Iker Kasiljas (©Reuters)
Iker Kasiljas (©Reuters)

Došlo je vreme da kažem zbogom...

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.08.20. | 14:59

Iker Kasiljas objavio kraj karijere

Jedan od najboljih čuvara mreže u u proteklih pola veka, živa legenda Real Madrida i fudbala uopšte, Iker Kasiljas danas je i zvanično sa 39 godina postao sportski penzioner. Još od ranije je bilo poznato da će sa završetkom Potrugalske Primeire on to i ozvaničitim, a uradio je u velikom stilu, sa još jednom titulom u redovima Porta. Istina i sa operacijom srca nakon srčanog udara od pre 18 meseci na treningu.

"Danas je i najvažniji i najteži dan moje karijere, pošto je došlo vreme da kažem zbogom" objavio je Španac, "Tokom tri decenije bavljenja fudbalom biolo je i lepih i manje lepih trenutaka, tuge i sreće, ali je vredelo! Važna je staza kojom koračaš i ljudi koji te prate, ne zbog odredišta, koje radom i trudom dođe, već zato što je to put snova".

Izabrane vesti

Kasiljas odmah nakon skidanja dresa i kopački, oblači odelo i cipele pošto ulazi u Upravu Real Madrida gde će vršiti ulogu savetnika predsednika Florentina Pereza. Naravno, Blankosi su objavili da je u penziju otišao "najbolji golman u istoriji Reala", kako sami kažu, uz mnoge prigodne reči.

"Real Madrid hoće da pokaže koliko ceni poštuje i voli jednu od najveći legendi našegg kluba i fudbala uopšte! Iker Kasiljas pripada srcu Reala i tako će biti doveka. Njabolji golam u istoriji Real Madrida i španskog fudbala došao nam je kada je imao samo devet godina. Ovde je stasao i branio naše boje četvrt veka, postavši jedan od naših legendarnih kapitena. Danas jedan od najvažnijih fudbalera u našoj 118 godina dugoj istoriji završava sportsku karijeru, karijeru koju smo voleli i divili joj se, golman koji je legat Real Madrida uvećao radom i besprekornim ponašanjaem na i van terena", stoji u objavi Madriđana.

Iker Kasiljas je odigrao 725 utakmica za prvi tim Real Madrida tokom 16 sezona u kojima je 19 puta dizao pehare: tri Lige šampiona, dva Svetska klupska prvenstva, pet Primera, dva Kupa kralja i četiri Superkupa. Na gol Porta je stao 156 puta, a osvojio je dve Primeire i po jedan kup i Superkup.

Sa reprezentacijom Španije dominirao je fudbalskom planetom tokom skoro cele decenije. Za Riohu je Kasiljas branio 167 puta osvojivši dva puta Euro i Svetsko prvenstvo. Tu ne treba zaboraviti ni na zlato sa SP M20.

Pet puta je bio u jedanaestorci sveta po izboru FIFA i FIFpro, a pet puta je po IFFHS-u proglašen najboljim golmanom na planeti. Pored priznanja na polju, ima i mnoga van, a svakako se izdvaja Nagrada za sport princa od Asturije, što je najveća čast koju španski sportista može da doživi.

Početkom ove godine objavio je da planira da se kandiduje za mesto prededsnika FS Španije, ali je od toga odustao zbog pandemije.


tagovi

Iker Kasiljas

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara