Andrea Radricani (© Reuters)
Andrea Radricani (© Reuters)

Deluje kao propast, navijači Sampdorije vide izlaz sa novim gazdama: Iz pakla ćemo se vratiti

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.05.23. | 13:27

Odmah nakon poslednje utakmice pred domaćim navijačima, Andrea Radricani i Mateo Manfredi kupili Đenovljane

Teskobnu sezonu imala je Sampdorija. Mučila se, bila ugrožena cele sezone i na kraju zasluženo ispala. Igraće Seriju B prvi put još od 2011/12. Finansijski problemi opsedaju klub već mnogo godina, a sada je konačno našao kupce koji bi situaciju mogli da preokrenu. Andrea Radricani i Mateo Manfredi sa firmom Gestio Kapital, pomoću investitora iz Katara (imaju akcije u Pari Sen Žermenu) kupili su Sampu, piše Gazeta delo sport.

Sadašnji vlasnik Lidsa Radricani je, sa partnerom Manfredijem, nedavno ušao u trku kao potencijalni kupac, očigledno su uspeli da ubede upravni odbor, banke i savetnike da prihvate predlog za rekonstrukciju kluba koja je preko potrebna. Sampdoriji je naredne sezone pretila kazna oduzimanja bodova i zabrana registrovanja igrača zbog dugova.

Izabrane vesti

Promena vlasništva biće realizovana na sastanku u ponedeljak. I pre tog dana se očekuje ratifikacija sporazuma sa Masimom Fererom koji i dalje ima 55 odsto akcija u klubu. Nacrt ugovora već je potpisao upravni odbor, ali još nije verifikovan od strane bivšeg predsednika, koji se očekuje da bude formalnost.

Andrea Radricani, inače veliki navijač Juventusa, je industrijalac koji je Lids kupio 2017. Uspeo je da ga vrati u Premijer ligu 2020. ali mu sada preti ispadanje pošto je kolo pre kraja pretposlednji sa dva boda manje od Evertona (u sigurnoj zoni). Italijan je nezadovoljan situacijom na Eland roudu, pa mu je prioritet pokušaj spasa Sampdorije i vraćanja u vrh italijanskog fudbala.

Imao je ispade u Engleskoj, kao kada je 2018. nakon poraza od Vulverhemptona 0:3 serijom tvitova doveo u pitanje pravičnost takmičenja i vezu Vukova sa superagentom Žoržom Mendešom. Znao je često da menja trenere na početku mandata, ali je dovođenjem Marsela Bijelse izvukao džekpot. Uveo je ekscentrični Argentinac klub u Premijer ligu pritom igrajući lep fudbal. I njega je otpustio 48-godišnji biznismen u nadi da će promena trenera doneti svežu krv, što će se godinu dana kasnije ispostaviti kao greška.

Radricani je karijeru započeo u svetu digitalnog sportskog sadržaja. Suosnivač je kompanije MP i Silva koja je postala međunarodna kompanija za sportska prava, sarađujući sa nosiocima prava uključujući Premijer ligu, Primeru, F1 i NBA.

Neće biti Radricani prvi vlasnik koji ima udela u italijanskim i engleskim klubovima. Čuvena porodica Poco drži Udineze i Votford. Đampaolo Poco vlasnik je Zebri još od 1986, a 2012. je preuzeo rukovodstvo Votforda. Familija je postala poznata po transfer strategiji koja je uključivala razmenu igrača dva tima kao i Granade u kojoj je takođe Poco bio vlasnik do 2016. Predao je Votford sinu, Đinu, koji stalno pojavljuje na treninzima tima, ali retko govori sa igračima, neki kažu samo jednom godišnje. Postao je poznat po brzom otpuštanju trenera, čak 19 ih je promenio za vreme svog bitisanja u Votfordu.

Andrea Radricani mogao bi da pođe stopama porodice Poco i napravi dinastiju u dva istorijski važna kluba u Engleskoj i Italiji. Za tako nešto biće mu potrebno mnogo vremena, s obzirom na tešku situaciju u kojoj se nalaze Sampdorija i Lids. Posle sinoćne utakmice sa Sasuolom, poslednje domaće utakmice ove sezone, navijači imaju razlog da veruju u bolje dane. Istakli su transparent „Iz pakla ćemo se vratiti“ koji sada zvuči kao predznak operacije koja bi mogla da spasi slavni klub. 


tagovi

SampdorijaSerij BSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara