Deko (Foto: Reuters)
Deko (Foto: Reuters)

Dekova poruka Ćavijevom nasledniku: Nećemo dovoditi velika pojačanja

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.02.24. | 04:03

"Potreban nam je trener koji zna šta je Barsa i razume našu trenutnu situaciju", izjavio je sportski direktor katalonskog kluba

Prvo pa muško! Vruć krompir uzeo je Deko u ruke kada je odlučio da karijeru sportskog direktora započne ni manje ni više nego na Nou Kampu. I to u trenucima nezapamćenje krize, više finansijske, mada ove sezone i rezultatske. Pred Portugalcem je vrelo leto, budući da će morati da pronađe naslednika Ćaviju, ali i da pokuša da sa ograničenim budžetom oformi tim sposoban da se vrati u borbu za titulu, koju će ove sezone kako stvari stoje morati da preda Đironi ili Realu.

Gostujući u emisiji Onze na kanalu Esport3, Deko je analizirao situaciju u Barseloni posle najavljenog Ćavijevog odlaska po završetku aktuelne sezone i govorio o planovima kluba za iduću takmičarsku godinu, a prvi zadatak za 46-godišnjeg Portugalca biće da katalonskom treneru pronađe naslednika.

Izabrane vesti

I mada španski mediji uveliko spekulišu sa imenima, Deko tvrdi da još nije kontaktirao nijednog trenera.

"Nisam još pričao ni sa jednim trenerom. Pokušavamo da se naviknemo na Ćavijev odlazak. Moramo da osvajamo bodove u La Ligi. Dali smo odličan odgovor protiv Alavesa. Novi trener biće zajednička odluka predsednika i mene", izjavio je Deko.

Ćavi je odlazak iz kluba najavio samo dan pošto je isto uradio Jirgen Klop u Liverpulu, te se u španskim medijima istog dana pojavila informacija kako je nemački stručnjak velika želja Đoana Laporte. Poslednjih dana pominje se i Hansi Flik.

"Nemac? Ne govorimo ni o jednom treneru trenutno. Prvo želimo da utvrdimo šta želimo da radimo i kuda želimo da idemo pre nego što budemo razgovarali sa bilo kojim trenerom. Mogu da dam svoje mišljenje o trenerima koje sam imao kao igrač i drugima koje pratim, ali da bismo uradili analizu potrebno nam je više podataka, moramo da kopamo dublje."

Imao je Deko i posebnu poruku za one koji se nadaju klupi katalonskog kluba.

"Želimo isti profil kao i do danas. Nekoga ko je sposoban da se prilagodim potrebama kluba, da se adaptira i veruje mladim igračima dok se razvijaju, nekoga ko neće biti u mogućnosti da dovodi velika pojačanja, ko ima izbalansiran tim. Potreban nam je trener koji zna šta je Barsa i razume našu trenutnu situaciju. U La Masiju uvek morate da verujete."

Legenda kluba Rafa Markez, o kojima su tamošnji mediji takođe spekulisali kao o potencijalnom nasledniku, nije opcija.

"Mlad je i radi svoj posao sa rezervnim timom. Nadamo se da će biti u klubu još dugo, ali trenutno nije u planu za trenera prvog tima."

Što se slabih rezultata tiče, Deko smatra da su oni plod nekoliko faktora.

"Tim je jasno pokazao znake da može da igra spektakularne utakmice, mada povremeno nismo bilo mogućnosti da igramo tamo. Iza toga stoji analiza: povrede, nismo uspeli da zadržimo vezni red na istom nivou, Busketsov odlazak nije uticao na nas samo na fudbalskom planu… Sve ovo dovelo je do toga da ne budemo ne briljira u mnogim utakmicama. Ali mislim da smo napravili korak napred na mnogo nivoa."

Portugalac smatra da je fudbalska javnost bila preoštra prema Ćaviju.

"Mislim da ono što je uradio nije dovoljno cenjeno. Od osvajanja La Lige, euforija se pretvorila u ogromna očekivanja u mnogim situacijama i preoštre kritike u pojedinim trenucima."

Zna Deko i koga bi doveo da odmeni Serhija Busketsa, ali je svestan da je njegova zamisao teško izvodiva.

"Zamena za Busketsa? Rodri je najbliži, ali Siti ga ne bi prodao. Kimih je takođe odličan igrač, ali je u Bajernu. Neće biti lako dovesti nijednog od njih. Morate da pogledate koliko je Čelsi platio za Kaiseda. Nije nam bilo lako. Sa onim što smo mogli da uradimo zbog finansijskog fer-pleja odlučili smo se za Gundogana, koji nam je doneo iskustvo i kvalitet."

Kada je reč o pojačanjima tokom januarskog prelaznog roka velika želja Barse bio je vezista Đirone Aleiš Garsija.

"Ćavi je javno rekao da mu se dopada. Gubitak Gavija bio je težak… Pokušaćemo da ga nadomestimo sa Kristensenom u veznom redu. Aleiš Garsija je dobar igrač, mogao bi da bude veoma upotrebljiv. Videćemo…", izjavio je Deko.



tagovi

DekoBarselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara