Radnički (©Starsport)
Radnički (©Starsport)

Da su se ranije trgli, mogli su i u plej-of: Het-trik pobeda Radničkog na godišnjicu polufinala Kupa UEFA

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.04.24. | 18:30

Nišlije savladale Voždovac (2:1) posle preokreta, vezale treći trijumf u nizu i izbile na desetu poziciju na tabeli

U danu u kome je na Čairu obeležena godišnjica najveće utakmice ikada odigrane na tom stadionu – pobeda nad Hamburgerom (2:1) u polufinalu Kupa UEFA 1982. godine – Radnički je identičnim rezultatom protiv Voždovca dosegao najbolji ovosezonski plasman. Ne mogu te dve stvari ni u istu rečenicu, svakako nisu za poređenje, ali vremena su takva da tri uzastopne pobede u prvenstvu (niz čekan od decembra 2020. godine) i deseto mesto na tabeli (tako „visoko“ Radnički nije bio od februara prošle godine) donose ogromno olakšanje ekipi koja je zimovala na pretposlednjoj poziciji.

Radnički je pobedio Voždovac sa 2:1 u 29. kolu Mozzart Bet Superlige, preskočio i njega, kao i „žrtvu“ iz prethodnog kola (Spartak) i još će ispasti da je, da se samo malo ranije probudio, mogao u konkurenciju za plej-of. Pokazale su Nišlije i mentalnu snagu – da se vrate iz rezultatskog minusa, najzad i sazrelost za takmičarski nastup – umele su da „zatvore“ utakmicu u drugom poluvremenu. Voždovac je poveo pogotkom Milana Kolarevića, samo četiri minuta kasnije izjednačio je Vanja Ilić, a na početku drugog poluvremena Stefan Vukić postavio konačan rezultat, kojim Zmajevi iz Beograda ostaju na samo dva boda ovog proleća i ulaze u ozbiljan problem kada je borba za opstanak u pitanju.

Izabrane vesti

Tim koji dobija se ne menja, rekao je u najavi meča trener Dejan Joksimović, ali je ipak prilagodio formaciju protivniku, zaigrao 4—2-3-1, uz ofanzivniju ulogu za Belakovića nego u prethodnim mečevima i novu za Bamidelea, koji je prvi put nastupio kao najistureniji napadač. Gosti sa prepoznatljivom ulogom za levog beka Nikolu Đuričića, koji se prebacuje na mesto zadnjeg veznog kada njegov tim napada, pravi višak na sredini terena i postaje jedan od bitnijih faktora u izgradnji igre svog tima.

Već po običaju, Vanja Ilić je prvi oprobao udarac, i to dva puta u uvodnoj fazi meča, u kojoj je Radnički potpuno dominirao, ali to nije trajalo duže od petnaestak minuta, nakon čega su domaći fudbaleri stali, prepustili igru protivniku i za to su vrlo brzo kažnjeni, već u 24. minutu, kada je Vojnović pošao u prazno, a brisan prostor koji je ostao iza njegovih leđa iskoristio je Milan Kolarević, prevario Petrovića i matirao Stevanovića.

Ipak, posle samo četiri minuta, Zmajevi su poklonili Radničkom izjednačenje. Nesporazum u dodavanju iskoristio je Nemanja Belaković, presekao pas golmana Katića, odigrao povratnu loptu ka Vanji Iliću, koji postiže svoj sedmi gol u sezoni, čime postaje najbolji strelac Nišlija u tekućem šampionatu.

Nije igra značajno dobila na inztenzitetu nakon dva pogotka u kratkom vremenskom intervalu, a do odlaska na odmor Radnički je imao još dve prilike, pokušaj Belakovića glavom zaustavio je Katić, a lob udarac Bamidela u sudijskoj nadoknadi ispred gol-linije počistio je mladi Vukašin Pavlović.

Ideja sa Bamideleom bila je i zanimljiva i logična, ali ne i produktivna, pa ga je Joksimović na poluvremenu vratio na krilo, ubacio u igru Stefana Vukića, a njemu su svega dva minuta bila dovoljna da postigne prvi gol u rodnom gradu u dresu matičnog kluba. Jamkamu se piše asistencija, sad namerna ili slučajna, tek toliko je dobro ispucao loptu, pravo na nogu Vukića, koji je majstorski primio i iz okreta od stative je poslao u mrežu Gudžulića koji je na pauzi zamenio Katića na golu Voždovca.

Radnički je umeo da umrtvi utakmicu i kontroliše je u toj meri da više puta iskazanu nesigurnost golmana Stevanovića kod ispucavanja lopte nije stavljao na neki teži ispit. Čak je imao još dve prilike da podeblja vođstvo, sjajni Vanja Ilić je u 52. minutu uzdrmao prečku udarcem sa distance, a pokušaj Milorada Stajića dvadeset minuta kasnije završio je preko gola. 

RADNIČKI – VOŽDOVAC 2:1 (1:1)

/Ilić 28, Vukić 48 - Kolarević 24/

Niš. Stadion Čair.

Gledalaca: 800.

Sudija: Jovan Šegrt (Beograd).

RADNIČKI (4-2-3-1): Stevanović 6 – Petković 6.5, Jamkam 7, Vojnović 6, Petrović 7 – Ado 7, Stajić 7 – Cvetković 6 (od 46. Vukić 7), Ilić 7.5 (od 85. Luković), Belaković 7 (od 70. Mesarović) – Bamidele 6 (od 90+3. Čolović).

VOŽDOVAC (4-2-3-1): Katić 5 (od 46. Gudžulić 6) – Đurđević 5.5 (od 75. Krpić), Savić 5.5, V. Pavlović 6.5, Đuričić 6.5 – Kojić 6, Miletić 5.5 (od 57. Pirgić 5.5) – Flemings 5.5 (od 75. Vilka), Nešković 5.5, Kolarević 7 – Teodorović 5.5 (od 57. Petrović 5.5). 

Igrač utakmice: Vanja Ilić (Radnički) 7.5.

MOZZART BET SUPERLIGA - 29. KOLO

Subota

Železničar - Vojvodina (0:2)

/Ivanović 10, 59, Zukić 23pen/

TSC - Čukarički 0:0

Nedelja

Radnički Kragujevac - Spartak 3:1 (1:1)

/Ristić 31, Vidosavljević 51, Zorić 54 - Mijić 36/

Radnik - Crvena zvezda 0:2 (0:0)

/Katai 76, 88/

Radnički Niš - Voždovac 2:1 (1:1)

/Ilić 28, Vukić 48 - Kolarević 24/

20.00 (1.37) Partizan (5.10) Novi Pazar (7.75)

Ponedeljak

16.00 (2.50) IMT (3.20) Napredak (2.95)

18.30 (2.30) Javor (3.30) Mladost Lučani (3.20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Radnički Nišfk voždovacMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara