Kevin de Brujne (©Reuters)
Kevin de Brujne (©Reuters)

De Brujne poleteo kao Van Persi i poveo Siti ka tronu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.04.24. | 22:57

Građani sigurni na jugu Engleske protiv Brajtona - 4:0

Iznenađujuć poraz Liverpula u gradskom derbiju sa Evertonom (0:2) otvorio je vrata Mančester Sitiju ka odbrani titule u Premijer ligi. Iako je Arsenal na vodećoj poziciji sa bodom prednosti, Građani imaju sve u svojim rukama pošto ih do kraja čeka meč više od oba rivala u šampionskoj trci. U odloženoj utakmici 29. kola četa Pepa Gvardiole ubedljivo je savladala Brajton sa 4:0 (3:0) u gostima i razočarala sve koji su priželjkivali eventualno iznenađenje i podvig povredama oslabljene ekipe Roberta De Zerbija.

Retko se, ipak, dešava da Pep Gvardiola i njegovi izabranici ne koriste ovakve šanse, posebno nakon što im je hitno potreban lek za eliminaciju iz Lige šampiona od Reala. Iako su i dalje u igri na dva fronta, jasno je osvajanje FA kupa ne može da se meri sa titulom. Prvenstvo je ono što u preostalih nekoliko nedelja jedino zanima sve u Mančester Sitiju.

Izabrane vesti

A, na putu ka povratku na tron i njegovoj odbrani od Tobdžija i Redsa, Građanima stoje još Notingem, Vulverhempton, Fulam, Totenhem i Vest Hem. Tek potom će se misli usmeriti ka Vembliju i okršaju sa gradskim rivalom Junajtedom, 25. maja, u meču za trofej najstarijeg fudbalskog takmičenja.

Iako bez najboljeg strelca Erlinga Halanda, kojeg Gvardiola nije želeo večeras da izlaže riziku usled lakše povrede, Sitijevi fudbaleri rutinski su odradili posao. Tako nešto je i bilo očekivano usled brojnih kadrovskih problema koje već neko vreme ima De Zerbi i koji su doveli do drastičnog pada forme Brajtona. Bila je ovo peta uzastopna utakmica Galebova bez pobede u prvenstvu, a treći poraz u tom nizu, čime su izgubili šanse za novi izlazak na međunarodnu scenu. Bez "pola tima" (Estupinjan, Mitoma, Ferguson, Milner, Lampti, Gilmor...) tako nešto je zaista nemoguća misija za klub Brajtonovog kalibra. Koliko god De Zerbi bio odličan trener...

Umesto Halanda u špicu gostujućeg napada zaigrao je Hulijan Alvarez, koji je konačno uspeo da prekine skoro tromesečni golgeterski post. Igrao se 62. minut kada je Argentinac iskoristio dodavanje Kajla Vokera i po četvrti put u meču matirao iskusnog Džejsona Stila.

Prethodno je to dvaput učinio sjajni Fil Foden (26, 34), stigavši do jubilarnih 50 pogodaka u Premijer ligi, ali najveću pažnju, ipak, privlači gol Kevina de Brujnea iz 17. minuta. Bio je to njegov prvenac glavom u Engleskoj, a reakcijom na Vokerov centaršut Belgijanac je podsetio na "Letećeg Holanđanina" Robina van Persija i njegov potez u dresu holandske reprezentacije protiv Španije na Mundijalu 2014.

I jedan i drugi šutirali su glavom kao nogom, mada je bivši napadač Fajenorda, Arsenala, Mančester Junajteda i Fenerbahčea to, ipak, učinio iz dosta teže situacije. Sličnosti, svakako ima...

Narednu utakmicu Mančester Siti će igrati ponovo u gostima, protiv Notingem Foresta, dok će se Arsenal u sledećem kolu engleskog prvenstva sastati sa gradskim rivalom Totenhemom, takođe na strani, a i Liverpul će igrati u Londonu protiv Vest Hema. Pritisak je veliki na sva tri tima, ali su Gvardiola i njegovi fudbaleri prošle sezone pokazali da umeju da se nose s tim, baš kao što potvrđuju u ovoj. Ostaje da vidimo hoće li izdržati do kraja.

PREMIJER LIGA - ODLOŽENI MEČEVI 29. KOLA

Utorak

Arsenal - Čelsi 5:0 (1:0)

/Trosar 4, Vajt 52, 70, Haverc 57, 65/

Sreda

Vulverhempton - Bornmut 0:1 (0:1)

/Semenjo 37/

Kristal Palas - Njukasl 2:0 (0:0)

/Mateta 55, 88/

Everton - Liverpul 2:0 (1:0)

/Brantvejt 27, Kalvert Luin 58/

Mančester Junajted - Šefild Junajted 4:2 (1:1)

/Megvajer 42, B. Fernandes 61, 81, Hejlund 85 - Bogl 35, Brereton 50/

Četvrtak

Brajton - Mančester Siti 0:4 (0:3)

/De Brujne 17, Foden 26, 34, Alvarez 62/



tagovi

Kevin de BrujneFil FodenMančester SitiPremijer liga

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara