Reuters)
Detalj sa prvog meča kad Sane postigne gol (© Reuters)

Ćavi je bio veliki igrač, ali (još) nije veliki trener: Bajern nema ništa lično protiv Barse, samo strast ka slavlju

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.10.22. | 10:57

Katalonci skoro u bezizlaznoj situaciji, sa aktuelenim šefom struke dobili samo tri evropske utakmice

Sjajan igrač, a kao trener nepoznanica. I dalje vlada mit o Ćaviju, da je spasilac Barselone, kako će sa njim Katalonci procvetati, izgraditi novi stil i dinastiju, što lepo deluje na rečima, mada je praksa pokazala da je nekadašnji kapiten velika kocka predsednika Đoana Laporte.

Dokazano na primeru najbitnijih utakmica. Prošle godine njegova ekipa nije dala ni gol u jedine dve kola na kojima je Ćavi vodio ekipu u Ligi šampiona; u Ligi Evrope –proklamovan je napad na taj trofej, posle šaltanja na sporedni kolosek – izbacio ga je Ajntraht; ove sezone dobio je samo zalutalu Viktoriju iz Plzenja. Od bitnijih mečeva, u 2022. ispao je od Reala u polufinalu Superkupa Španije, Bilbaa u osmini finala Kupa kralja, Madriđani su ruitinski dobili poslednji El Klasiko, Inter ga je savladao na Meaci i odoleo na Nou Kampu, a jedini bitan susret na kome je Ćavijeva Barselona slavila je onaj na „Santjago Bernabeu“, kad je bilo 4:0, ali suštinski možda i ne toliko važan, jer je sastav Karla Ančelotija jezdio ka tituli i dodatno napredovala. Katalonci baš i nisu.

Izabrane vesti

Sad su u situaciji da drugu godinu zaredom završe takmičenje u Ligi šampiona u grupi. Dva kola pre kraja ne zavise samo od sebe. Moraju da dobiju oba meča, uz nadu da će im češki tim – koji inače služi za popravljanje gol-razlike – pomoći tako što će ostati neporažen u Milanu. Uz uslov da Barsa savlada Bajern!? Deluje kao račun bez krčmara, jer se i mediji na tom delu Pirinejskog poluostrva više bave hoće li Plzenj ostati neporažen protiv Intera. Kao da se trijumf Barselona nad Bajernom podrazumeva...

Da li?

U Minhenu je bilo 0:2 kao da su osmaci igrali sa petacima. Prošle godine rutinski 3:0 za Bavarce na Nou Kampu. Na poslednjih pet međusobnih duela Nemci su spakovali 19 lopti u mrežu Barselone.

Nemamo ništa protiv Barselone, ali imamo strast ka pobedi“, jasan je Julijan Nagelsman, trener nemačkog prvaka. „Ako želite da osvojite Ligu šampiona prirodno je da hoćete da pobedite svaki put. Naša ideja je da postavimo primer, ovaj meč je šansa za tako nešto. Želimo da odigramo bolje nego prvo poluvremene minulog duela sa Barselonom, da ne moramo da se izvinjavamo posle pobede, nego da prihvatimo čestitke na zasluženom slavlju“.

Optimizam šefa stručnog štaba Bajerna potkrepljuju činjenice. Bajern nije izgubio prethodne 32 utakmice grupne faze Lige šampiona. A jedini scenario koji drži Barsu u životu (uz onaj da Inter ne savlada Pljzenj) jeste da tuče velikana iz Minhena. I to sa Ćavijem koji je dosad ostvario samo tri pobede na evropskoj sceni kao trener, po jednu nad Plzenjom u Ligi šampiona, te Napolijem i Galatasarajom u Ligi Evrope.

I dalje postoji tanka nada, ali ne zavisimo samo od nas. Pitanje je kako ćemo u takvim okolnostima prići utakmici, kakav mentalitet pokazati. Samopouzdanje nam je dobro, ali i da ne prođemo u osminu finala moramo da nastavimo dalje. Bez obzira šta se desi u Milanu moramo da pokažemo da možemo da se takmičimo na ovom nivou“, istakao je Ćavi.

Na suprotnoj klupi je Julijan Nagelsman, čovek koji je sedam godina mlađi od Ćavija, ali u Evropi ima više trenerskog iskustva i već je pobedio 21 put.

Izvrnuta stvarnost u Barseloni.

GRUPA C

18.45: (1,13) Inter (8,50) Plzenj (19,0)

21.00: (2,20) Barselona (3,60) Bajern (3,40)



tagovi

ĆaviJulijan NagelsmanLiga šampiona

Obaveštavaj me

Bajern
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara