©Reuters
©Reuters

Enfild je džungla u kojoj se Arsenal ne snalazi, Ramzdejl morao da čupa bod u nadoknadi (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 09.04.23. | 19:30

Ekipa Mikela Artete imala dva gola prednosti, na kraju spasavala živu glavu

Više od decenije Arsenal čeka na pobedu na gostovanju Liverpulu. I čekaće je još makar jednu sezonu. Priliku da prekine post imao je ovog vikenda u derbiju 30. kola, bolju nego što je mogao i da sanja, ali je nije iskoristio. Nisu ekipi Mikela Artete bila dovoljna dva gola prednosti, Enfild je učinio svoje. Ta džungla u kojoj su se Tobdžije često gubile u prethodnih desetak godina isisala je samopouzdanje lideru Premijer lige i "ukrala" mu osmu uzastopnu pobedu u prvenstvu. Štaviše, naterala ga je da u finišu strepi i za bod na kojem Tobdžije mogu da zahvale isključivo Aronu Ramzdejlu - 2:2 (1:2).

Engleski reprezentativac je u završnici meča napravio dve vanserijske odbrane zbog kojih se Arsenal kući vraća neporažen. Teško da će, ipak, Arteta biti zadovoljan, uprkos činjenici da je lako mogao da ostane praznih šaka, jer londonski klub je do 28. minuta stekao kapitalnu prednost i rivala ošamutio, bacio ga na zemlju. Poučen onim što je iskusio tokom igračke karijere, nije Arteta krio da je amtosfera na Enfildu "najstrašnija" koju jedan igrač može da oseti u Premijer ligi. Niti je tajna da je na treninzima pred svako, pa i ovonedeljno gostovanje Liverpulu, igračima na treninzima pokušavao da dočara ono što ih čeka i u tu svrhu na zvučnicima puštao himnu Redsa "You'll never walk alone".

Izabrane vesti

"Ne možeš da treniraš igrače za zoološki vrt i onda odeš u džunglu u nedelju", slikovito je Arteta dočarao pakao Enfilda.

Njegova metoda je, međutim, delovalo je makar tako u uvodnih pola sata, upalila, jer ono što su Arsenalovi igrači radili u "džungli" u uvodnih pola sata delovalo je kao šetnja kroz park. Londonski klub imao je idealan start utakmice. Imao je, doduše, i malo sreće da se Endrju Robertson u začetku akcije oklizne i izgubi korak za Bukajom Sakom, a Virdžil Van Dajk u pokušaju da preseče dodavanje Martina Edegora loptu pošalje pravo u noge Gabrijelu Martineliju. Najbolji strelac Arsenala dočekao ju je spreman - kao što je i Leandra Trosara zimus kada je klub doveo Belgijanca da mu zaoštri konkurenciju – primio je i ćušnuo pored Alisona za rano vođstvo.

GOL MARTINELIJA POGLEDAJTE OVDE

GOL ŽEZUSA POGLEDAJTE OVDE

Liverpul je u uvodnoj fazi jedva dolazio do daha. Do lopte gotovo da nije ni uspevao da dođe, što je izazvalo frustraciju kod domaćih navijača. Frustraciju koja je postala još veća kada je Gabrijel Žezus pred istek pola sata igre duplirao prednost gostiju. Van Dajk ga je ispustio iz vidokruga, Robertson zakasnio da mu pokrije leđa, i Brazilac je neometano pogodio sa druge stative. Bio je to njegov treći pogodak od oporavka, a ukupno osmi od starta sezone.

Imao je Liverpul u tom periodu dve odlične šanse, jednu preko Robertsona pri rezultatu 0:1 da utakmicu vrati na početak, drugu preko Mohameda Salaha nedugo posle gola Žezusa da se vrati u život. Obe su otišle u nepovrat. Međutim, koliko je malo potrebno da Enfild proključa najbolje se videlo u finišu poluvremena kada se Egipćanin iskupio za malopređašnji promašaj i aktivirao vulkan u Liverpulu, a teren pretvorio u džunglu, baš onu o kojoj je Arteta pričao. Visio je nekoliko minuta unazad gol Redsa u vazduhu pre nego što je Kurtis Džouns petom otvorio put ka istom, Diogo Žota zavrnuo loptu u sredinu, a Džordan Henderson je sa prve stative poslao na drugu gde ju je Salah u punom trku, kao u najboljim danima, napao i ispred Gabrijela ubacio u mrežu.

No, nije ove sezone, ni pored 13 prvenstvenih golova, Salah na nivou iz prethodnih. Utisak u čiji prilog ide i detalj sa starta drugog poluvremena. Rob Holding, koji se u startnoj postavi našao usled povrede Vilijama Salibe, skrivio je penal u gužvi posle kornera, a Egipćanin je preuzeo odgovornost, zaleteo se i – promašio čitav gol. Baš kao što je pre mesec dana omanuo sa jedanaest metara protiv Bornmuta. Nijednom mu se ove sezone od dolaska u Premijer ligu, sve do ove, nije dogodilo da sa bele tačke ne pogodi makar okvir gola. Ove pak dva puta u svega tridesetak dana…

Usledio je potom znatno nesadržajniji period, ritam utakmice je značajno opao, a Arsenalovi fudbaleri uspeli su da "spuste loptu" i dođu do daha. Dvadesetak minuta igralo se bez uzbuđenja, a onda je monotoniju prekinuo Darvin Nunjez. Salah ga je iz prve spojio sa golom, ali je urugvajski napadač dosta oklevao sa udarcem i dozvolio Ramzdejlu da mu skrati ugao. Ono što nisu Salah i Nunjez, udario je pred sam kraj Roberto Firmino. Nepunih desetak minuta pošto je ušao u igru, Brazilac je nadvisio Bendžamina Vajta na drugoj stativi i po drugi put digao Enfild na noge. Trent Aleksander Arnold uradio je najveći deo posla, gurnuo loptu kroz noge Oleksandru Zinčenku na desnom boku i poslao je preko čitave odbrane Arsenala, a Brazilac se poklonio za 11. gol u 15. prvenstvenom okršaju sa Tobdžijama. Nijedan igrač Liverpula nije ih više postigao protiv londonskog kluba.

GOL FIRMINA POGLEDAJTE OVDE

Usledila je totalna ofanziva Liverpula. Domaćin je stavio odbranu Arsenala pod neverovatan pritisak, gotovo neizdrživ, rastrčali su se ofanzivci Redsa, nosio ih je huk sa Enfilda i defanzivci gostiju bili su spremni da podignu belu zastavicu. Samo je Ramzdejl odbio da se preda. Salahu je u 95. minutu uz krajnje napore "skinuo" već viđen gol, minut kasnije i Ibrahimi Konateu izbacio loptu pred samu gol-liniju, sprečivši tek četvrti poraz u prvenstvu.

ODBRANU RAMZDEJLA POGLEDAJTE OVDE

Arsenal posle kompletiranog 30. kola ima 73 boda, šest više od Mančester Sitija, ali uz utakmicu više od šampiona Engleske kojem će za tri runde na noge. Liverpul je vezao četvrti meč bez trijumfa u šampionatu pa je sada na 44 boda, devet manje od petoplasiranog Totenhema.

PREMIJER LIGA - 30. KOLO

Subota

Mančester Junajted - Everton 2:0 (1:0)

/Mektomini 36, Marsijal 71/

Aston Vila - Notingem Forest 2:0 (0:0)

/Traore 48, Votkins 90/

Brentford - Njukasl 1:2 (1:0)

/Toni 45 pen - Raja 54ag, Isak 61/

Fulam - Vest Hem 0:1 (0:1)

/Rid 23ag/

Lester - Bornmut 0:1 (0:1)

/Biling 40/

Totenhem - Brajton 2:1 (1:1)

/Son 10, Kejn 82 - Dank 34/

Vulverhempton - Čelsi 1:0 (1:0)

/Nunjez 31/

Sautempton - Mančester Siti 1:4 (0:1)

/Haland 45, 68, Griliš 54, Alvarez 75 pen, Mara 73/

Nedelja

Lids - Kristal Palas 1:5 (1:1)

/Bamford 21 - Guehi 45+1, Aju 53,77, Eze 55, Eduar 69/

Liverpul - Arsenal 2:2 (1:2)

/Salah 42, Firmino 87 - Martineli 8, Žezus 28/



tagovi

LiverpulPremijer ligaArsenalMohamed Salah

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara