Đavolski dobra Belgija ide po titulu, Brazil opet u suzama!

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.07.18. | 21:46

Belgijanci u Kazanju slavili sa 2:1 i sada idu na Francuze u polufinalu

Belgija je u polufinalu Svetskog prvenstva, Brazil ide kući, a sada je jasno da će definitivno Evropa opet dati novog  šampiona. Belgijanci su u četvrtfinalu odigranom u Kazanju pobedili Brazilce sa 2:1 i ponovili najveći uspeh u istoriji. Korak dalje mogu da naprave ako u polufinalu savladaju Francusku.

Belgijanci su zasluženo prošli dalje, made su u poslednjih pola sata potpuno prepustili teren i loptu protivniku. Ipak, maestralnom igrom do tog trenutka selekcija Roberta Martineza je "poništila" glavnog favorita u borbi za titulu. Kevin de Brujne, Eden Azar i Romelu Lukaku, dok su imali snage, radili su šta su hteli na polovini Brazila. 

Izabrane vesti

Ovaj trio fantastiko definitivno je potvrdio da je kadar za velika dela. A polufinale Mundijala svakako je velika stvar za Belgiju i ovu generaciju koja sada sa ponosom može da kaže da je stala uz rame nacionalnom legendama kao što su Mišel Prudom, Enco Šifo, Frenki van der Elst i Jan Kulemans. Sada će klinci u Briselu, Brižu, Liježu i ostalim belgijskim gradovima imati svoje idole. 

Elem, u red velikih junaka uz pomenuti belgijski trio svakako je stao i golman Tibo Kurtoa je vanvremenskom paradom u trećem minutu sudijske nadoknade izvukao loptu iz gola posle šuta Nejmara i ubio sve nade brazilskih navijača.

Belgijanci su hrabro i otresito ušli meč, ali je prvu ozbiljnu priliku na utakmici imao Brazil, i to kakvu! Igrao se osmi minut, bio je korner sa leve strane, Miranda je zakačio loptu, prosledio je do Tijaga Silva a ovaj nekako poslao kao golu. Ona je putovala sporo, ali je Kurtoa već pao i delovalo je da je savladan. Međutim, na putu ka mreži isprečila se stativa koja je dala Kurtoi vremena da iz drugog puta bolje reaguje.

Vrlo brzo su uzvratili Belgijanci i to tako da se Brazil našao u šoku. Raspoloženi Kevin de Brujne izveo je korner sa leve strane, a malerozni Miranda je rukom okrznuo loptu taman toliko da je pošalje u sopstvenu mrežu u ubaci Selesao u ozbiljne probleme. Taj pogodak bio je pravi proteinski šejk za Belgijance koji su zaigrali na turbo pogon.

Najpre su se pametno branili, kompletna zadnja linija Crvenih đavola u prvom poluvremenu je zaustavila Nejmara. Najbolji brazilski fudbaler nije se video u tom delu utakmice, a ništa bolje nije prošao ni Filipe Kutinjo.

A onda remek delo belgijske reprezentacije. U 31. minutu Romelu Lukaku je na 40 metara od gola primio loptu, pa okrenuo čuvara i otišao u napad, proigrao De Brujnea, a ovaj sa 20-ak metara posla raketu u donji desni ugao. Ništa nije mogao da uradi Alison, a Brazil je polako krenuo da klizi u ambis.

Trebalo je da prođe neko vreme da Selesao počne da dolazi sebi. To se desilo u 38. minutu kada je Kutinjo probao sa distance, ali je Tibo Kurtoa bio na mestu i pokazao da bi ovo moglo da bude i njegovo veče. A u finišu prvog poluvremena istakao se i Alison koji je odbranio slobodan udarac Kevinu de Brujneu.

U drugom poluvremenu situacija se, kao što je bilo očekivano, promenila. Paulinjo je u 55. minutu mogao da zatrese mrežu, ali je veoma slabo šutirao i Kurtoa je to iskoristio na pravi način. Dosta živosti u igri Brazila doneo je ulazak Daglasa Koste, koji je u 75. minutu šutirao posla prodora sa desnog krila, ali je golman Belgije opet maestralno reagovao.

Ipak, samo minut kasnije, Brazil je konačno uspeo da zatrese protivničku akciju i to posle lepe akcije. Filipe Kutinjo je dugom loptom maestralno pronašao Renata Augusta, a ovaj glavom posla loptu u malu mrežu, tamo gde Kurtoa nije mogao da je isprati.

A onda su za samo tri minuta Brazilci imali dve kolosalne šanse da se potpuno vrate u meč i dugo će žaliti za njima. Prvoj je u 78. minutu Firmino poslao loptu iznad prečke, a u 81. je Augusto ostao sam kao duh na ivici kaznenog prostora, mogao je da bira gde da gađa, a poslao je loptu pored leve stative.


BRAZIL - BELGIJA 1:2 (0:2)
/Renato Avgusto 76 - Fernandinjo 13ag, De Brujne 32/

Stadion: Kazanj Arena
Kapacitet: 42.836 gledalaca
Sudija: Milorad Mažić (Srbija)

BRAZIL (4-3-3): Alison - Fagner, Tijago Silva, Miranda, Marselo - Fernandinjo, Paulinjo (od 73. Renato Avgusto), Kutinjo - Vilijan (od 46. Firmino), Nejmar, Gabrijel Žezus (od 58. Daglas Kosta).

BELGIJA (3-5-2): Kurtoa - Vertongen, Kompani, Aldervejreld - Menije, Felaini, Vitsel, De Brujne, Šadli (od 83. Vermalen) - Azar, Lukaku (od 86. Tilemans).

Foto: Action image


tagovi

Rusija2018BrazilBelgijaNejmarFilipe KutinjoTibo KurtoaKevin de BrujneEden Azar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara