Danilo Grujić, sudija koji ne leži ni Zvezdi ni Partizanu

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.02.19. | 16:40

Večiti rivali nemaju baš blistav učinak kada im pravdu deli arbitar iz Niša

Sudijska komisija Fudbalskog saveza Srbije donela je i zvaničnu odluku - sudija na predstojećem 159. večitom derbiju biće Danilo Grujić. Arbitru iz Niša ovo će biti ukupno šesti večiti derbi na kojem će deliti pravdu kao glavni sudija meča.

U pitanju je arbitar na kojeg su se u dosadašnjih pet mečeva žalili i jedni i drugi. Mnogi od derbija su bili burni, među kojima je i prvi ovosezonski, kada je nastala ogromna polemika povodom priznatog gola Ričmonda Boaćija. Crvena zvezda je Grujiću najviše zamerila dešavanja iz 155. večitog derbija, kada su iz Ljutice Bogdana smatrali da je isključenje zaslužio Brazilac Leonardo, kao i da je taj detalj direktno uticao na konačan rezultat i jslavlje crno-belih od 3:1.

Izabrane vesti

Ipak, kada se podvuče crta, može se reći da Grujić kao sudija "ne leži" previše nijednom ni drugom timu. Crvenoj zvezdi je sudio na 30 mečeva, a Partizanu na 23, crveno-beli su ostvarili 21 pobedu, a crno-beli 15. U obzir su uzeti i međusobni okršaji dva tima.

U dosadašnji pet Grujićevih derbija dva puta je slavio Partizan, jednom Crvena zvezda, dok je u dva navrata bilo nerešeno, uz gol razliku 7:4 u korist Parnog valjka. Dosudio je dva jedanaesterca, od kojih po jedan za oba rivala. Daleko veću polemiku izazvao je onaj iz novembra 2011. godine, kada je Grujić procenio da je lopta pogodila Nemanju Rnića u ruku, a gosti iz Humske se žestoko žalili. Ipak, Brazilac Evandro nije iskoristio udarac sa bele tačke, a Partizan je u nastavku postigao dva gola i slavio na stadionu Rajko Mitić.

Kada se gleda čista statistika, ona kaže da je Grujić u okršajima dva najveća srpska kluba podelio 19 žutih kartona i dva crvena, ali oba u poslednjim trenucima 157. derbija na stadionu Rajko Mitić (2:1), kada su zbog davljenja isključeni Sejduba Suma i Mičel Donald. Na istom derbiju dosuđen je i drugi jedanaesterac u derbijima kada je Grujić bio sudija i to za Partizan u samoj završnici, koji je u pogodak pretvorio Ognjen Ožegović.

Na pomenutih 30 mečeva Crvene zveze, na kojima je Grujić bio arbitar, aktuelni srpski šampion je doživeo četiri poraza, dok je pet mečeva završeno nerešeno. Pored dva poraza od Partizana na Marakani (0:2 i 1:3), crveno-beli su izgubili od Borca u Čačku (0:2) i Rada na Banjici (0:1) u osmini finala Kupa Srbije u sezoni 2014/2015. Pored jednog remija sa Partizanom na stadionu Rajko Mitić (0:0), nerešeno je bilo na gostovanjima Slobodi iz Užica (1:1), Radničkom iz Kragujevca (0:0) i Vojvodini u Novom Sadu (0:0).

Sa druge strane, Partizan je poražen u tri navrata, a pet puta je bilo nerešeno. Crno-beli su poraženi jednom od Crvene zvezde (1:2), jednom od Vojvodine (0:1) i jednom od Spartaka (0:2) kada su eliminisali u četvrtfinalu kupa u sezoni 2013/2014. Remizirali su na gostovanju Novom Pazaru (0:0), dva puta sa Vojvodinom u Novom Sadu (oba puta 0:0), kao i dva puta u večitom derbiju (0:0 i 1:1).

GRUJIĆ U DERBIJU:

Dve pobede Partizana, jedna Crvene zvezde, dva remija - 19 žutih, dva crvena kartona.

UČINAK CRVENE ZVEZDE:  30 utakmica, 21 pobeda, četiri poraza, pet remija.

UČINAK PARTIZANA:  23 utakmice, 15 pobeda, tri poraza,

KARTONI NA MEČEVIMA CRVENE ZVEZDE: 70 žutih - četiri crvena kartona

KARTONI NA MEČEVIMA PARTIZANA: 47 žutih - dva crvena kartona

Foto: MN Press


tagovi

Danilo Grujić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara