Kilijan Embape (Foto: Reuters)
Kilijan Embape (Foto: Reuters)

Enrike u nemogućoj misiji - kako posle Embapea?

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.03.24. | 11:25

Španski trener već krenuo da priprema Pari Sen Žermen za život posle Kilijana Embapea, ali biće to vraški težak, čini se, nerešiv zadatak

Na Parku prinčeva bi najradije zaobišli tu temu, ali koliko god se trudili nemoguće ju je izbeći. Na ovaj ili onaj način, hteo ili ne, Kilijan Embape je glavna tema u Parizu, neretko i u čitavoj Francuskoj. Ove srede priča se o njegovom nastupu, i to vrlo dobrom, ali i kao takav u taboru Pari Sen Žermena izaziva strepnju, jer sa sobom nosi pitanje – kako posle njega?

Nije francuski šampion sinoć u Baskiji bio pod pritiskom, doneo je iz Pariza komotnu prednost, ali se Embape potrudio da se njemu i njegovom timu ne ponove Real Madrid i Mančester Junajted od pre dve odnosno pet godina. Kapiten francuske reprezentacije je u utorak uveče u San Sebastijanu sa dva gola ubio svaku nadu Sosijedada da posle minimalnog poraza iz prvog meča može da zakuva revanš na Anoeti i još jednom pokazao da je u aktuelnom timu jedini sposoban da rešava utakmice. Velike, one posle kojih nema popravnog. One koje je toliko puta odlučio u dresu sa nacionalnim grbom.

Izabrane vesti

Embapeova odluka da napusti klub po isteku ugovora navela je Enrikea da dobro razmisli o ulozi 25-godišnjeg napadača u ekipi, ali i o budućnosti kluba. "Izgleda da njegova budućnost nije ovde, tako da ćemo morati da testiramo druge igrače", ponovio je španski strateg posle sinoćne pobede u osmini finala (2:0) po ko zna koji put otkako je uradio ono što pre dve godine nije usudio da pokuša Maurisio Poketino – da Francuzu stavi do znanja da nije veći od kluba ma koliko taj klub bio istinski veliki.

Pre dvadesetak dana protiv Nanta, iako potpuno zdravog, uveo ga je tek sa klupe, a za vikend protiv Monaka, pri rezultatu 0:0, izveo ga već na poluvremenu, poručivši mu indirektno da odluka koju je doneo sa sobom nosi određene posledice. Ono što se Poketino, iako je u tom trenutku imao u timu i Lionela Mesija i Nejmara, nije usudio da uradi.

"Odluke Luisa Enrikea? Trener odlučuje. Mi smo uz njega, u to možete biti sigurni. Najbitnija stvar je tim, Pari Sen Žermen", poručio je Al Kelaifi sinoć, jasno stavivši do znanja da pozdravlja Enrikeov potez.

Katarski vlasnici su proleća 2022. činili su sve što je u njihovoj moći da Embapea zadrže u klubu, nudili mu kule i gradove i tek uz pomoć predsednika države Emanuela Makrona ubedili ga da ostane. Ili pak samo odložili neizbežno, ono što je bilo neminovno još kada je kao tinejdžer stupio na scenu u dresu Monaka. Brzonogom Francuzu je predodređeno da obuče Kraljevski dres i rodni grad samo ga je sputao na putu ka još većem uspehu. Pa iako bi ga bez ikakve sumnje rado zadržao u klubu do kraja njegove karijere, predsednik Pari Sen Žermena Naser Al Kelaifi odlučio je da ne dozvoli prvoj zvezdi tima da ga ponovo vuče za nos i postavlja sumanute uslove nakon što je ovaj doneo odluku da napusti klub na kraju sezone.

Odluku koju je klubu saopštio sredinom februara, a posle koje je, shvativši da od naredne sezone neće moći da računa na njega, Enrike krenuo da se priprema za život posle Embapea. Francuski mediji, koji ga zbog načina na koji postupa sa njihovim kapitenom kritikovali – mada će vam svaki neutralni ljubitelj fudbala reći da je njegov stav ispravan – pišu kako su katarski vlasnici u dogovoru sa Luisom Kamposom pripremili plan za letnji prelazni rok koji uključuje dovođenje tri zvučna pojačanja, po jednog u svakoj liniji od linija tima kako bi Pari Sen Žermen ostao konkurentan u Evropi.

Osim toga, francuske kolege primetile su i kako Enrike već neko vreme Embapea forstira u špicu napada i time otvara prostor za Bredlija Barkolu na levom krilu, ne bi li momka letos plaćenog Lionu 45.000.000 evra donekle pripremio da naredne sezone preuzme ulogu četiri godine starijeg sunarodnika. Ali teška je to rabota. Daleko je Barkola od igrača spremnog da na leđima ponese tim. Potvrdilo se to još jednom sinoć u severnoj španskoj pokrajini. Momak iz Liona bio je jedan od najslabije ocenjenih na terenu i nije nikakvo čudo što ga je Enrike u poluvremenu poslao na klupu da odatle gleda šou čoveka u čije bi cipele naredne sezone trebalo da uskoči. Čoveka koji sa Harijem Kejnom deli status najboljeg strelca Lige šampiona, koji je postigao 11 od poslednjih 15 golova Pari Sen Žermena u nokaut fazi i koji će šestu uzastopnu sezonu završiti kao prvi strelac Lige 1.

Nju bi, utisak je, Pari Sen Žermen mogao da osvoji i bez Kilijanove pomoći, i zato ga Enrike i 'hladi' u prvenstvenim mečevima. Ali kada dođu noći Lige šampiona Embape igra 90 minuta. I rešava utakmice. Samo - šta kad na leto ode?


tagovi

Kilijan EmbapePari Sen ŽermenLuis Enrike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara