ČUDO U SALCBURGU, CRVENA ZVEZDA U LIGI ŠAMPIONA!!!

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.01.19. | 02:42

Big Ben za 77 sekundi digao Zvezdu iz mrtvih i uterao je u elitu

Crvena zvezda je u Ligi šampiona posle čuda u Salcburgu i jedne od najvećih utakmica u istoriji kluba!  Sat vremena je Zvezda krvarila pod kramponima turbo Bikova, gubila 2:0, a onda blickrig, dve lopte koje su letele čitavu večnost do druge stative i čudesnih 2:2 koji posle 26 godina dovode najveće klubove Evrope na Marakanu i vraćaju Crvenu zvezdu tamo gde joj je mesto. Među najvećim šampionima!

Dugo, dugo će se prepičavati čudo na Red Bul Areni. Bila je Zvezda nokautirana, Salcburg je radio šta je hteo, ali jedan Hrvat je probudio ono što je Zvezda zaboravila večeras da ponese na utakmicu u prvih sat vremena – hrabrost. Onu drugarsku hrabrost u kojoj ginu svi za jednog i jedan za sve i koja je zaštitini znak ovog Milojevićevog neuništvog tima.

Izabrane vesti

Sramno gaženje Marina Pongračića po grudima Milana Pavkova naočigled slepog Džunejta Čakira je probudilo zver u Nenadu Krstičiću, a potom i u njegovim saigračima. Shvatili su da nema popravnog, da sve taje u tih preostalih pola sata i da je to šansu koju ne smeju da propuste. Čakir je oprostio Hrvatu crveni karton, ali mu karma nije oprostila. Neka kosmička, Božja ili kakva god pravda je je Pongračić dva puta u dva minuta zakasnio na centrašuteve sa levog krila koje je Zvezdin Big Ben na drugoj stativi pretvorio u čudesnih 2:2 i Ligu šampiona.

I krenula je ludnica sa bajkovitim krajem. Oko 15.000 frenetičnih Delija koje nijednog momenta do tada nisu prestajale da pevaju i veruju je zagmrelo sa tribina, Red Bul Arena se pretvorila u Zvezdinu Marakana, šokirani Austrijanci na terenu i tribinama nisu znali šta ih je snašlo. Bledo su gledali kako im Liga šampiona izmiče i u 12. pokušaju… Na početku je izgledalo sasvim drugačije.

Milojević je iznenadio sa Simićem u prvih 11. Neprijatno.

Do tada je Zvezda patila pod nogama rastrčanih Bikova. Neverovatno je kakav su presing igrali Austrijanci i kako su kao mačem sekli Zvezdinu odbranu. Čuda je Milan Borjan pravio na golu u prvih pola sata. Savić je u Maskeranovom stilu sprečio 1:0 već u 10. minutu kada je Borjan izleteo i ostavio Daku samog pred praznom mrećom. U nastavku se Delija iz Kina i više nego iskupio. Zaustavljao je sve iz svih pozicija. Pokušavali su Ramaljo, Hajdara, Volf, DaburBorjan je imao sto ruku!

A Zvezda nije imala ni i od igre. Milojević je znao da sujeti nema mesta, priznao je grešku i nedoraslog Simića zamenio mirnijim Jovančićem pre poluvremena.

Ali ništa Zvezdi nije polazilo za nogom u prvom poluvremenu. Milić nedorastao i odsečen, Radonjić zatvoren, Ben koji se trudio, ali nema s kim. Jedino je pribrani Krstičić koliko-toliko pokušavao da diktira neku igru. Ali nije mogao pored supersoničnih Bikova. Turbo ritmom su izbijali Zvezdi vazduh iz pluća i gol je visio u vazduhu… Taman kada je izgledalo da će se Zvezda provući sa 0:0 na poluvreme, Savić i Degenek se nisu razumeli, a Dabur je sa peterca zakucao loptu u mrežu i srca Zvezdinih navijača.

Možda je Zvezda i htela nešto da promeni u drugom poluvremenu po dogovoru iz svlačionice, ali nije stigla. Presekao ju je penal na startu drugog dela igre. Volf je bio u kontri i šutirao sa distance, Savić zakasnio i pokupio ga. Na liniji, vani ili unutra, sami procenite. Turčin je bio neumoljiv, kao i Dabur sa bele tačke.

Zvezda je bila u skoro beizlaznoj situaciji, Milojević je odmah uveo Pavkova umesto Milića i pokazalo se da je pogodio. Krvava glava Milana Pavkova je najavila čudo u Salcburgu koje će 15.000 srećnika na Red Bula Arene pamtiti do kraja života.

Big Ben i Degenek su servirali blickrig, Delije su pojačale ton da maksimuma, a neverovatni Milan Borjan prihvatio na sebe rizik da sve sam uradi do kraja i odvede Zvezdu u Ligu šampiona.

Čekaće još na čedo Ditriha Matešica na fudbalsku elitu i mušemu, a Zvezdinom čekanju je došao kraj. Od septembra, Marakana će makar u dva navrata sigurno biti najbučniji stadion Evrope.

Zvezdaši, srećna vam Liga šampiona!

SALCBURG - CRVENA ZVEZDA 2:2 (1:0)
/Dabur 45, 48 - Ben 65/

Red Bul Arena
Sudija
: Džunejt Čakir

SALCBURG (4-4-2): Stanković - Lajner, Ramaljo, Pongračić, Ulmer - Hajdara, Volf, Samaseku, Šlager (od 83. Prevljak) – Daka (od 69. Jabo), Dabur.
CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Stojković, Savić, Degenek, Rodić - Jovičić, Krstičić - Simić (od 37. Jovančić), Ben, Radonjić (od 82. Gobeljić) - Milić (od 49. Pavkov).

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara