EX YU - Kiks Zmajčeka, sunovrat Rijeke, prazne puške sarajevske, Sutjeska pred krunisanjem i Škendijina stahovlada

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.04.18. | 14:20

Bitke za titule i opstanak opasno su se zahuktale u ligama nekadašnje Jugoslavije

Dok se u Srbiji igrao Večiti derbi minulog vikenda, ostatak "ju-karavana" je takođe nastavio sa borbama koje imaju poseban značaj pošto je sam završetak sezone.

Pot tradiciji krećemo od Slovenije gde je Olimpija u 27. kolu imala težak zadatak protiv zahuktalih Domžala. Meč je završen bez pobednika, a Ljubljančani su ostali bez celog plena na Stožicama u završnim momentima meča kada je za izjednaćenje pogodio Lovro Bizjak. To je iskoristio Maribor i razaranjem Gorice na gostovanju sa 6:0 prišao na pet poena vodećim Zmajčekima.

Izabrane vesti

Što se tiče donjeg dela tabele, tu se praktično sve zna, pošto će se za opstanak bortii, po svemu sudeći Triglav, Ankara i Aluminij. Do kraja sezone je ostalo da se odigra još devet kola.

Slovenija 1, 27. kolo
Celje
- Krško 5:0
Olimpija - Domžale 1:1
Triglav - Rudar 0:2
Gorica - Maribor 0:6
Aluminij - Ankaran 1:1


U HNL-u Dinamo nastavlja siguran hod ka još jednoj u nizu titula, dok ga Hajduk prati u stopu. Zagrepčani su slavili u Vinkovcima u ulici Hansa Ditriha Genšera 10b (nije šala, to je zaista adresa stadiona Cibalia) sa 2:0, dok su Bili sa 3:0 bili ubedeljivi u Zaprešiću.

I dok dva najveća kluba hrvstaskog fudbala opet dominiraju, aktuelni šampion Rijeka je doživela krajnje neočekivani sunovrat protiv jednog od najslabijih timova u ligi, Rudeša od 2:4 i tako prekinula niz od šest kola bez poraza. A samim tim dozvolila verlikoj dvojci da se još odmakne na vrhu.

Pored Rudeša Istra i Cibalija će imati najvećih problema da opstanu u prvoj ligi, a borbu će nastaviti u završnih sedam kola.

Hrvatska 1, 29. kolo
Osijek - Istra 2:0
Rudeš - Rijeka 4:2
Cibalia - Dinamo 0:2
Inter Z. - Hajduk 0:3
Lok. Zagreb - Slaven 5:2


Po navici u Bosni i Hercegovini se nastavlja suša golova (čast izuzecima). A koliko je tamošnji fudbal impotentat pokazao je i derbi Sarajeva koji je završen (očekivano) bez pogodaka. Zrinjski je to iskoristio i minimalnim trijumfom u Krupi na Vrbasu izjednačio broj bodova na vrhu sa Željezničarom koji je odigrao treći KI X u poslednja četiri kola.

U Grupi za ostanak Zeničani su osvojili na Bilinom Polju možda i krucijalna tri boda protiv vodečeg Doboja, ali je zato heroj kola bio Petar Boja koji je postigao prvi gol nakon šest kola za ubedlljivo najslabiji tim lige, Vitez za konačnih 1:1 sa GOŠK Gabelom.

BiH 1, doigravanje 5. kolo
Liga za prvaka

Krupa na Vrbasu - Zrinjski 0:1
Sarajevo - Željezničar 0:0
ponedeljak
19.30 Široki Brijeg - Radnik B.
Liga za ostanak
Sloboda T.
- Borac 1:0
Čelik - Mladost D 2:1
GOŠK - Vitez 1:1


Sutjeska u Crnog Gori nastavlja lagan kas ka tituli, dok Budućnost sve lakše gubi praktično već izgubljenu bitku. Nikšičani su sa 1:0 savladali slabašni Petrovac, Budućnost odigrala 1:1 sa uvek opasnom Zetom, tako da sada zaostaje čitavih 17 bodova za Sutjeskom. Do kraja šampionata Crne Gore ostalo je još da se odigra još sedam kola, a borba za opstanak je veoma interesantna pošto su timovi prilično izjednačeni i po broju osvojenih bodova, ali i po kvalitetu. Izuzev Dečića koji će gotvo sigurno biti poslednji čime će direktno napustiti prvoligaško društvo.

Ono što je međutim najinteresantijne je to da bi Nikšičani već u narednoj rundi mogli do titule, ukoliko Budućnost kiksne protiv Mladosti, a Sutjeska slavi nad Iskrom. Celo 30. kolo se igra naredne subote i svi mečevi su zakazani za 16.30 časova.

Crna Gora 1, 29. kolo
Budućnost - Zeta 1:1
Sutjeska - Petrovac 1:0
Kom - Iskra 0:0
Dečić - Mladost P. 1:4
Rudar - Grbalj 0:0

 


I u najjužnijoj republici nekadašnje države bitka za titulu je praktično gotovo pošto je Škendija bez premca, dok su se Vardar i Sileks pomirili sa tim i trude se da sačuvaju pozicije koje vode u Ligu Evrope. To im je u ovom kolu, više-manje pošlo za rukom, pošto su i  jedni i drugi sakupili po jedan bod, dok im se Rabotnički primakao. Biće veoma intersantno u tom delu tabele u nastavku lige, to jest u zaključnih devet kola. Zanimljiva će biti i borba za ostanak u prvoligaškom društvu, naročito između Pobede, Pelistera i Skoplja. A u narednim kolima možemo očekivati i konačno krunisanje Škendije.

Makedonija 1, 27. kolo
Vardar - Škupi 1:1
Sileks - Akademija Pandev 0:0
Pelister - Škendija 0:6
Renova - Pobeda 2:1
Skoplje - Rabotnički 0:1

Foto: MNpress


tagovi

EX-YU ligeFK OlimpijaMariborŽeljezničarFK SarajevoSutjeska NikšićŠkendijaVardar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara