Zenit (©Reuters)
Zenit (©Reuters)

Eraković ušao sa klupe da učvrsti odbranu, Zdjelar promašio finale

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.05.24. | 22:20

Zenit na penale prošao CSKA

Nakon 1:1 u prvom meču polufinala ruskog Kupa, trener Zenita Sergej Semak značajno je promešao karte za revanš na svom stadionu sa moskovskim CSKA i - nije pogrešio. Iako nije bilo golova tokom 90 minuta, podmlađeni domaćini bolje su šutirali penale i prošli u superfinale protiv Baltike, koja je tamo stigla "regionalnim putem".

Tragičar za goste bio je napadač Anton Zabolotni, koji je jedini u oba tima promašio šut sa 11 metara. Njegov šut u trećoj seriji odbranio je Denis Adamov i odveo svoj tim u meč za trofej.

Izabrane vesti

Semak je za ovu utakmicu ukazao poverenje rezervama i od prvog minuta poslao čak petoricu koji nisu igrali protiv CSKA u subotnjem prvenstvenom okršaju (1:0 za Moskovljane). I pored toga gosti su se mahom branili i završili meč bez šuta u okvir gola. Ovo je, inače, bio treći duel ovih ekipa samo u maju ove godine. Nakon prve utakmice polufinala Kupa (1:1) i pomenutog derbija koji su Armejci dobili u subotu (1:0), Zenit ponovo nije uspeo da savlada rivala, ali se bolje snašao u penal seriji, pa će u superfinalu 2. juna na Lužnjikiju igrati protiv Baltike iz Kalinjingrada, koja se do velikog finala plasirala preko regionalne rute pošto je prethodno eliminisana upravo od CSKA. Ipak, u nedostatku evropskih utakmica, Rusi su promenili sistem nacionalnog Kupa kako bi imali više mečeva, pa je Baltika tako dobila drugu šansu koju je i maksimalno iskoristila.

Prvo poluvreme večerašnjeg okršaja proteklo je bez značajnih prilika. Zenit je imao dve polušanse, jednu preko Vendela, kada je njegov šut prošao pored gola, a drugu preko Vilsona Isidora, kome je odbrambeni igrač izbio loptu pre nego što je uputio šut ka golu. U 25. minutu napadač CSKA Zabolotni je imao veliku šansu kada je naciljao dalji ugao, ali je njegov šut prošao tik pored stative.

Prvi deo utakmice su obeležile i dve povrede, nakon slobodnog udarca Zenita u 32. minutu glavama se sudarili defanzivac Zenita Alip i golman CSKA Torop, a deblji kraj izvukao je golman Armejaca koji je morao da napusti teren. Na njegovo mesto između stativa stao je mladi devetnaestogodišnjak Šajhutdinov koji je dobio šansu pre velikog Akinfejeva. Uoči odlaska u svlačionicu i napadač Zenita Artur je doživeo povredu, pa je na njegovo mesto ušao kapiten Daglas Santos.

Na startu drugog poluvremena Strahinja Eraković je zamenio umesto Vasiljeva, dok su na suprotnoj strani od starta igrali Milan Gajić (do 60. minuta) i Saša Zdjelar (ceo meč). Zenit je u svom prvom napada u nastavku preko Isidora uspeo da postigne gol, koji zbog ofsajda nije priznat. U 55. minutu se desila još jedna prinudna zamena sa CSKA, Moizes je morao da izađe a ušao je Helven. Nekoliko minuta kasnije i Milan Gajić se požalio na povredu pa ga je zamenio Rivandi.

Zenit je celo drugo poluvreme bio mnogo agresevniji, stvorio veliki broj šansi, imao 71 procenat poseda, ali nije uspeo da postigne gol. CSKA je u nadoknadi imao veliku šansu da reši pitanje pobednika preko Saše Zdjelara, ali je srpski internacionalac bio zamalo neprecizan. Bile su to i poslednje prilike da se izbegne penal serija...

Prva četiri izvođača penala bili su precizni: Davila i Obljakov za CSKA, a Kasiera i Izidor za Zenit. Zabolotni je treću seriju otvorio promašajem, što je Mostovoj iskoristio i doveo svoj tim u prednosti. Do kraja su svi igrači bili precizni za oba tima: Divejev i Musaev za CSKA, a Alip i Klaudinjo za Zenit.


tagovi

ZenitCSKA MoskvaKup Rusije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara