Luis Dijaz (AFP)
Luis Dijaz (AFP)

Engleski ne zna, ali fudbalski jezik savršeno priča: Luis Dijaz, najbolji transfer januara, a možda i sezone

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.05.22. | 09:59

O Kolumbijcu se nakon vrhunskog izdanja u revanšu sa Viljarealom sve glasnije priča i kao o najboljem pojačanju za takmičarsku 2021/22

Morate biti opasan fudbaler, mahom vanserijski, kako bi u konkurenciji saigrača poput Mohameda Salaha i Sadija Manea svetla reflektora iz nedelje u nedelju bila uperena pravo u vas. Egipatski princ je Liverpulova istinska zvezda, Sadio Mane napadačka oštrica koja vam se za tili čas može pojaviti pod grkljanom, ali Luis Dijaz je nenametljivi mršavko sposoban da gotovo momentalno promeni ritam utakmice. Sekund je merna jedinica za vreme koje mu je potrebno da igraču na kojeg se ustremio zaveže noge i prevesla ga ostavljajući utisak da je to najlakša stvar na svetu.

Nenametljiv je samo fizičkom pojavom, sve ostalo što napravi kada dobiju loptu može da kulminira u samo jedan zaključak – Liverpul je transferom vrednim 45.000.000 evra, napravio (sad se već ozbiljno priča o tome) najbolji posao ove zime, a vreme bi moglo da pokaže i jedan od najboljih u aktuelnoj deceniji.

Izabrane vesti

Ali budućnost neka čeka dok se bavimo aktuelnim trenutkom. A u njemu, Dijazu činjenica da jedva natuca engleski jezik nije bila prepreka da odmah unapredi ekipu Jirgena Klopa, i bez njega jednu od najkvalitetnijih u Evropi. Nekim prirodnim lepkom kojim i loptama ne dozvoljava da se maknu od njegovih kopački, Liverpulov napad, onaj što je zaslužan za klupski rekord i 139 golova na 52 utakmice u svim takmičenjima ove sezone, učinio je još opasnijim, homogenijim, bržim…

Taj isti napad se kao nijednom ove sezone mučio tokom prvih 45 minuta na Madrigalu posle kojih je Viljareal nadoknadio zaostatak od 2:0 sa Enfilda. Za čitavo prvo poluvreme Liverpulovi igrači su imali samo tri kontakta sa loptom u protivničkom šesnaestercu, tek dva udarca na gol od kojih nijedan nije išao u okvir, 49 odsto poseda lopte i dva uspešna driblinga. Procenat očekivanih golova, popularni xG, bio im je mizernih 0.06.

Svih pet Viljarealovih udaraca na gol stali su u prvu polovinu utakmice, a onda je Klop pozvao u pomoć agilnog Kolumbijca ubacivši ga u 46. minutu u igru umesto Dioga Žote. Na dva iz prvog poluvremena, Redsi su dodali još 13 pokušaja u drugom delu i što je mnogo važnije, tri puta pogodili metu. Bivši fudbaler Porta je po ulasku na teren ubacio žeton, a ringišpil sa Enfilda je krenuo da se okreće, tako da je fudbalerima Žute podmornice pripala muka – polovina utakmice bila mu je dovoljna za četiri šuta (najviše na meču), četiri uspešna driblinga (100 posto uspešnosti i takođe najviše na meču), tri osvojene lopte, 90 odsto tačnih dodavanja.

Statistika je tu da precizno dočara „efekat Dijaz”, mada je i laiku koji je sinoć pred tv ekranom gledao kolumbijski ples bilo jasno da se 24-godišnjak igrao sa odbranom Viljareala kako je hteo i da mu nije bilo teško da naniže nekoliko igrača. A i ako bi koji zao jezik zaustio da Dijaz mimo brzine i driblinga nema još mnogo šta da ponudi, ovaj ga je demantovao sjajnim iskradanjem iza leđa odbrane domaćina i egzekucijom glavom.

"Sposoban je da promeni utakmicu u deliću sekunde. Njegava brzina i ubrzanje su neverovatni. Siguran sam da će Liverpulovi navijači kako vreme bude odmicalo biti sve više euforični i uzbuđeni jer Luis ima toliko toga da ponudi“, ređao je za britanski Atletik hvalospeve na račun nekadašnjeg saigrača Marko Grujić još početkom februara. Očigledno je srpski reprezentativac na Dragau precizno snimio šarolik opus momka iz Guahira.

Svojevremeno su u domovini na talenta iz jedne od najsiromašnijih četvrti Kolumbije gde je od 2008. do 2016. godine od gladi umrlo 4.770 dece, gledali kao na neuhranjenog, te su u Barankilji za koju je nastupao u tinejdžerskim danima skrojili program ishrane kako bi se dopunio sa čak 10 kilograma. I danas Dijaz izgleda poprično vitko, poput dugoprugaša, ali se pored toga i činjenice da jedvna zna da bekne engleski, s lakoćom adaptirao na Premijer ligu, fizički jednu od najzahtevnijih i najizazovnijih na svetu.

Veličali su njegov lik i nekadašnji fudbaleri Liverpula Dirk Kajt i Majkl Oven.

Kolumbijac možda ne ume da priča engleski, ali on govori fudbalskim jezikom na terenu“, ispričao je Holanđanin desetak dana pre Mersisajd derbija u kojem je Dijaz takođe ušao sa klupe i makazicama namestio gol Divoku Origiju kojom je izbegnuta neizvesna završnica na Enfildu.

Nekadašnja Zlatna lopta Majkl Oven, kojem je u igračkim danima jedna od glavnih karakteristika bila upravo supersonična brzina, nije mogao da se načudi Dijazovim sprintevima.

Nikada nisam video igača koji trči kao on. Način na koji je momentalno razumeo Liverpulovu igru je neverovatan. Sada nema sumnje, on treba da bude jedan od startera Klopovog tima“, rekao je bivši reprezentativac Engleske.

Liverpul igra sezonu koja bi mogla da dobije epitet jedne od najupečatljivijih u klupskoj istoriji. Trofej Liga kupa je već tu, a do kraja maja na gomili bi mogli da se nađu i „Ušati pehar“, kao i trofeji Premijer lige i FA kupa. Pa se nemojte začuditi ukoliko u finalu evropske elite, najstarijeg takmičenja na planeti, ili četiri Liverpulova finala u Premijer ligi (u kojima mora da slavi i da se nada kiksu Mančester Sitija), Dijaz kao starter ili sa klupe izbaci protivničke defanzivce iz ravnoteže, potezom majstora kakav de fakto jeste reši meč i ponovo potvrdi da je čovek čije noge menjaju tok utakmice.

Zimus, kada je ubedio upravu da je suma od 45.000.000 za najboljeg igrača portugalske Primeire vrhunska investicija znao je Jirgen Klop, da je Dijaz delić koji nedostaje da pobednički mozaik bude upotpunjen. Jer zamislite kakva je noćna mora bilo kojoj odbrani u Evropi kada pažnju sa kojom motri na Salaha i Manea, raspe i na treću, ništa manje opasniju stranu.


tagovi

LiverpulLuis Dijaz

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara