Čin #1: Osveta!

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.04.18. | 13:03

Bajern je ogorčen zbog mađarskog procesa u Madridu, Real naoštren da se plasira u treće uzastopno finale

Svaka čast Liverpulu i Romi koji su u prethodnoj rundi kao autsajderi iznenadili Mančester Siti i Barselonu, svaka im čast i na spektaklu sa Enfilda posle kojeg se nazire prvi putnik u Kijev, ali dvoboj Bajerna i madridskog Reala je finale pre finala Lige šampiona.

Utakmica na Alijanc arena (20.45, RTS 1) biće čak 25. između divova svetskog fudbala u elitnom klupskom takmičenju u kojem se niko nije češće sastajao od njih, a ovo je već sedmi put da se susreću na pretposlednjoj stepenici. Bavarci vode sa 4:2 u prolazima i to im je jak adut, ali u minula dva navrata (2014. i 2017) radovao se kraljevski klub, pa i on ima „rasnog konja za trku”.

Izabrane vesti

Sigurno se sećate prošlosezonskih četvrtfinalnih obračuna; oba su donela brojna uzbuđenja – 1:2 u Minhenu, isti rezultat u Madridu, pa Realovu pobedu od 4:2 posle produžetaka – a taj uzvratni na Santijago Bernabeuu i kontroverzne odluke mađarske sudijske ekipe na čelu sa Viktorom Kasaijem na štetu nemačkog prvaka: najpre prestrogo isključenje Artura Vidala u 84. minutu, potom i dva gola Kristijana Ronalda iz očiglednih ofsajda, kojima je Portugalac kompletirao het-trik. Zato nikoga ne treba da čudi što je kroz izjave koje su prošle nedelje davali Bajernovi fudbaleri pre svega provejavala ogorčenost zbog nanesene im nepravde, pojačana dešavanjima u nedavnom duelu Reala i Juventusa (da se ne vraćamo na njih). Ogorčenost i želja za osvetom – a kad je Bajern ljut, ne staj mu na put, što se ne odnosi samo na momke iz zemlje zvaničnog svetskog prvaka.

Recimo, Hames Rodriges ima ogroman motiv druge prirode, budući da je u Minhen stigao na pozajmicu upravo iz španskog „teškaša”, jer nije bio po volji trenera Zinedina Zidana i većine navijača, mada su CR7 i još nekolicina Galaktikosa imala su drugačije mišljenje. Kolumbijski plejmejker bio je među najzaslužnijima za šestu uzastopnu titulu Crvenih u Bundesligi i poginuće da pokaže Zizuu da se ogrešio o njega.

Posebno špto ga je u fudbalski život vratio Jup Hajnkes.
U sličnoj smo formi kao što smo bili 2013, kad smo poslednji put postali prvaci Evrope. Osećam se privilegovanim što vodim tim u polufinalu i to protiv mog bivšeg kluba, a nadam se da ću opet proći u finale”; optimista je trener Bajerna, koji je i pre pet godina na putu do pehara prvaka Evrope, baš na ovoj stepenici, eliminisao Real.

Sad je situacija po Bavarce kud i kamo teža, jer dočekuju dovstrukog uzastopnog šampiona kontinenta, a muče ih i kadorvski problem, pošto je jutros potvrđeno da David Alaba zbog povrede, ipak, ne može da igra, zbog čega će levog beka igrati Rafinja. Svesni su domaćini da im glavna opasnost preti od Kristijana Ronalda (lane im dao pet golova u dvomeču, ove sezone u Ligi šampiona je na koti 15), međutim...
Kristijanova karijera je neverovatna, međutuim, mi imamo Roberta Levandovskog, ove sezone postigao je 38 golova i neka se Madriđani zapitaju kako će da zaustave Poljaka”, motivisano deluje Hajnkes, kao i čitav Bajern, koji nikome ne ostaje dužan, što se moglo videti u mečevima grupne faze, pošto je posle debakla na Parku prinčeva - posle kojeg je smenjen Karlo Ančeloti, a iz penzije se vratio Jup - slistio Pari Sen Žermen na Alijanc areni.

Bio Real favorizovan kod arbitara ili ne, nesporno je da je moćan kao i u prošla dva izdanja Lige šampiona, i onom iz 2014, u kojima je osvajao “ušati” pehar. Na prvi pogled ne deluje tako, ali valja znati da je imao najteže rivale na žrebu i da je pre Juventusa eliminisao ambiciozni Pari Sen Žermen, i to sa dva trijumfa (3:1 kod kuće, 2:1 na Parku prinčeva).

Dakle, Zidan i njegovi izabranici su pravi kad je najpotrebnije, a pritom su čak devetorica standardnih igrača učestvovala u pomenutim uspešnim pohodima na najsjajniji evropski trofej, što rečito govori o iskustvu Los Blankosa. Plus, tu je i uigranost, jer će francuski stručnjak večeras izvesti deset identičnih igrača kao sa susreta igranog pre 372 dana. Jedino neće biti povređenog Naća Fernandeza, mada i da je zdrav teško da bi Španac izbacio iz tima ove sezone standardnog Rafaela Varana.
Moji fudbaleri se nisu zasitili što im je ovo treće uzastopno polufinale. Naprotiv, raduju se ovakvim utakmicama. Znamo koliko je Bajern opasan, moraćemo dobro da motrimo na svakog njihovog igrača, ali za početak bi bilo dobro da ne primamo golove kao protiv Juventusa. Sigurno se nećemo u... u gaće od straha”, mirno je odgovorio Zidan na pitanje da li se plaši atmosfere u Minhenu.

Trener Reala ima samo jednu, uslovno rečeno, dilemu oko sastava. Tiče se partnera Kristijanu Ronaldu u napadu. Bliži status startera je Karim Benzema, iako odavno nije poentuirao u Ligi šampiona, a ko odluči da zemljaka ostavi na klupu, francuski stručnjak će Portugalca upariti sa Lukasom Vaskezom, u pokušaju da brzinom naudi odbrani Bajerna.

Jedva čekamo!

Projektovani sastavi...

FOTO: Action images


tagovi

Real MadridZinedin ZidanLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara