Ekscentrične frizure, plesni pokreti i zabava za narod... Malo fudbala! Kako je skupoceni dar postao smetnja

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.04.18. | 10:11

Surova realnost mogla bi da dovede i do rastanka na leto...

Kada je 9. avgusta 2016. godine potvrđeno da će se Pol Pogba po drugi put u karijeri uputiti ka Teatru snova, izgledalo je da je Mančester junajted konačno pronašao jasnu unutrašnju ambiciju i želju da se vrati na stazu kojom je koračao u vreme višedecenijskog rada ser Aleksa Fergusona.

Daleko od osećaja sramote zbog toga što plaća rekordnu, devetocifrenu sumu novca za momka koji je sa tog istog Old Traforda otišao posramljen i povijenog repa, u Junajtedu je transfer vredan grubo između 105.000.000 i 120.000.000 evra (zavisno od bonusa) viđen kao simbol kupovne moći i velike pobede nad madridskim Realom u trci zvanoj - imam najskupljeg fudbalera na planeti.

Izabrane vesti

Pol Pogba je doveden kao poklon dobrodošlice Žozeu Murinju, dar koji je trebalo da stavi tačku na trogodišnje besciljno lutanje kroz maglu nakon Fergijevog odlaska na zasluženi odmor.

U danu kada je transfer dogovoren britanski reper Stormzi objavio je na društvenim mrežama spot u kojem je kroz haštag #pogback najavio Pogbin dolazak iz Juventusa. Bio je to dan za koji su živeli navijači Mančester junajteda.

Dvadeset meseci kasnije ti isti navijači imali su prilike da vide ekscentrične frizure u svim duginim bojama, lude muzičke pokrete dostojne najvećih podijuma za igru, kilograme nakita, pa čak i personalizovani emotikone na društvenim mrežama. Nema sumnje da Pogba ima stil, pošto ga se cela planeta nagledala i više nego što treba. Ono što nije viđeno u dovoljnoj meri jeste Pogbin kvalitet na terenu koji bi opravdao taj, gotovo histerični hajp...

Daleko od toga da je Pogba dar za Murinja. Francuz je postao Murinjov trn u oku, smetnja. Kvadrantni klin koji ne može da se smesti u okruglu rupu, ponajviše jer ne uspeva da ispuni zahteve da igra disciplinovano i u interesu celog tima.

Kroz prvu sezonu Pogba je uspeo da kompenzuje vidljive nedostatke kroz dobar odnos sa Zlatanom Ibrahimovićem. Ove sezone, frustracija zbog Pola Pogbe raste gotovo svakodnevno, zbog čega se već nekoliko puta govorilo o Murinjovom nezadovoljstvu, koje je u jednom trenutku preraslo u potez gde je Francuz završio na klupi za rezerve. A sve je više zagovornika tvrdnje da je između Murinja i Pogbe puklo još u januaru, tokom žustre svađe u meču sa Totenhemom na Vembliju. Od tada na sedam od dvanaest utakmica Pogba je ili ulazio u igru s klupe, ili bio zamenjen ili uopšte nije igrao. Kao što se, na primer, desilo u nedeljnom šokantnom porazu od VBA.

Ovih dana ide se toliko daleko da se šuška čak i o Pogbinom odlasku sa Old Traforda na leto. Tu ego igra veliku ulogu. A Murinju je navodno muka od Pogbinog zabavljanja širokih narodnih masa svojim plesnim pokretima, uigranim pozdravima i prekomernom upotrebom društvenih mreža.

Da, Murinjo je u javnost izlazio s pričom da su spekulacije o svađi s Pogbom „obična sr...a“. Privatno, Murinjo je već razgovarao nekoliko puta sa Pogbom, gde je Francuz od Posebnog zahtevao da ga prebaci na levu stranu veznog reda u formaciji 4-3-3, kako bi imao više slobode u igri. Posle tog razgovora Pogba je propustio meč s Hadersfildom zbog misteriozne bolesti koja ga nije sprečila u tome da trenira u Karingtonu istog istog dana.

Murinjo je hitno reagovao i mladog, te nedovoljno iskusnog i afirmisanog Skota Mektominaja pretvorio u pouzdanog partnera Nemanji Matiću.

Na početku sezone Murinjo je branio Pogbu rečima da je njegov vezista propustio dva meseca sezone zbog povrede zadnje lože, ali je poslednjih sedmica sve manjeg diplomatskog pristupa zbog izjava francuskog selektora Didijea Dešana kako mladi vezista nije zadovoljan situacijom u Junajtedu.

Posle igre koja mu je donela epitet igrača utakmice protiv Mančester Sitija Murinjo je od svog skupocenog veziste tražio da partije na istom nivou pruža u kontinuitetu. Umesto toga, Portugalac je dobio još jedno mlako, takoreći mlitavo izdanje protiv VBA, zbog čega ga je zamenio već u 58. minutu.

Dok se ekipa priprema za polufinalni okršaj FA kupa protiv Totenhema na Vembliju, odnos Pogbe i Murinja biće stavljen pod mikroskop. Pitanje je da li će se Francuz naći u timu za meč sa Bornmutom u sredu. Pitanje je da li će uopšte igrati protiv Totenhema.

Zato se kroz ostrvske medije sve glasnije u pitanje dovodi i Pogbin ostanak na Teatru snova. Murinjo je izgubio strpljenje i navodno je spreman da Pogbu pusti niz vodu.

Opet, Portugalac bi mogao da naiđe na veliki otpor klupske uprave, ponajviše prvog operativca Eda Vudvorda jer će Mančester junajted na leto već ostati bez Majkla Kerika i Maruana Felainija. Takođe, klub ne želi da ostane bez, po imenu, možda i najveće zvezde u timu.

Gotovo već izvesne prodaje Matea Darmijana, Dejlija Blinda, Antonija Marsijala i Luka Šoa ne bi došle kao iznenađenje. Ali Pogbina? To bi već bila potpuno drugačija priča... Nije to scenario koji je izvestan, ali će se o istom intenzivno razmišljati u narednim sedmicama.

Foto: Action Images


tagovi

Pol PogbaŽoze Murinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara