Markus Rašford i Rodri (©Reuters)
Markus Rašford i Rodri (©Reuters)

Derbi Mančestera, idealno mesto da Rodri "očisti" žute kartone

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.10.23. | 13:53

Okršaj Junajteda i Sitija na Old Trafordu zakazan je za ovu nedelju od 16.30 časova, u okviru 10. kola Premijer lige

Nekada nije bio baš na tom nivou, ali u 21. veku derbi Mančestera je jedna od navećih stvari u engleskom fudbalu. Višedecenijsko vladanje Junajteda u tom gradu Siti je prekinuo potpomognut arapskim parama. Novi, 191. derbi, koji se igra ove nedelje od 16.30 časova, Građani dočekuju kao aktuelni šampioni Engleske i Evrope, te apsolutni favoriti.

Istina, igra se na Old Trafordu, Crveni đavoli će imati više navijača. Međutim, to godinama već nije bog zna kakva prednost za Junajted. Od poslednjih osam derbija Mančestera na tom stadionu Siti je trijumfovao na pet! Junajted samo dva, uz jedan nerešen rezultat.

Izabrane vesti

Prošle sezone je Junajted uspeo da odbrani Old Traford, sredinom januara je posle preokreta slavio sa 2:1 golovima Bruna Fernandesa i Markusa Rašforda u 78. i 82. minutu. Međutim, pre toga je na Etihadu izgubio sa 6:3 u oktobru, a početkom juna na Vembliju u finalu FA kupa sa 2:1.

U tom meču za trofej, kojem su se više radovali Đavoli nego Građani, presudila je klasa Kevina de Brujnea i Ilkaja Gundogana. Belgijanac je asistirao Nemcu za oba gola. Nažalost, ovog puta će navijači ostati uskraćeni za magiju obojice. Gundogan je naravno letos otišao u Barselonu, dok se De Brujne teško povredio na prvom meču u sezoni sa Barnlijem i još se ne zna kada će se vratiti na teren.


16.30: (5,30) Mančester Junajted (3,60) Mančester Siti (1,70)


Siti je moćan, ali povremeno i ranjiv. Od te utakmice sa Barnlijem (3:0) odigrao je 13 utakmica u svim takmičenjima, asvoj gol je sačuvao samo na dva meča. Protiv Njukasla (1:0) i Notingem Foresta (2:0), oba puta na Etihadu. Uprkos tome Građani imaju 10 pobeda i tri poraza.

Na poslednjih šest mečeva tim koji trenira Pep Gvardiola je primio barem po jedan gol. Tri puta je to dovelo do poraza, od Njukasla (0:1) u Liga kupu, te Vulverhemptona (1:2) i Arsenala (0:1) u prvenstvu.

Imaće svoje šanse i Mančester Junajted, koji je u usponu forme. Izabranici Erika Ten Haga su trijumfovali na poslednja tri meča, protiv Brentforda (2:1), Šefild Junajteda (2:1) i u Ligi šampiona protiv Kopenhagena (1:0).

Ova teritorija je verovatno od Drugog svetskog rata bila Junajtedova. Sve dok se nije ‚sitifikovala‘. Sada je Mančester plav. Po tradiciji oba kluba su slična, klubovi radničke klase. Oba su rođena u istočnom delu grada, gde je većinski živela radnička klasa. Mančester je u istoriji poznat kao epicentar industrijske revolucije, ogroman broj imigranata je stigao u taj grad i baš uz njih su klubovi i porasli na ovaj nivo“, kazao je istoričar fudbala u Mančesteru Geri Džejms u intervjuu za ESPN, napravljen pred ovaj derbi.

Junajted je devedesetih godina prošlog veka, pod vođstvom Ser Aleksa Fergusona postao globalni fenomen, uz Real Madrid najpopularniji klub na svetu. Da nije bilo tog Junajteda, koji je 1999. i 2008. godine po drugi i treći put postao šampion Evrope, verovatno ne bi ni Premijer liga danas bila to što jeste.

Samim tim, ne bi ni Arapi uložili milijarde u Siti, da je Premijer liga ostala u senci Serije A, pa i španske Primere. Međutim, Englezi su iskoristili momenat, napravili planetarno najpopularnije takmičenje i sada imamo Siti kao aktuelnog vladara Starog kontinenta.

Trenutno, Siti je tek treći u Premijer ligi, ima tri boda manje od Arsenala, a pet od Totenhema. Doduše, obe ekipe su odigrale po meč više. Junajted nije ni blizu toga da se umeša u borbu za titulu, sa šest poena manje od gradskog rivala zauzima osmu poziciju.

Nešto lošiji rezultati Sitija poklopili su se sa Rodrijevom suspenzijom. Španski univerzalac, koji je pocrtveneo protiv Foresta, preskočio je utakmice sa Vulverhemtoonom i Arsenalom. Vratio je se na susretu sa Brajtonom, posle čega je dobio žuti karton, treći premijerligaški ove sezone. Još jedan žuti karton i opet će morati na „hlađenje“.

Naredni Sitijev prvenstveni protivnik je Bornmut, posle čega mu predstoje dueli sa Čelsijem, Liverpulom i Totenhemom. Možda je baš danas idealan trenutak za „čišćenje“. Pokazalo je se koliko je Rodri bitan šraf u Sitiju, podsetimo i protiv Crvene zvezde je bio strelac odlučujućeg, trećeg gola. Trebaće Gvardioli za predstojeće brojne derbije.


-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------


PREMIJER LIGA – 10. KOLO

Petak

Kristal Palas - Totenhem 1:2 (0:0)

/Aju 90+4 - Vord 53ag, Son 66/

Subota

Čelsi - Brentford 0:2 (0:0)

/Pinok 58, Embuemo 90+6/

Arsenal - Šefild Junajted 5:0 (1:0)

/Enketija 28, 51, 58, Vijeira 88pen, Tomijasu 90+6/

Bornmut - Barnli 2:1 (1:1)

/Semenjo 22, Biling 76 - Tejlor 11/

Vulverhempton - Njukasl 2:2 (1:2)

/Lemina 36, Hvan 71 - Vilson 22, 45+4/

Nedelja

14.00: (2,15) Vest Hem (3,45) Everton (3,35)

15.00: (1,27) Aston Vila (6,25) Luton (9,50)

15.00: (1,58) Brajton (4,30) Fulam (6,25)

15.00: (1,27) Liverpul (6,25) Notingem Forest (9,50)

16.30: (5,30) Mančester Junajted (3,60) Mančester Siti (1,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiMančester JunajtedPremijer ligaRodri

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara