Četvrtkom je Emeri gospodin Ne Može Mi Niko Ništa, sve je spremno za polufinale sa Valensijom (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.04.19. | 22:52

Arsenal vrteo Napoli na ringišpilu, Slepi miševi slavili na Madrigalu

Možda njegov tim nije konkurentan u Premijer ligi, tačno je i da u svetu fudbala jednostavno nema ugled koji mu dozvoljava da vodi najveće svetske asove kakve je imao u Pari Sen Žermenu, ali kad osvane četvrtak Unaj Emeri se presvlači u odelo nepobedivog i počinje da drži lekcije koje se prepričavaju. Čak je i Karlo Ančeloti, uz Bila Šenklija i Zinedina Zidana trostruki osvajač kontinentalne krune, morao da Emeriju pruži ruku i priz na: Liga Evropa je tvoja. Imaće doduše Karleto priliku da na San Paolu uzvrati udarac, nije uostalom Napoli ništa gori tim od Arsenala, a znamo da Tobdžije – ni Emeri nije svemoguć – umeju da u sekundi propadnu kao žeton, ali činjenica je da Englezi nose kapitalnu prednost na revanš u Italiji. Na Emirejtsu uverljivih 2:0, a da među stativama Napolija nije bilo Aleksa Mereta verovatno bi razlika bila i duplo veća.

Štaviše, toliko je domaći klub bio bolji da u Arsenalu ne bi smeli da budu zadovoljni ničim do igrom, jer ovakvu dominaciju morali su da krunišu ubedljivijom pobedom. Dovoljno je reći da su samo u prvom poluvremenu Englezi u okvir protivničkog gola tukli čak devet puta. Napoli nije ni opepelio. Jedva da je video loptu.

Izabrane vesti

A kad bi Arsenal krenuo da je rola, podsetio bi na onaj tim Arsena Vengera iz zlatnih godina, iako – tek da ne bude spora – kvalitetom može da mu priđe. Večeras smo međutim videli da ipakima kvailitet za mnogo bolje igre od onih kojima s vremena na vreme urušava renome kluba u Premijer ligi. Mesut Ozil je kao nekad zaličio na gazelu koju možeš da juriš, ali ne i da je stigneš, Aron Remzi je obradovao sve Juventusove navijače profesorskom partijom na centru terena, Lukas Toreirea je pojeo Napolijevu toliko hvaljenu vezu... Uostalom, dovoljno je samo videti akciju za prvi Arsenalov gol već u 15. minutu. Aleksanar Lakazet, dirigent Ozil, Ešli Mejtlend Najls i na kraju egzekutor Aron Remzi. Uživali su domaći navijači.

Uživali su dakle Arsenalovi navijači. Napolijevi su sedeli na iglama. Tim koji je u grupnoj fazi Lige šampiona izgledao uigranije, brže, pa i opasnije – ako već ne konkretnije – od megatimova kakvi su Pari Sen Žermen i Liverpul nadigran je kao nijednom ove sezone. Ekipa poznata po pas-igri karakterističnoj za timove koji vole da diktiraju ritam igre jedva da je uspevala da loptu prebaci na protivničku polovinu terena.

Videlo se to najbolje u 25. minutu kada je Toreira iščačkao loptu iz nogu Fabijana Ruiza, povukao je do ivice kaznenog prostora, potom zalomio Španca i uz dosta sreće matirao Mereta. Pisaće se autogol, jer je lopta posle udarca Toreire pogodila Kalidua Kulibalija i potpuno promenila smer.

Mislili smo da je neizbežno. Da će Arsenal morati da padne u drugom poluvremenu. Da to prosto nije tim koji može 90 minuta da sa tolikom agresijom pritiska rivala, bar ne ovakvog kakav je Napoli... Ali Napoli u Londonu nije ličio na see. Spor, pročitan, bezidejan, anemičan... Imao je Arkadijuš Milik u 72. minutu idealnu šansu da sa peterca bar smanji zaostatak, ali je tukao preko gola... I to je otprilike bilo sve od Napolija. Obrukali su Karletovi izabranici italijanski fudbal u Londonu. I čak ni Milikovo gol tu ništa ne bi promenio, jer Arsenal je i u drugom poluvremenu bio bolji, mnogo bolji tim na terenu, a Aron Remzi je u 80. minutu imao zicer da i definitivno otkloni dileme oko toga ko će u polufinale.


ARSENAL - NAPOLI 2:0 (2:0)
/Remzi 14, Toreira 25/

London.
Stadion: Emirati.
Sudija: Undijano Maljenko.

Arsenal: Čeh - Sokratis, Košelni, Monreal, Mejtland Najl, Remzi, Toreira (Elneni), Kolašinac, Ozil (Mhitarjan), Lakazet (Ivobi), Obamejan.
Napoli: Meret - Hisaj, Maksimović, Kulibali, Mario Rui, Alan, Fabijan Ruiz (Unas), Zjelinski, Kaljehon, Mertens (Milik), Insinje (Junes).


Tamo će pobednika ovog dvomeča – a Napoli još ima šanse, iako tu privilegiju na Emirejtsu nije zaslužio – verovatno dočekati Valensija, koja je u svešpanskom četvrtfinalu na Madrigalu savladala Viljareal sa 3:1 uz dva gola Gonsala Guedeša i rivalu iz Primere jasno poručila: razmišljaj ti o opstanku u prvenstvu, pustio evropske snove.

Guedeš je bio apsolutni junak meča, pošto je prvo nasankao Santjaga Kaseresa i iznudio penal posle kog je sam i načeo domaćina, doduše tek nakon što je prvi stigao na odbitak pošto je Andres Fernandez zaustavio šut Danija Pareha. Potom je Portugalac duboko u sudijsko nadoknadi gostima doneo i konačnih 3:1 čime je Žuta podmornica verovatno ostavljena bez šansi da na Mestalji nadoknadi veliki zaostatak. Posebno zato što će morati da postigne bar tri gola, a to nikako nije lako protiv Valensije.

Ponajviše zato što je Viljareal posle svih silnih razočaranja u Primeri - a tamo će se u finišu sezone grčevito boriti za opstanak - osetno izgubio na samopouzdanju što je Marselino umeo da kazni. Opekao se doduše kad je posle ranog vođstva prepustio inicijativu domaćinu, ali je sasvim moguće i da se engleski sudija Majkl Din malo ogrešio o goste kada je uzajamno povlačenje Ezekijela Garaja i Visentea Ibore okarakterisao kao prekršaj za najstrožu kaznu. Santi Kazorla, koji je pre samo nekoliko dana plakao zbog toga što je u 89. minutu sudara sa Betisom promašio penal za 2:2, nije se uplašio odgovornosti i Viljareal se na vreme - i apsolutno zasluženo - vratio u meč.

Neće verovatno Kazorla dočekati da se vrati na Emirejts, zato što ni Viljareal nikako da nauči kako da svih 90 minuta odigra u visokom ritmu. U drugom poluvremenu Valensija je ponovo preuzela inicijativu, dugo se doduše mučila da probije odbranu domaćih, ali je Žuda podmornica psihički i fizički potonula u finišu meča. I skupo je to platila. U 90. minutu Danijel Vas, onda i Guedeš, čini se da je ovde sve završeno.

VILJAREAL - VALENSIJA 1:3
/Kazorla 36 - Guedeš 6, 90+3, Vas 90+1/

Viljareal.
Stadion: Madrigal.
Sudija: Majkl Oliver.

Viljareal: Fernandez - Gašpar (Pedraca), Mori, Viktor Ruiz, Alvaro, Kaseres (Manu), Ibora (Baka), Kvintilja, Fornals, Čukvuezez, Moreno.
Valensija: Neto - Ronkalja (Pićini), Garaj, Gabrijel, Gaja, Tores (Kokelan), Pareho, Vas, Guedeš, Rodrigo, Gameiro (Čerišev).

LIGA EVROPE - 1/4 finale (prvi mečevi)

VILJAREAL - VALENSIJA 1:3 (1:1)
/Kazorla 36 - Guedeš 6, 90+3, Vas 90+1/

SLAVIJA PRAG - ČELSI 0:1 (0:0)
/Markos Alonso 86/

ARSENAL - NAPOLI 2:0 (2:0)
/Remzi 14, Toreira 25/

BENFIKA - AJNTRAHT FRANKFURT 4:2 (2:1)
/Feliks 21, 43, 54, Dijas 50 - Jović 37, Pasijensija 72/

*Revanši su za sedam dana

Foto: Reuters

(FOTO: Reuters)


tagovi

Unaj Emeri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara