Dupla kruna, ole! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 09.06.19. | 22:35

Portugalci potvrdili status vladara fudbalske Evrope trijumfom u finalu Lige nacija nad Holandijom - 1:0

Aktuelni šampioni Evrope Portugalci potvrdili su status apsolutnih vladara evropskog fudbala trijumfom u finalu Lige nacija od 1:0 protiv Holandije u Portu.

Pored premijernog trofeja koji sleduje prvom osvajaču novoformiranog UEFA takmičenja i velike novčane nagrade od čak 11.500.000 evra, sjajna selekcija Fernanda Santosa obezbedila je novo slavlje na veliko zadovoljstvo svojih navijača i pokazala da nije "Kristijano Ronaldo tim" kako mnogi vole da ih podrugljivo i nezasluženo prozivaju. Jer, judi su dupli šampioni Evrope i mogu posle svega da zapevaju: "Dupla kruna, ole".

Izabrane vesti

Magični Portugalac večeras nije dao gol, ni asistirao, ali je odigrao sasvim dobru utakmicu u onoj meri u kojoj su mu solidni Holanđani to dozvolili. Iako se njegovo ime nije našlo na semaforu među strelcima as Juventusa je ponovo bio vođa, pravi lider i na kraju se zasluženo kao u Francuskoj 2016. godine radovao novom reprezentativnom trofeju.

Za trijumf Portugalaca pobrinuo se Gonzalo Guedeš. Napadač Valensije dobio je prednost u špicu na uštrb mladog Žoaoa Feliksa. Mučio se, nije imao mnogo prilika za gol, ali onu pravu je dočekao u 60. minutu posle sjajne akcije, i asistencije Bernarda Silve. Imao je golman Holanđana Silesen tu loptu na ruci, ali mu se ona izmigoljila u mrežu za ekstazu na Dragau i veliko slavlje domaćih igrača.

I zaslužili su Portugalci taj pobedonosni gol, barem za igru prikazanu u prvih sat vremena utakmice. Pored inspirsanog Bernarda Silve, sjajnu rolu je imao i Sportingov velemajstor Bruno Fernadeš (nije igrao protiv Švajcaraca u polufinalu) pokazavši da će Fernando Santos u susret Evropskom prvenstvu imati i glavobolju da izabere najboljih 11.

Što se tiče Holanađana, Ronald Kuman je pokušao izmenama u poslednjih pola sata da razmrda ekipu koja je u većem delu meča igrala kao da bi je nerešen rezultat i produžeci zadovoljili. I imali su igrači u plavim dresovima šanse da dođu do izjednačenja, ali je golman Portugalije Rui Patrisio uspešno ukrotio sve pokušaje, mahom neprecizne.

Najbolju šansu za Holanađane na meču propustio je Memfis Depaj u 65. minutu, ali i pored poraza ova selekcija može da bude zadovoljna onim što je uradila u proteklih godinu i po dana. Njihov reprezentativni fudbal se posle nekoliko godina stagnacije potpuno vratio u život i ovako talentovani sa De Lihtom, Depajom, De Jongom i Van de Bekom, mogu da budu samo još bolji do Evropskog prvenstva sledeće godine.

Uprkos trijumfu u Ligi nacija Portugalci nemaju zagarantovani direktan plasman na Evropsko prvenstvo sledeće godine, a priliku da ih uživo vidimo na delu imaćemo 7. septembra u Beogradu kada u okviru grupe B budu gostovali reprezentaciji Srbije.

LIGA NACIJA, A DIVIZIJA

Nedelja

FINALE
Portugalija - Holandija 1:0 (0:0)
/Guedeš 60/

ZA 3. MESTO
Švajcarska - Engleska 0:0 - penalima 5:6

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara