ChelSerie A

Vreme čitanja: 6min | sub. 14.07.18. | 09:55

Čelsi u novom ruhu

Antonio Konte je bivši, era Mauricija Sarija u Čelsiju počinje!

Samo dan pošto je ozvaničen rastanak s jednim, Roman Abramovič drugim Italijanom pokušava da Čelsiju vrati stari, šampionski sjaj. Ono što Čelsiju nedostaje duže vreme. Posle još jedne turbulentne sezone na svim frontovima, ne samo na terenu, već i u načinu poslovanja i svakodnevnoj komunikaciji sa dojučerašnjim trenerom, prebogati oligarh spreman je, bar na papiru, da napravi veliki zaokret u rukovođenju kluba i Mauriciju Sariju prepusti da svoj posao obavlja samostalno. Bez stalnog mešanja u rad i, bar u slučaju Antonija Kontea (ali i nekih prethodnika), jačanje tima bez trenerove saglasnosti. Mauricio Sari bi na Stamford Bridžu mogao da pokrene revoluciju kakva godinama nije viđena. Dobio je odrešene ruke da skroji tim po želji, što samo pokazuje u kakvoj situaciji je bio Konte donedavno i koliko klub nije bio fer prema njemu. Sari je u petak uveče bio na Bridžu i žvrljnuo svoj potpis na trogodišnji ugovor vredan 6.400.000 evra po sezoni, a raskid saradnje s Napolijem ozvaničen je u subotu ujutru. 

Izabrane vesti

Ono što Sari planira da uradi jeste da za sobom iz Italije povede i nekoliko igrača koji bi trebalo da budu ključ stvaranja novog Čelsija. Takozvanog - ChelSerie A. Na Sarijevom radaru nalaze se - Gonzalo Iguain, Danijele Rugani, Alison Beker i Matijas Vesino. Žoržinjo bi, to smo već najavili, vrlo brzo trebalo da postane novi Plavac. 

Čelsi je, potvrđeno je sa obe strane, već otvorio front za dovođenje Gonzala Iguaina, igrača kojeg Sari jako želi uz sebe. Ali, pred Čelsijem je vrlo izazovan posao. Juventus je dovođenjem Kristijana Ronalda napravio posao decenije, a uprkos svesrdnoj pomoći brojnih sponzora - pre svega kompanije Fijat - Stara dama mora da isfinansira dobar deo transfera zvanično najboljeg fudbalera sveta. Zbog toga je Juve i spreman da se odrekne Iguaina, za koga neće biti mesta u novom timu, a i zbog godina (31) italijanskom šampionu neće ostati mnogo prostora za manevar i neki jači transfer u budućnosti. Juventus se nada novcu, dok u Čelsiju imaju drugačiju zamisao - trampu u koju bi bio uključen Alvaro Morata. Rekordno plaćeni španski napadač nije se pokazao na Bridžu u svojoj prvoj sezoni, a Mauricio Sari ga ne želi u timu. Bar ne u startnih 11, dok je Morati dojadilo da bude večna zamena drugima. Juventusu Morata, suštinski, nije potreban, mada je činjenica da ga prvi operativac Bepe Marota izuzetno ceni i voleo bi da ga vidi u timu ponovo. Ipak, stari lisac kao da je znao unapred šta se sprema sa Kristijanom Ronaldom, pa je nedavno diplomatski izjavio da je Morata uvek dobrodošao Juventusu, ali da to u ovom trenutku nije realno.

Iguain je do Ronaldovog dolaska u Juventus bio najplaćeniji igrač Serije A sa 7.500.000 evra, koliko ima i kapiten Milana Leonardo Bonući. Od Čelsija traži da ima bar toliku platu, o čemu je Gonzalov brat i agent Nikolas već pregovarao. Zvanična ponuda se, doduše, još čeka. Zasad je sve samo opipavanje pulsa. Ali, Čelsi ne planira da odustane, iako bi posao zaista mogao da bude vrlo težak za realizaciju. Pritom, Čelsi u međuvremenu mora da angažuje još jednog napadača kao dodatnu konkurenciju, verovatno nekog mladog i jeftinijeg, pošto će teško Olivije Žiru i Gonzalo Iguain moći da iznesu celu sezonu sami. Naravno, ukoliko Sari ne odluči da zadrži Batšuajija, što nije nemoguće. 

Osim Iguaina, Sari iz Juventusa traži i Danijelea Ruganija kao parnjaka Geriju Kejhilu. Antonio Konte je prošle sezone imao mnogo problema da iskusnom kapitenu nađe pravog čoveka u srcu odbrane. Počelo je sa Cezarom Asplikuetom i Antonijem Ridigerom u defanzivnom trilingu, pa i sa Davidom Luizom, ali je Brazilac kasnije izgubio mesto zbog nediscipline i čestih povreda. Posle godinu dana od povratka u klub ponovo na pragu odlaska, a njega je kasnije zamenio Andreas Kristensen, ali se ni nije pokazao kao stabilno rešenje, pa su Aspilikueta, Ridiger i Kejhil uglavnom bili zajedno. Sari želi da Kristensena zadrži kao opciju u rezervi, ali mu je Rugani čovek od poverenja. Sa njim, baš kao i sa još jednom željom sa liste, Matijasom Vesinom, ima fantastično iskustvo iz vremena kada su zajedno sarađivali u Empoliju. Sada tu saradnju žele da obnove i Rugani je viđen kao čovek koji će uneti svežinu u odbrambeni bedem i ojačati redove. Juventus svog štopera ceni na 40.000.000 evra, što za Čelsi ne bi trebalo da bude nedostižna cifra. Čelsi, navodno, već ima usmeni dogovor s Ruganijem za transfer, to javljaju Rai Sport i Sport Medijaset, i to na petogodišnji ugovor od 4.500.000 evra po sezoni. Juventus, opet, ne bi imao ništa protiv da svog štopera proda, upravo zbog daljih poslova, ali i rešavanje pitanja Ronaldovog transfera. Konkurencija u Juventusu je svakako ozbiljna. Stigao je Matija Kaldara, Mediju Benatiji se nudi novi ugovor, a ostali su i Đorđo Kjelini i Andrea Barzalji.

Pitanje golmana je trenutno pod velom misterije. Sari ne bi imao ništa protiv da Tibo Kurtoa ostane, baš kao i Vilijan koga napada Barselona, ali je situacija i dalje nejasna. Kurtoa, navodno, želi da se vrati u Španiju i tu Real Madrid nema konkurenciju, mada je Belgijanac i dalje rezervisan za transfer u Kraljevski klub zbog velike ljubavi prema Atletiku. Ukoliko bi Kurtoa otišao, svi resursi bili bi usmereni ka kupovini Alisona Bekera, koga još žele Liverpul i Real Madrid. Mada je u Italiji osvanula informacija da je Liverpul ponudio 65.000.000 evra za brazilskog golmana (60.000.000 obeštećenje i 5.000.000 bonusi), sa Ostrva su stigli demanti, uz tvrdnju da Liverpul nema nameru da kupi Alisona. Florentino Perez još nije odlučio šta će, a Čelsi bi preko dugogodišnjeg klupskog prijatelja Falija Ramadanija mogao da prečicu do potpisa. Njemu je dodeljena dozvola da pregovara u Čelsijevo ime. Roma, opet, radi sve da Alison produži ugovor, samim tim i ostanak na Olimpiku, mada je i dalje otvorena za pregovore ukoliko stigne ponuda od bar 70.000.000 evra. 

Da je Alison zaista u vrlo ozbiljnim planovima Čelsija govore i reči nekadašnjeg direktora Rome Valtera Sabatinija, koji je u petak izjavio da Brazilac sigurno ide na Stamford Bridž i da načelni dogovor postoji. Da li je i koliko Sabatini bio ozbiljan s tim rečima - videćemo. 

Još jedno ime, vrlo atraktivno Sariju, je Matijas Vesino. Posle izvesnog Žoržinjovog transfera po formuli 57.000.000+8.000.000 evra, Sari hoće još jednog svog pulena u timu. Doduše, malo je nejasno da li je Vesino zaista glavna meta, pošto Čelsi već ima dogovor sa moskovskim CSKA za transfer Aleksandra Golovina na 27.000.000 evra. Golovin je Sarijeva izričita želja. A, kada već dolazi i Žoržinjo, malo je nerealno da Čelsi angažuje još jednog vezistu, kada su tu već Kante, Bakajoko, Drinkvoter, Fabregas, pa čak u nekoj varijanti i Ros Barkli, iako je on ofanzivniji... Jasno je da će do određenih rokada doći, Fabregas je najbliži odlasku, a verovatno je da će njegovim stopama ili Drinkvoter ili Bakajoko, verovatno i Barkli. Podsetimo, Čelsi se sprema da počne razgovore s Kanteom oko novog ugovor vrednog preko 220.000 evra nedeljno i njegova pozicija u timu je zacementirana. 

Mauricio Sari je za Čelsi isplanirao velike stvari. Klubu je bila potrebna šok terapija, Konte nije držao stvari u svojim rukama prošle sezone, iako je samo godinu dana ranije dominantno osvojio titulu. Ali, ne treba zaboraviti da je Čelsi tada praktično igrao samo jedno takmičenje, u kojem je izdominirao. 

Što je najvažnije, prošlo je ono krizno vreme kada je klub iz Zapadnog Londona bio povezivan sa igračima poput Endija Kerola, Pitera Kraula, Ešlija Barnsa i ostalih. Ukoliko bi Eden Azar zaista ostao, uz prava ulaganja, Čelsi bi ponovo mogao da postane ravnopravan kandidat za titulu. 

Foto: Action Images, Shutterstock


tagovi

Mauricio SariDanijele RuganiAlisonGonzalo IguainMatijas VesinoLetnji prelazni rok 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara