"Bekrije u akciji"
"Bekrije u akciji"

FANATIK: Sećate li se Bečeja i Bekrija?

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.06.14. | 10:30

Klub koji je nekada bio učesnik Intertoto kupa i Kupa UEFA sada je daleko od očiju javnosti, na margini domaćeg fudbala i poput mnogih, bio je primoran da promeni ime i krene od nule

Bekrije u akcijiGradić na severu države, koji je u jednom trenutku imao 10 prvoligaša u raznim sportovima, danas je gotovo izbrisan sa sportke mape Srbije! Vaterpolisti Bečeja bili su šampioni Evrope 2000. godine, košarkašice su 1993. osvojile Prvenstvo Jugoslavije, a fudbaleri su 1995. učestvovali u Intertoto kupu i dve godine kasnije u Kupu UEFA.
Danas sa tim rezultatima može, tek donekle, da se poredi učinak Kluba malog fudbala Bečej koji je dve sezone zaredom učesnik polufinala plej-ofa domaćeg prvenstva. Usled lošeg stanja u zemlji i finansijskih poteškoća, FK Bečej je aprila 2012. bio primoran da se ugasi, a osnovan je OFK Bečej 1918.
"Ta godina uzeta je zbog godine osnivanja FK Bečej, ali je na grbu u početku stajala 1920, jer je po priči starijih sugrađana prva utakmica odigrana tada. Kasnije je došlo do promene i na grbu...", objasnio je za MOZZART Sport Nikola iz Bečeja koji se potom prisetio nekih boljih dana po fudbal u njegovom mestu:
"Zlatno vreme našeg kluba bile su devedesete, kada smo ušli u tadašnju Prvu ligu i u njoj ostali osam sezona. Uspeli smo da se kvalifikujemo u Intertoto kup 1995. (bili četvrti u grupi sa rumunskim Farulom, francuskim Kanom, beloruskim Dnjeprom i poljskim Pogonom, prim. aut.) i u Kup UEFA 1997, u kojem smo izgubili od slovenske Mure (u prvom kolu kvalifikacija – 0:0, 0:2, prim. aut.)".Stadionu hitno treba umivanje

OFK Bečej 1918 trenutno se takmiči u najnižoj, Međuopštinskoj ligi, ali je dva kola pre kraja sezone obezbedio plasman u viši rang, peti stepen domaćeg fudbalskog šampionata.
"Danas za Bečej igraju pretežno klinci koji su prošli kroz lokalnu školu fudbala i sada pored obaveza na fakultetima igraju i za prvi tim. Nekada su ovde igrali Dimitrije Injac, trenutno igrač Leha iz Poznanja, zatim Siniša Mulina koji je bio reprezentativac BiH, a iz Bečeja je otišao u Partizan. Onda, Atila Kasaš koji je prešao u španski Logronjes, Dalibor Novčić koji je igrao i u Belgiji. Tu su bili i očevi današnjih prvotimaca Vojvodine, Vladimir Gaćinović i Nikola Milinković. Gaćinović će ostati posebno upamćen po tri gola koja je dao Crvenoj zvezdi na Marakani u Kupu Jugoslavije. Zvezda je tada bila šampion Evrope, a nešto kasnije postala je i svetski prvak, dok je Bečej bio drugoligaš", prisetio se Nikola.

Izabrane vesti

Zvezda je u toj utakmici, ipak, slavila sa 4:3, a revanš meč doneo je i najveću posetu ikada na stadionu kraj Tise.
"Bilo je sigurno oko 10.000 ljudi. Atmosfera je bila sjajna, ali je Zvezda opet pobedila... Danas na utakmice dolazi tek oko stotinu gledalaca, ali zna da ih bude dosta više kada se igra neki lokalni derbi. Na primer, protiv Vojvodine iz Bačkog Gradišta. Nadali smo se da ćemo iduće sezone igrati opet protiv njih, ali su oni ispali iz lige u koju mi ulazimo".

Do pre nekoliko sezona Bečej je podržavala navijačka grupa Bekrije, međutim, više ne dolaze organizovano na stadion.
"Bekrije su bile aktivne sve do pre nekoliko sezona, kada je klub ispao u Međuopštinsku ligu, poslednji rang u našem regionu. Imali su do tada dobru brojnost, pogotovo tih devedesetih godina prošlog veka. Kao glavni presek za pad grupe mogla bi se uzeti 2005. godina i uletanje na teren u nameri da se obračunaju sa Zelenom armijom, navijačkom grupom iz Inđije. Letele su daske i razni predmeti, a dosta ljudi je bilo privedeno u policiju. Neki su i završili iza rešetaka, tako da je tada već počelo osipanje Bekrija".

Nemile scene na utakmici Bečeja viđene su i pre četiri godine, kada je klub gostovao u Novom Sadu.
"Igrali smo protiv Mladosti koju je bodrila navijačka grupa Satelit bojs. U jednom trenutku utrčali su na teren u nameri da prebiju naše igrače. Počela je bežanija, a igrači nisu uspeli da stignu do svlačionice, već su bežali po celom Novom naselju. Jedan je uleteo u stan od neke bake, jedan potražio spas ispod klupe u parku... Kažu da je bio opšti haos", prepričava Nikola.Po kiši, suncu, snegu...

Takve scene, ma koliko im nije mesto u fudbalu, neizbežne su za niže rangove takmičenja.

Namera nam, ipak, nije da se to promoviše, već želimo da upoznamo javnost sa nekim drugačijim fudbalom i sportom od onog koji se svakog vikenda gleda na TV ekranima. Pre Bečeja pisali smo o Proleteru iz Zrenjanina, seoskom fudbalu, navijačima iz Grdelice i Stalaća... Pa ako i vi imate neku zanimljivu priču, kontaktirajte nas na fanatik@mozzartbet.com ili preko Fejsbuk profila.

 


tagovi

SrbijanavijačifanatikBekrijeBečej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara