©Star Sport
©Star Sport

Da ovakve šanse pretvara u gol, vredeo bi bar 15.000.000 evra

Vreme čitanja: 5min | pon. 22.04.24. | 08:14

Osman Bukari propustio veliki broj izglednih prilika u derbijima ove sezone, ali je i pored toga pravio ključnu razliku na terenu

Teško da postoji neko ko je ove sezone više izluđivao Zvezdinu publiku u večitim derbijima od Osmana Bukarija. Brzonogo krilo iz Gane uglavnom je bio nezaustavljivo za Partizanove defanzivice, u poslednja dva okršaja bio je opasan po gol crno-belih u gotovo svakoj situaciji u kojoj je imao loptu u nogama, ali je ono najvažnije izostalo - realizacija. U tri ovosezonska derbija Bukari je propustio ukupno deset dobrih šansi pred protivničkim golom, od kojih su većina bili ziceri. Neke su uspevali da zaustave Aleksandar Jovanović i Miloš Krunić, u nekim prilikama je Zvezdino krilo donosilo pogrešne odluke, ali bilo je i onih situacija u kojima lopta jednostavno nije htela u gol.

Doduše, činjenično stanje kaže i da je upravo Bukari bio taj koji na samom terenu pravio ključnu prevagu u korist Crvene zvezde. Uporno je iznova stvarao komplikacije u protivničkoj odbrani, na sebe konstantno navlačio dvojicu, trojicu, pa i više igrača Partizana, čime je omogućavao da njegovi saigrači iz drugog plana ugrožavaju gol Parnog valjka. Na kraju je bio i najzaslužniji za preokret ekipe Vladana Milojevića u 173. večitom derbiju. Asistirao je Šerifu Endijajeu kod gola u 89. minutu, a potom je u petom minutu nadoknade iznudio jedanaesterac iz kojeg je Aleksandar Katai postavio konačan rezultat utakmice.

Izabrane vesti

Bukari je početkom jeseni upravo golovima iz mogućih i nemogućih situacija privukao pažnju na sebe, tresao je mreže Mančester Sitija i Jang Bojsa u Ligi šampiona, pa je Crvena zvezda zimus iz MLS-a dobila ponudu tešku 10.000.000 evra, ali je odlučila da je ne prihvati upravo zbog šampionske trke sa Partizanom. Nije imala zamenu na desnom krilu. Da je Bukari u večitim derbijima bio na nivou efikasnosti sa starta sezone, nema nikakve dileme da bi se već sada govorilo o sumi možda i većoj od 15.000.000 evra, a u igru bi verovatno ušao i neki klub sa zapada Evrope. Jednostavno, cenu igrača Bukarijevog profila na tržištu kreiraju konkretni detalji, od kojih su najvažniji brzina i ralizacija. Reprezentativac Gane će već u sredu imati novu priliku da na delu pokaže da je u stanju i da golovima rešava ovako važne utakmice.

©Star Sport©Star Sport

Osman Bukari je u subotu odigrao svoj peti večiti derbi u karijeri. Ostao je na onom evrogolu iz 168. večitog derbija u Humskoj kada je postigao vodeći pogodak za tadašnji sastav Miloša Milojevića. U 169. derbiju bio je asistent Aleksu Vigu za jedini pogodak na utakmici, dok u plej-ofu prošle sezone nije bilo golova.

U 171. večitom derbiju Osman Bukari je najviše je žalio za situacijom iz 36. minuta, kada je nakon kombinacije In Bom Hvana i Aleksandra Kataija dobio loptu u prostor iskosa sa desne strane, a onda šutirao snažno pored Aleksandra Jovanovića i desne stative. Reprezentativac Gane u porazu ekipe Baraka Bahara nije imao mnogo izglednih prilika, ali je hranio saigrače iz napada upotrebljivim loptama, a na kraju je bio asistent kod pogotka Šerifa Endijajea u 71. minutu utakmice.

Istinska agonija kada je u pitanju ralizacija prilika Osmana Bukarija u mečevima sa Partizanom započela je u 16. minutu martovskog derbija, kada je posle centaršuta Rodića sa leve strane imao kolosalnu priliku sa tri metra udaljenosti od gola Aleksandra Jovanovića, ali je lopta otišla pored leve stative. Svaki naredni promašaj dodatno je uništavao samopouzdanje i koncentraciju Bukarija u završnici akcija. U 43. minutu 172. večitog derbija je propustio zicer. Nakon dodavanja Hvana, izašao je sam pred Jovanovića iskosa sa desne strane, ali mu je golman crno-belih pravovremeno ušao u šut. Već u 55. minutu, posle centaršuta Mijailovića sa desnog boka i odbijene lopte Jovanovića, Bukari je sa sedam metara udaljenosti poslao blagu blagu loptu u okvir Partizanovog gola, ali je tu bio Bojan Kovačević i glavom je izbacio u polje.

U 78. minutu iste utakmice sreća mu je okrenula leđa. Nadskočio je Antića, gađao glavom sa ivice peterca na centaršut Rodića, ali se lopta od prečke odbila u polje. Potpuno nejasno reagovao je 90. minutu neča, posle ubačene lopte Hvana u dubinu, koju je Šerif kačio glavom. Lopta je potom pala u peterac, a Bukari je pokušao je da je iskontroliše na malom prostoru i pogrešio, pa je Jovanović imao vremena da raguje i spreči promenu rezultata.

Prvu veliku šansu u 173. večitom derbiju Bukari je kreirao u devetom minutu. Prošao je bukvalno kroz šestoricu Partizanovih igrača, šutirao sa sedam metara, ali je ta lopta prošla pored same leve stative i udarila u šipku iza gola. Već tada se moglo naslutiti da igrač iz Gane ulazi u novu seriju neiskorišećenih prilika..

U 37. minutu je ponovo dosta zakomplikovao. Kružio je oko Partizanove odbrane, nameštao se, a onda šutnuo sa 15 metara pored gola. Na početku drugog poluvremena Hvan mu je poslao odlučnu loptu u prostor, ušao je Bukari u srce kaznenog prostora i šutirao, ali to nije bilo dovoljno da se savlada Miloš Krunić.

Vrhunac nestvarnih promašaja krila iz Gane dostignut je u 85. minutu 173. večitog derbija. Posle snažnog udarca Hvana, Krunić je uspeo da skrene loptu ka stativi, a Bukari je nakon odbitka sa pet metara uspeo da pošalje loptu pored dalje stative. Ipak, Zvezdino krilo je u samoj završnici meča imalo ključnu ulogu u preokretu svoje ekipe, pa je samim tim i kompletan utisak o njegovom uticaju na igru i rezultat potpuno promenjen.

Nema nikakve dileme da Bukari spada u red igrača koji prave razliku na terenu u domaćem šampionatu. Radi se o krilu modernih karakteristika, sa izuzetnom promenom pravca i brzinom sa kojom može da se nadmeće i u ozbiljnim evropskim ligama. Plaćeno obeštećenje od 3.000.000 evra predstavljalo je odličnu investiciju kluba sa stadiona Rajko Mitić, što je pokazala i pomenuta ponuda od 10.000.000 evra iz SAD. Ipak, da bi pomerio tu granicu, Bukari mora da pokaže da je u stanju da nadogradi tehničke kvalitete i dodatno se približi ozbiljnim evropskim kriterijumima.



tagovi

Osman Bukari

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara