Dobili smo, ali sreće nema (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.09.18. | 22:33

Srbija savladala Litvaniju na početku Lige nacija (1:0)

Korektno jeste – za aplauz nije. Rezultatski, počelo je kako smo se nadali i očekivali, međutim, igrački će morati dosta toga da se dotera u svakoj liniji tima ne bi li Srbija opravdala ulogu papirantog favorita u Grupi 4 C divizije Lige nacija. Sa Baltika smo doneli sva tri boda i novo takmičenje, s prohodnošću plasmana na Prvenstvo Evrope, otvorili uglavnom uverljivo, povremenom nestrpljivo, čas nepažljivo, u završnici haotično, ali ipak dovoljno dobro da bismo savladali Litvaniju – 1:0.

Kad se glave ohlade i umesto utiska posmatra konkretan učinak u Viljnusu, ostaće pobeda kao nagoveštaj da čudno sastavljen tim (bez Aleksandra Kolarova, Adema Ljajića i Sergeja Milinkovića Savića) može da odigra dovoljno kvalitetno, ali je istovremeno pitanje da li je trijumf nad 127. selekcijom sa FIFA rang liste ohrabrujući ili zabrinjavajući pred, pretpostavka je, sudar sa daleko jačim takmacem kakav je Rumunija (10. septembra u Humskoj).

Izabrane vesti

Dotad će analizirati pojedinačni učinak na „LFF stadionu“, međutim, ko bi drugi kreirao minimalac do tandem momaka na čije učešće na Mundijalu niko nema primedbu? Nad Aleksandrom Mitrovićem je napravljen jedanaesterac, a Dušan Tadić pogodio sa 11 metara i hicem u 38. minutu pokazao da mu prijaju kvalifikacioni mečevi – a Liga nacija je predviđena kao jedna od staza ka narednom EP-u – jednako kao i u prethodnom ciklusu.

Ispostavilo se da će taj udarac novog fudbalera Ajaksa biti jedini u metu, iako je po kvalutetu i šansama moralo da bude bar tri razlike u korist naše reprezentacije, koja je na kraju drhatla da taj minimalac nekako sačuva. Protiv tima koji je u kvalifikacijama za Prvenstvo sveta slavio jednu jedinu pobedu.

Dok bude sabirao misli, selektor Mladen Krstajić će moći da se „uhvati“ za dobru partiju povratnika u državni tim Nemanje Maksimovića, sveprisutnost drugog osigurača na sredini terena u liku kapitena Nemanje Matića, uglavnom dobro postavljanje Nikole Milenkovića u odbrani (osim u nadoknadi kad se okliznuo i napravio šansu rivalu), probuđenog Andriju Živkovića u drugom delu (pre toga kao da je zaboravio da dođe na utakmicu) i da smo imali ogromnu nesreću, jer smo čak četiri puta pogodili okvir gola.

gallery

Činili su to Aleksandar Mitrovć, Milan Rodić i Andrija Živković (stative), centarfor Fulama je uzdrmao i prečku posle pasa večerašnjeg rezerviste Aleksandra Kolarova, a se ionako istraumiranim navijačima Orlova dodatno istanje živci postarao se Dušan Tadić lošim izvođenjem durgog penala, u završnici, skrivljenog posle prekršaja nad ovog petka ne preterano ubedljivim Milošem Veljkovićem.

Uglavnom, kad igru vode zadnji vezni, a u odbrani curi na sve strane, ovih 1:0 i nije tako loše. Problem je što nije smelo da bude samo 1:0, nego bar nekoliko golova razlike. Opet, te stative i prečka kazuju da ima materijala u ofanzivnom delu ekipe i da je, na primer, Aleksandar Mitrović, samo da je Fortuna zagrlila mogao het-trik da postigne.

Ne samo zbog tih pet promašaja, Srbija kao da se turdila da sama sebi oteža posao na premijeri novog takmičenja. Neko će reći „nova je ekipa“, međutim, u svakom trenutku na umu valja imati činjenicu da Litvanci nisu ni blizu trećeg razreda svetskog fudbala.

No, uspeo je i tako limitiran sastav Edgarasa Jankauskasa na trenutke da nas namuči, stavi u nekomotnu poziciju u kojoj čekamo kraj utakmice zagledani u semafor i(li) sudiju, samo da svirne u pištaljku i da ne sevne neka kontra domaćina.

A duvalo je pred petercem večeras dobrog Marka Dmitrovića kao da vetar nosi sve pred sobom. Pogotovo što je tim iz nekadašnje sovjetske republike osetio da je Srbija ranjiva, pa je s početka želeo da se zabavlja prodajući nam pete, zatim da puca sa distance, a u drugom delu dočekao poklone, ali...

O kakvim se nesposobnjakovićima u napadu Litvanije radi pokazale su situacije u kojima Černič, Novickas, nisu znali da iskoriste darove Rukavine, Milenkovića i Veljkovića... Neshvatljivo kako je naš tim delovao pogubljeno u meču koji je uglavnom kontrolisao. I posle kog će se pamtiti samo rezultat. 

A igra? Videćemo protiv Rumunije može li bolje...

LITVANIJA – SRBIJA 0:1 (0:1)
/Tadić 38pen/

Stadion: LFF u Viljnusu
Kapacitet: 5.067
Sudija: Robert Maden (Škotska)
Žuti kartoni: Rodić, Maksimović, Novikovas

LITVANIJA (5-4-1):  Šetkus - Baravikas, Žulpa, Jankauskas, Klimavičijus, Vaitkunas  – Slivka, Verbiskas (od 73. Šernas), Novikovas, Kuklis (od 46. Vorobjovas) – Černič. Selektor - Edgaras Jankauskas

SRBIJA (4-2-3-1): Dmitrović – Rukavina, Milenković, Veljković, Rodić (od 76. Kolarov) – Matić (od 83. Lukić), Maksimović – Živković, Tadić, Kostić (od 90. Radonjić) – Mitrović.Selektor - Mladen Krstajić

LIGA NACIJA, C DIVIZIJA, GRUPA 4

Prvo kolo:

Litvanija – Srbija 0:1 (0:1)
/Tadić 38 pen/

Rumunija – Crna Gora 0:0

TABELA:

FOTO: Star sport


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeLiga nacijaDušan Tadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara