Efekat Marakana

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.11.18. | 10:50

Nije prazna priča

Nekad umemo i mi Srbi da preteramo. Da nešto što je inače dobro unižavamo preglašavanjem važnosti. Treba dakle biti realan i reći: ne, neće (samo) na konto atmosfere Crvena zvezda moći da uradi nešto bitnije u Evropi niti je 1991. to bio ključni faktor u usponu na krov Starog kontinenta.

Ali i tada, a i sada, ta "Marakana" bila je prokleto važna!

Izabrane vesti

Ovo nije prazna priča, ovo je potvrđen naučni podatak. Pitajte samo Trenta Aleksandera-Arnolda, verovatno još drhti negde tamo u Liverpulu.

Ima “Marakana“, svima je to kristalno jasno, ono nešto čarobno u sebi. Ganja te do granice bola, patnje, gura do sopstvenog maksimuma. Pitajte samo Miloša Degeneka.
Ne može to da se objasni. To dole kad si na terenu... Nije to isto kao iz ugla navijača sa tribina ili vas novinara. Dole na terenu... To kad osetiš u svakom duelu, u svakom skoku... Mnogo moćno“.

Ne mora uostalom niko ništa da vam priča. Samo uporedite kako je Zvezda izgledala na Enfildu i kako sinoć na stadionu “Rajko Mitić“. Dva različita tima.
Neverovatno je to, kad napraviš prvi korak na terenu i odmah osetiš tih 50.000 ljudi. Izlaziš iz tunela, prvo što vidiš koreografija, čuješ pesmu, bubnjeve... Izvlači Marakana ono najbolje iz tebe“, svedoči i Dušan Jovančić.

Liverpulov Endrju Robertson je to ovako opisao: “Sasvim drugačija zver kad igra kod kuće“. Na Enfildu crveno-beli nisu mogli da šutnu u okvir Alisonovog gola. U Beogradu Liverpul nije mogao sve do tamo nekog 70. minuta.
U drugim slučajevima bi možda bilo, ali ovde stvarno nije fraza kad kažeš da su navijači naš 12. igrač. Neverovatno je to, još dok izlaziš na teren osetiš da sve oko tebe gori. Ludilo! I logično je onda da ćeš bolje da igraš. Moraš da daš sve od sebe“, kaže Ben.

I dali su sve od sebe, pa je sada jedino pitanje gde je granica? Pogled na tabelu dozvoljava svakom navijaču da sanjari. Ne treba sada leteti u oblake, ali navijačka je filozofija takva da se uvek nadaju najvišem. Pa otud i pitanje za Milana Borjana. Može li Zvezda i da prezimi u Ligi šampiona?
Nego šta nego možemo! Samo treba verovati. U ovu ekipu, u ovaj stručni štab, u ovu upravu. Uostalom, navijači to i rade. Da ne veruju, ne bi ih se ovde okupilo 50.000“.

Okupiće se ih dosta i u Napulju. I biće onda opet i taj Pari Sen Žermen. I biće ta “Marakana“. Kako je već pisalo na tribinama, biće borba neprestana. A na “Rajku“, čuda se dešavaju. Sve češće.

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara