Darko Italijanima o Vlahoviću i snazi srpskog karaktera: Dođite, upoznajte Srbiju ili čitajte Miku Antića

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.03.22. | 14:03

Vrlo interesantan intervju nekadašnjeg reprezentativnog golgetera za italijansku Gazetu

Nekadašnji as Crvene zvezde, Real Sosijedada, ali i Juventusa, a sada skaut Olimpijakosa, Darko Kovačević, s velikom pažnjom prati igre Dušana Vlahovića u Staroj dami.

Nekadašnji golgeter apostrofira šampionski karakter kao osnovnu snagu mladog golgetera, kojeg je uporedio sa najistaknutijim sportistima naše zemlje. Pored toga, tu je i veliki talenat, ali i fenomenalne radne navike.

Izabrane vesti

Kasnije tokom intervjua okrenuo se i o čuvenoj snazi srpskog karaktera, ali i tome na koji bi način Italijani mogli bliže da upoznaju Srbiju.

"Sjajan momak. Mlad, ali već sa pobedničkim karakterom. Upoznao sam ga dok sam radio za omladinsku reprezentaciju Srbije, sve prepreke savladava na terenu. To mi se sviđa kod njega", rekao je Kovačević za Gazetu delo Sport.

Darko je Italijanima potom objasnio šta je to tipično srpsko u Dušanu Vlahoviću.

"Karakter. Pogledajte Sinišu Mihajlovića i shvatićete na šta mislim. Ima nas sedam miliona, ali zahvaljujući tom duhu, toj želji za pobedom, uvek imamo talente u svim sportovima. Đoković u tenisu, Jokić u košarci, pa odbojka, vaterpolo, fudbal sa Vlahovićem, Jovićem i Mitrovićem, koji je postigao 35 golova u Čempionšipu".

Znači li to da Vlahović dosta podseća na samog Kovačevića kao igrača?

"Vlahović sa nabojem prolazi kroz utakmicu. Van terena je vrlo miran, ali na samom terenu, ako ne postigne gol, postaje nervozan. Sve mi se to sviđa, takav sam i ja bio, isti".

Poređenja sa Halandom su na konstantnom nivou, Kovačević smatra da sličnosti ima poprilično.

"Još uvek sam zaljubljen u fudbal i kažem da postoje sličnosti između njih dvojice, ali Haland ima prednost od dve-tri godine. Ranije je zaigrao Ligu šampiona. To su dva sjajna igrača, ali poređenja su često neprikladna, kao ona sa Ibrahimovićem, Žiruom i ko zna sa kim još. Svako ima svoj stil i ličnost".

Potom se prešlo na pitanja konkretno vezana za večerašnji meč između Juventusa i Viljareala. Ko prolazi dalje?

"Juventus", kasno je odgovorio Kovačević.

Da li Stara dama ima šansu da osvoji Ligu šampiona?

"Postoji mala šansa za Juventus. U fudbalu se nikad ne zna, ponekad imaš 20 odsto poseda, ne igraš dobro, a na kraju pobediš. Ali moj favorit je Real Madrid. Ima Krosa, Modrića, Kazemira u sredini, ima Benzemu u napadu, brza krila. Trenutno su najbolji, imaju dosta utakmica u nogama".

A na klupi Reala je Karlo Ančeloti, trener koji je sa klupe vodio upravo Darka Kovačevića. Ko bi iz sadašnjeg tima mogao da igra u onoj generaciji Juventusa s kraja prošlog veka?

"Dibala je šampion, Kjeza neverovatno brz. Kada gledam Juventus na televiziji, oni mi se posebno sviđaju. Naš Juventus je bio mnogo jak u sredini terena, mislim da ne bi bili starteri. Možda bi Kjelini bio sa nama i De Liht. Veoma su jaki".

Kako bi to objasnio Paolu Monteru?

"Montero je pravio faulove koji bi danas bili crveni klartoni, ali fudbal se u tome promenio. Kažem da je on najpoznatiji defanzivac koga sam video. Pravio je razliku. Nije bio brz, ali je uvek znao gde da se pozicionira".

Da li je on najbolji defanzivac tog doba?

"Ne. To je bio Alesandro Nesta. Inteligentan, brz, tehnički snažan, jak u glavi. Nikad više nisam video nekog poput njega".

Za kraj, šta bi mogao da preporuči Italijanima. Kako bolje da upoznaju Srbiju?

"Ko može, neka dođe: imamo fantastičnu hranu i mnogo lepih gradova na sat vremena udaljenosti. Ko ne može, neka čita Miroslava Miku Antića", objasnio je Kovačević.


tagovi

Darko KovačevićDušan Vlahović

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara