Deset trenutaka koji će se pamtiti... Sa osmehom (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.02.18. | 13:06

Detalji koji će godinama biti urezani u pamćenje svakog navijača

Posle tri godišnja doba, puta preko trnja, podviga i grešaka, završen je evropski put Crvene zvezde i Partizana. Poslednji utisak je uvek najsvežiji i ostaje žal što Souza nije video ruku Fernandesa, što Poljak nije sudio ofsajd u Humskoj, što Pešić nije pogodio u Moskvi, a Đukić više rizikovao u Češkoj... Ali kad prođe vreme, a glave se ohlade, poslednji utisak će da izbledi. Ostaće onaj pravi, sumirani i pozitivni. Jer ono što su večiti rivali uradili ove sezone je fudbalski podvig. Uostalom, prvi put u bogatim istorijama su zajedno prezimili u Evropi.

Na kraju će daleko dominantniji biti osećaj ponosa, sreće i zadovoljstva, a tu i tamo će se mešati sa setom, pomalo tuge i žala. Bilo je prošlog leta, jeseni i ove zime momenata za pamćenje koji će svaki zvezdaš i partizanovac teško zaboraviti dok su živi.

Izabrane vesti

Ovo su oni najbolji.

BOAĆIJEV PROJEKTIL

Nekoliko hiljada Zvezdinih navijača je stiglo u opsadu Kelna. Milojevićev tim gazi Nemce u prvom poluvremenu, rastavlja ih na komade, ali lopta neće u mrežu... A onda prijem, for i BAM po lopti! Ričmond Boaći šalje projektil zemlja-vazduh u rašlje Kelnovog gola za pobedu koja je kasnije junački odbranjena. Gol koji je obeležio Boaćijevu karijeru u crveno-belom dresu...

STOJKETOVE ODBRANE, MOŽETE LI DA IH PREBROJITE?

Najznačajniji igrač Partizana u evropskom pohodu bio je - golman! Neko će reći „primio je 12 golova“, ali Lige Evrope ne bi ni bilo u Humskoj da se nije vratio reprezentativni čuvar mreže. Ukroćen zicer u 90. minutu obračuna sa Videotonom u Beogradu možda je i ključ cele sezone, u kojoj je Stojke branio ne-mo-gu-će i u Mađarskoj, i u Bernu i protiv Dinama kući, ulivao sigrunost protiv Skenderbega, Jang Bojsa... Najjača karika ovog tima. Smete li da zamislite šta bii bilo da nije došao?

KANGINA BOMBA

Marakana je godinama čekala na taj gol. Tako važan, tako dobar! Gelor Kanga i momenat čiste fudbalske ludosti. Ovoga puta, pozitivne. Tek što je počelo drugo poluvreme, Kanga je povukao na 30 metara, a onda odapeo strelu! Marakana je nemo pratila let lopte koja se zakucala pod prečku Krasnodarovog gola. Tada se videlo - Zvezda prolazi!

JANKOVIĆEV VIC U BERNU

Sve je počelo u Bernu. Neke prethodne generacije su u bliskoj prošlosti bile osuđene na poraze u gostima, da bi ovaj Partizan je tog 14. septembra pokazao drskost, postavio se napadački, napao Jang Bojs u njegovom domu i već posle 11. minuta stekao prednost. Asistencija Zorana Tošića, minijatura Marka Jankovića, dribling, pa završnica slabijom - desnom - nogom, pokazali su da su crno-beli ofanzivno potentan tim. Gol, ispostaviće se, vredan boda, dovoljan da u konačnom zbiru prvak Srbije bude ispred Švajcaraca.

HEROJ SRNIĆ

Tenzija u vazduhu je mogla da se seče nožem, puna Marakana je sanjala proleće, a Zvezdin najverniji vojnik joj ga je doneo. Krstičić je genijalnim pasom lansirao Rodića, ovaj povratnom gađao Boaćija, a na pravom mestu je bio Slavoljub Srnić i postigao gol koji su Zvezdini navijači čekali 26 godina.

TAVAMBA, ZAKUCAJ JE!

Snaga i veština. Dva u jednom. Ima još kvaliteta Leandre Tavamba, međutim, protiv Dinama je demonstrirao i da zna s loptom i da poneki zicer - iako mu to nije jača strana - ume da pretvori u gol. Na kraju, crno-belima nije pomoglo ni što su njegovim „kucanjem“ poslali Kijevljane na patos, ali će svaki Grobari imati uspomenu da su crno-beli na poluvremenu vodili 2:0 i pitati se: zašto to nisu sačuvali u nastavku?

BORJAN MAČKA

Krasnodar je smanjio iz nepostoječeg penala i nervoza se uvukla u Zvezdu i hiljade dušu na Marakani. Ako Rusi daju još jedan - Zvezda ispada. Kreće opsada, Šalimov šalje džina Grankvista iz odbrane u špic da gospodari vazduhom, a Rusi bunare u očajničkim pokušajima. I jedan im prolazi! Milan Borjan nije blistao u prvom meču u Krasnodaru, ali zato s kamatom vraća u revanšu. Grankvist sam skače na petercu, gađa u sam ćošak ali Zvezdin golman se izvija poput mačke i panterskom  paradom spasava Zvezdinu sezonu! Kakav je to muk bio na Marakani...

BAMBIJEVA STRELA IZ SLOBODNJAKA

Čovek sposoban da napravi razliku. Znalo se da će Partizan jesenas živeti od levice Zorana Tošića i to su na svojoj koži osetili fudbaleri Skenderbega u meču koji su crno-beli morali da dobiju. A dobili su ga ponajviše zahvaljujući individualnom kvalitetu krilnog veziste, u 39. minutu ispalio je strelu u rašlje albanskog tima i razgalio Humsku!

SPASAVANJE REDOVA LE TALEKA

Da vam je neko pričao, ne biste verovali... Zvezda odoleva Arsenalu na Emiratima! Milojevićeva odbrana funkcioniše kao sat, ali je pritisak toliki da negde mora da pusti. Džek Vilšir pravi minijaturu na petercu, lobuje Borjana, lopta ide u mrežu... A onda niotkud, „iz zemlje“ izranja Damijan Le Talek i nindža potezom izbacuje loptu iz gola! 

AKCIJA „A LA ĐUKIĆ“ - MARKO, TAVAMBA, PANTIĆ, OŽEGOVIĆ

Dugo su navijači Partizana priželjkivali da dobre rezultate isprati i lepa igra. Crno-beli su na kontre „ubili“ Videoton u Felčutu, međutim, pamtiće se i akcija za 2:1 protiv Jang Bojsa. Tipična „đukićevska“. Jankovićev okret i pas ka Tavambi, Kamerunac prebacuje igru na drugu stranu terena, nesebičnost Danila Pantića i trzaj glavom Ognjena Ožegvića za, ispostavilo se, pobedu vrednu evropskog proleća.

Pišu: Aleksandar GLIGORIĆ i Aleksandar JOKSIĆ
Foto: MN Press, Star Sport, Action Images


tagovi

Gelor KangaLeandre TavambaMilan BorjanVladimir StojkovićOgnjen OžegovićMarko JankovićRičmond BoaćiSlavoljub SrnićDamijan Le TalekDanilo Pantić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara