Crne zvezde, Veverice, Neukrotivi lavovi i Divlji psi zatvaraju prvo kolo

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.06.19. | 13:13

Večeras u poslednjim mečevima prve runde Grupe F sastaju se Gana i Benin, odnosno Kamerun i Gvineja Bisao

Niti brojke i slova uvek pobeđuju, niti se u fudbalu stalno događaju bajke. Druga utakmica prvog kola Grupe F na Kupu afričkih nacija, Gana je favorit na papiru protiv Benina (22.00). Crne zvezde su umele da i na Mundijalima pokažu snagu i prkos, dok je Benin samo prosečna selekcija sa Crnog kontinenta. Ipak, popularne Veverice na ovo takmičenje su došle sa tri pobede u nizu, dok je Gana bez trijumfa u poslednja dva prijateljska duela.

Uvek su Crne zvezde na prvenstvu Afrike jedne od kandidata za osvajanje titule, pa i sada ponovo imaju pojedinačnu snagu vrednu velikih očekivanja. Ono što brine su rezultati u poslednje vreme i na dve minule provere pre dolaska u Egipat, koje su odigrali u junu. Nisu izabranici selektora Džejmsa Kvesija Apije upisali trijumf, a nisu čak ni postigli gol, jer su od Namibije izgubili 1:0, a sa Južnom Afrikom su remizirali 0:0. Čudi neefikasnost, kada se zna da su u napadu braća Andre i Džordan Aju, pa Asamoa Đan i Kristijan Atsu, kao velike zvezde ove selekcije. Nisu to jedine zvezde Gane, pošto su na turniru i Tomas Parti, Kvadvo Asamoa, ali i krilni igrač Čukaričkog Samjuel Ovusu.

Izabrane vesti

Pojedinačna vrednost Benina je neuporedivo manja u odnosu na rivala, ali to ne znači da će se ova selekcija samo tako odreći plasmana u nokaut fazu. Nisu baš lako puleni selektora Mišela Dusujea došli do plasmana na ovo takmičenje. Presudnim se pokazao trijumf nad Togoom. I u dve prijateljske utakmice pre Kupa afičkih nacija nacija su slavili i to protiv Gvineje sa 1:0 i Mauritanije sa 3:1. Prva zvezda selekcije je napadač Hadersfilda Stiv Munije i upravo on je postigao dva gola protiv Mauritanije.

KVOTE ZA PRVAKA, ODNOSNO GRUPE

Preostali susret Grupe F na šampionatu Crnog kontinenta odigraće Kamerun i Gvineja Bisao. Neuktrotivi lavovi su ogromni favoriti u sudaru sa Divljim psima. Igrači Gvineje Bisao daleko su od anonimusa, najveći broj ih igra u Portugalu, s obzirom na to da su bili portugalska kolonija. Ipak, sve osim pobede Kameruna bilo bi prvoklasno iznenađenje. Posebno iz razloga što igrači koje vodi legendarni Klarens Sedorf brane trofej osvojen na prošlom izdanju kontinentalnog prvenstva. Bila im je to peta titula u istoriji, a lov na šestu trebalo bi da započnu pobedom. Mada, oprez nije na odmet jer su reprezentativci Kameruna besni na fudbalski savez te zemlje i da je malo nedostajalo da uopšte ne dođu na završni turnir.

Podsetimo, u saopštenju koje su potpisali svi igrači, savez se optužuje za mahinacije, tvrdi se da su fudbaleri prevareni. Kako kažu igrači, put od gradova u kojima igraju za klubove, pa do Kameruna, platili su iz svog džepa. Tokom dvonedeljnih priprema nisu dobili ni cvonjak, a isplate su bili neredovne i kod četiri poslednja okupljanja državnog tima. Fudbaleri tvrde da su već jednom pristali na kompromis, pre dve godine, da su pristali i na smanjenje zarada za četvrtinu, ali da više nemaju nameru da popuštaju. Savez je optužen i da su zbog haosa unutar organizacije trojica igrača, Žoel Matip, Stefan Mbia i Nikolas Nkulu, odbili da igraju za Kamerun.

KUP AFRIČKIH NACIJA - 1. KOLO

Petak
Egipat - Zimbabve 1:0 (1:0)
/Trezege 41/

Subota
DR Kongo - Uganda 0:2 (0:1)
/Kadu 14, Okvi 48/

Nigerija - Burundi  1:0 (0:0)
/Igalo 77/

Gvineja - Madagaskar 2:2 (1:0)
/Kaba 34, Kamano 66pen - Aniset 49, Andrija 55/

Nedelja
Maroko - Namibija 1:0 (0:0)
/Keimuine 89ag/

Senegal - Tanzanija 2:0 (1:0)
/Balde 28, Dijata 64/

Alžir - Kenija 2:0 (2:0)
/Bunedžah 34, Marez 43/

Ponedeljak
Obala Slonovače - Južna Afrika 1:0 (0:0)
/Kođija 65/

Tunis - Angola 1:1 (1:0)
/Msakni 34pen - Đalma 73/

Mali - Mauritanija 4:1 (2:0)
/Dijabi 37, Marega 45pen, Adama Traore (Serkl Briž) 55, Adama Traore (Orlean) 74 - El Hasen 72pen/

Utorak
19.00: (1,50) Kamerun (3,90) Gvineja Bisao (7,75)
22.00: (1,65) Gana (3,45) Benin (6,50)

*** kvote su podložne promenama

FotoReuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara