Strelci sa prošlog derbija, Aćerbi i Džeko (©Reuters)
Strelci sa prošlog derbija, Aćerbi i Džeko (©Reuters)

Derby della Capitale: Stari lideri Lacija ili nova Fonsekina Roma

Vreme čitanja: 8min | pet. 15.01.21. | 11:44

Okršaj Lacija i Rome u specifičnim okolnostima, ali će ga pristalice dva kluba ponovo učiniti spektakularnim

Teško je velike evropske fudbalske derbije podeliti po prioritetima, pa tako ni unutar njih samih nije baš zahvalno određivati stepen važnosti ovog današnjeg u odnosu na neke prethodne. Ali čini se da rimski derbi u poslednjih par godina nije imao ovako bitnu ulogu kao večerašnji. Deluje da su Lacio i Roma u prelomnom momentu, trenutku koji može da odredi blisku budućnost dva kluba. Nebeskoplavi posle povratka u Ligu šampiona imaju ozbiljan problem da se potvrde u Seriji A i nastave kontinuitet vrhunskih rezultata, dok Vučica posle turbulentne godine ima šansu da ponovo otvori vrata velike scene i mimo svih očekivanja se vrati u elitno takmičenje. Stoga se 153. prvenstveni rimski derbi s velikim očekivanjima dočekuje u Večnom gradu, iako će izostati onaj njegov prirodni spektakl na tribinama koji pružaju fantastični navijači dva kluba, pošto će ovo biti prvi okršaj Lacija i Rome (20.45, TV Arena sport 1) u pandemiji virusa korona. Ali pristalice dva kluba će se svojski potruditi da svoj izostanak sa Olimpika nadomeste na ulicama Rima.

Ekipa Simonea Inzagija je ovu sezonu dočekala sa posebnim emocijama. Lacio je posle 13 godina pauze ponovo zaigrao u Ligi šampiona, gde je opravdao očekivanja i bez poraza prošao u osminu finala u konkurenciji Borusije Dortmund, Briža i Zenita. Pobeda i remi sa Borusijom potvrdili su da ovaj tim ima vanserijski kvalitet, ali se čini da je učešće u elitnom klupskom takmičenju emotivno i fizički ozbiljno istrošilo Rimljane. Bitka na tri fronta ogolila je i ogromne nedostatke u kapacitetima Inzagijevog sastava. Povrede Frančeska Aćerbija, Hoakina Koree i Lukasa Leive dodatno su pravile komplikacije u pokušajima ekipe da stabilizuje formu, dok se pojačanja poput Andresa Pereire, Veslija Huda, Gonzala Eskalantea i Vedata Murićija nisu potvrdila kao ista, pa Lacio ove sezone u Seriji A nijednom nije uspeo da veže više od dve pobede, što je i rezultiralo razočaravajućim plasmanom na tek osmo mesto. Sportski direktor Igli Tare našao se na udaru negativnih kritika javnosti zbog dovođenja igrača, a to se pre svega misli na Murićija, koji je plaćen skoro 20.000.000 evra, ali se ispostavio kao potpuni promašaj.

Izabrane vesti

Nebeskoplavi i ove sezone igraju na krilima sada već starih lidera. Najbolji strelac Evrope Ćiro Imobile i ove sezone pogađa u seriji, Sergej Milinković Savić na impozantan način komanduje veznim redom, dok je Frančesko Aćerbi u trenucima potpune spremnosti bio neprelazna prepreka za protivničke napadače. Ne smeju se zaobići ni izuzetno važni igrači za Inzagijev sistem igre kao što su Stefan Radu i Luis Alberto, iako je Španac u izuzetno lošoj formi.

Roma pojedinačno možda nema kvalitetniji tim od gradskog rivala, ali ima ono što Lacio nema u ovoj sezoni, a to su stabilna forma i kontinuitet dobrih igara. Paulo Fonseka je jedini trener u Seriji A u ovoj sezoni koji je uspeo da izvuče potpuni potencijal iz svog tima i pretvori ga u rezultate koje objektivno niko nije očekivao na Apeninima. Fonseka je pronašao adekvatan sistem igre i vrlo dobro procenio mogućnosti svojih igrača, što Romi daje blagu prednost pred ovaj meč. Vučicina formacija 3-4-2-1 stvara probleme mnogim protivnicima, što se moglo videti i proteklog vikenda u derbiju sa Interom (2:2). Roma ove sezone nije dobila nijedan veliki derbi, nadigrana samo od strane Napolija (0:4) i Atalante (1:4), ali je prilično uspešno izlazila na kraj sa "manjim" timovima Serije A, što je i rezulitralo činjenicom da se Vučica u ovom trenutku nalazi na trećem mestu, sa šest bodova manje od vodećeg Milana.

U Romi se sasvim sigurno ne zaluđuju da mogu da se upuste u borbu za "skudeto" jer bi takav pritisak mogao da bude poguban za Fonsekin tim, ali im je odličan plasman dodatno učvrstio samopouzdanje, što bi moglo da bude ključno u drugom delu sezone, pa možda i u ovom derbiju. Portugalac u svojim redovima ima nekoliko lidera, oko kojih se gradi čitava igra tima. To su Smoling, Pelegrini i Mhitarijan, ali osnovnu prevagu pravi činjenica da je Fonseka i svakom drugom igraču u timu uspeo da pronađe adekvatnu ulogu. Tako ozbiljnu prevagu u ovoj formaciji umeju da naprave bočni igrači kao što su već Rik Karsdorp i Leonardo Spinacola. Mančini i Ibanjez su odlična podrška Krisu Smolingu, dok Žordan Veretu i Gonzalo Viljar imaju dragocenu važnost za igru tima. Svako na svoj način. Dobra vest za Fonseku je i to da se u konkurenciju za tim vratio i Pedro, koji bi mogao da donese svežu krv i neophodno iskustvo ekipi kada se bude lomio rezultat u drugom poluvremenu. Ozbiljne kritike, zbog loše forme trpeo je samo Edin Džeko, koji nije efikasan kao prethodnih sezona, ali i pored toga deluje da ima značajnu ulogu u sistemu igre.

SERGEJ BI MOGAO DA BUDE KLJUČNI IGRAČ DERBIJA

Milinković Savić (©AFP)Milinković Savić (©AFP)

Biće vrlo zanimljivo videti koji će tim uspeti da se nametne u ulozi lidera na meču, s obzirom da se i jedni i drugi možda i najbolje snalaze u situaciji kada imaju mogućnost da prete iz tranzicione igre i kontranapada. Stoga bi ključna bitka mogla da se vodi u veznom redu. Lacio na prvi pogled možda ima jače adute u Lukasu Leivi, Luisu Albertu i Milinković Saviću, dok sa druge strane mladom Viljaru nedostaje iskustva u ovakvim mečevima. Veretu će biti ozbiljan faktor nestabilnosti protivničkog veznog reda, dok će Pelegrini ponovo biti osnovna spona odbrane i napada. Romi u organizaciji igre u ogromnoj meri pomaže preporođeni Henrik Mhitarijan, sa kojim će defanzivci Lacija imati možda i najviše problema na ovoj utakmici. Jermenski majstor je konstantno između protivničkih linija, koristi to što Džeko navlači protivničke defanzivce na sebe i otvara mu prostor, pa će osnovni defanzivni zadatak za formalnog domaćina derbija biti da pronađe način da neutrališe njegov uticaj na igru.

Sergej Milinković Savić je verovatno i najkompletniji igrač u oba vezna reda. Srpski vezista je u potpunosti sazreo ka igrač. Ima neophodnu stabilnost na terenu, odlično se nosi sa ulogom lidera i već nekoliko sezona zaredom fenomenalno sarađuje sa Luisom Albertom. Sergej je u stanju i fizički i tehnički da se nosi sa svim protivnicima u Seriji A, a što je najvažnije u ovakvim mečevima, sebi ne dozvoljava da ga savlada pritisak važnosti utakmice. Ipak, najveći problem srpskog veziste je to što su upravo Alberto i Leiva potpuno van forme, a posebno daroviti Španac, koji je ključna spona sa napadačkim dvojcem Imobile - Kaisedo.

Sa druge strane, Roma je potpuno iznenada, može se reći zavaljujući Pedrovoj povredi, dobila Gonzala Viljara. Mladi Španac koji je stigao iz Elčea za svega 4.000.000 evra jedan je od igrača koji se na Apeninima smatra možda i najvećim otkrovenjem sezone. Zbog Pedrove povrede je ofanzivnije u Rominoj postavci otišao Pelegrini, a njegovo mesto zauzeo upravo mladi Viljar, koji ume odlično da zatvara prostor u defanzivi, ali i zahvaljujući sjajnim tehničkim kvalitetima daje ozbiljan doprinos organizaciji igre ekipe. Pored toga i Veretu i Pelegrini igraju dosta dobro, što mu daje mogućnost da na delu pokaže svoj kvalitet.

NAVIJAČI PRATE TIMOVE OD TRENING CENTARA DO STADIONA

Zahvaljući našem dopisniku iz Rima, Željku Panteliću, saznali smo neke vrlo interesantne detalje koji prate uvertiru današnjeg rimskog derbija. Jedan od njih je i da su tifozi dva tima pronašli način kojim će pružiti veliku podršku svojim miljenicima. I jedni i drugi će pratiti svoje ekipe od trening centara do Olimpika, dok će na samom stadionu biti priređene fantastične scenografije na Lacijevom severu i Rominom jugu. Što je najvažnije u organizaciji samih akcija dve grupe navijača, neće biti bojazni da dođe do eventualnog "sudara" dve frakcije, s obzirom da su Lacijev Formelo i Romina Trgorija na potpuno dva različita kraja grada. Ipak, sve ovo samo potvrđuje fantastičnu atmosferu koja u Večnom gradu vlada danas.

Naravno, biće prava šteta što publike neće biti na tribinama, jer nijedna scenografija, niti atmosfera van stadiona, ne mogu da nadomeste ono što vatrene pristalice dva kluba mogu da prirede na samim tribinama.

VIŠE "ŠPANSKI" NEGO RIMSKI DERBI

Ovaj derbi prati još jedna krajnje interesantna specifičnost, s obzirom da će na terenu od starta biti samo jedan Rimljanin, a to je Lorenco Pelegrini. Sa druge strane, to bi mogao da bude vezista Lacija Danilo Kataldi, ali on izvesno neće biti u startnoj postavi Nebeskoplavih.

Igrači sa španskim pasošem ozbiljno preovlađuju u oba tima, pa bi u jednom trenutku moglo da se desi da na terenu bude praktično podjednak broj igrača koji imaju " španske papire", kao Italijana. U Laciju su to Luis Alberto, Pepe Reina i Patrik, a na Apeninima u tu grupu svrstavaju i Felipea Kaiseda, koji ima i španski pasoš, pa i Sergeja Milinković Savića, koji je rođen u Ljeidi. Sa druge strane, Romini Španci su golman Pau Lopez, vezisti Viljar, Karles Perez i Gonzalo Viljar, kao i rezervni napadač Borha Majoral.

Lacio već duži vremenski period "kuburi" sa rođenim Rimljanima, dok su u Romi za oseku igrača rođenih u Večnom gradu bili ključni odlasci kapitena u proteklom periodu Frančeska Totija, Danijelea de Rosija i Alesandra Florencija.

GOLMANI FAKTOR (NE)STABILNOSTI

Prethodna dva Derbija dela Kapitale završena su rezultatom 1:1, a onaj poslednji, odigran 26. januara prošle godine nisu obeležili efektni potezi i atraktivni golovi, već dve kardinalne greške golmana Tomaša Strakoše i Pau Lopeza. Albanac je u 26. minutu napravio lošu procenu prilikom istrčavanja i pokušaja da izboksuje loptu, pa ga je Edin Džeko prebacio glavom, dok mu se osam minuta kasnije sa druge strane pošteno odužio Lopez. Španac je katastrofalno reagovao kod kornera za Nebeskoplave, vratio je loptu koja je odlazila u korner, a na nju je natrčao Aćerbi i izjednačio.

Pau Lopez je na početku sezone bio u drugom planu, ali se povredio Antonio Mirante, pa je nekadašnji čuvar mreže Betisa i Espanjola ponovo stao između stativa i ovaj meč vidi kao veliku priliku za iskupljenje navijačima, koji su ga odavno uzeli na zub. Sa druge strane će biti Pepe Reina, koji ima veliko iskustvo u ovakvim utakmicama i važan je faktor ove ekipe Simonea Inzagija.

LACIO - ROMA (20.45, ARENA 1)

Stadion Olimpiko

Bez prisustva gledalaca

Sudija: Danijele Orsato

LACIO (3-5-2): Reina - Luiz Felipe, Aćerbi, Radu - Lacari, Leiva, Milinković Savić, Luis Alberto, Marušić - Kaisedo, Imobile.

ROMA (3-4-2-1): Lopez - Mančini, Smoling, Ibanjez - Karsdorp, Viljar, Veretu, Spinacola - Pelegrini, Mhitarijan - Džeko.

SERIJA A - 18. KOLO

Petak

20.45: (2,75) Lacio (3,35) Roma (2,55)

Subota

15.00: (2,60) Bolonja (3,20) Verona (2,80)

18.00: (2,15) Torino (3,40) Specija (3,40)

20.45: (2,75) Sampdorija (3,20) Udineze (2,65)

Nedelja

12.30: (1,60) Napoli (3,90) Fjorentina (5,80)

15.00: (2,70) Krotone (3,25) Benevento (2,65)

15.00: (1,75) Sasuolo (3,60) Parma (4,90)

18.00: (1,30) Atalanta (5,70) Đenova (9,00)

20.45: (2,60) Inter (3,30) Juventus (2,70)

Ponedeljak

20.45: (6,00) Kaljari (4,20) Milan (1,55)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Simone InzagiPaulo FonsekaSergej Milinković Savićrimski derbiSerija A

Obaveštavaj me

Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara