Čeferin: Još ništa od VAR-a, pogledajte kako je prošla Srbija protiv Švajcarske!

Vreme čitanja: 2min | uto. 28.08.18. | 11:37

Prvi čovek evropskog fudbala i dalje ne želi da podrži kontrovezni sistem sudijske video-asistencije, a kao odličan pimer njegove spornosti navodi nedusuđeni penal za Orlove na SP u Rusiji

Poraz od Švajcarske na drugoj utakmici Svetskog prvenstva ovog leta u Rusiji praktično nas je poslao kući. Potonji meč sa Brazilom bila je samo labudova pesma na tom šampionatu naše ne mnogo talentovane, ali veoma motivisane reprezentativne generacije.

Izabrane vesti

Duel sa švajcarsko-albanskim timom završen je porazom od 1:2, a najsporniji momenat meča, ali i jedan od najspornijih na celom šampionatu bio je onaj nedosuđeni penal za Orlove nakon dvostrukog starta nad Aleksandrom Mitrovićem. Iako su Štefan Lihtštajner i Fabijan Šer držali rukama našeg centrafora  oborivši ga na zemlju u njihovom šensaestercu, srpska devetka je, po mišljenju Feliksa Briha bila kriuva te je dobila žuti karton. Pritom je nemački arbitar čak odbio da koristi VAR, što je razbesnelo svih nas sedam i nešto miliona kolioko nas ima.

Prvi čovek evropskog fudbala, Aleksandar Čeferin u eksluzivnom intervjuu za slovenačku Ekipu24, čiji su nam deo kolege ustupile, upravo je ovaj primer uzeo kao savršen za neuvođenje sistema sudijske video-asistencije na kontinentalnim takmičenjima.

"VAR me još nije uverio. Po mom mišljenju puno je tu nejasnosti. Ali znam, da nema više povratka. Ne znamo, da li mora sudija da pogleda snimak ili ne? Ko odlučuje? Onaj, koji je gore? Ili onaj, koji je na terenu? Ljudi, koji gledaju, ne razumeju šta se dešava. Ne razumeju ni sportski komentatori. Šta gledaju sudije? Šta ako linijski sudija digne zastavicu za ofsajd, glavni zaustavi igru i onda snimak pokaže da nije bio ofsajd?", pita se slovenački sportski diplomata za Ekipu24, "Dosta je nejasno, ali znamo da ćemo ga morati uvesti pre ili kasnije. Roberto Roseti, koji je sad šef sudija Uefe je bio već u Italiji zadužen za VAR. Rekao sam mu da ćemo ga lansirati kada budemo spremni. Moramo da odaberemojoš nekog ko će nam prodati tehnologiju, a moramo da odaberemo i sudije. Igramo po celoj Evropi, sudije imamo iz cele Evrope. Nije podjednako kao na jednom turniru, gde su svi arbitri okupljeni na jednom mestu. Na svetskom prvenstvu ste videli da linijske sudije nisu radile ništa, samo su čekale. Jedan sudija mi je rekao "Kad je bila sporna situacija, ja sam samo uradio ovo" i pokazao mi kao da sluša upustva u slušalici, "I ništa se nije čulo"! Pa, molim vas pogledajte primer Srbije koja nije dobila čista jedanaesterac na utakmici sa Švajcarskom. Hrvati su za manje očigledan faul dobili penal. Trebaju postojati nekakva pravila upotrebe!"

Kako sada stvari stoje, VAR još nije dobrodošao na Starom kontinentu sve dok ne budu rešeni brojni problemi. Ali, sudbina je odredila da smo baš mi prvi morali da okusimo tu gorku pillulu...

Foto: Action IMAGES


tagovi

Aleksandar ČeferinAleksandar MitrovićFeliks Brih

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara