Aleksandar Jović (©Reuters)
Aleksandar Jović (©Reuters)

Fer-plej ih odveo na Euro, a sada ciljaju Mundijalito: Važan je talenat, ali ništa bez pobedničkog stava

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.06.22. | 16:40

Aleksandar Jović o dramatičnom plasmanu omladinske reprezentacije na Evropsko prvenstvo

Imali su omladinski reprezentativci Srbije sve u svojim rukama pri vođstvu 3:0, međutim, dva gola Norvežana u poslednjih petnaestak minuta i preokret Ukrajine protiv Holandije uneli su dramu. Bodovno i golgeterski poravnati završili su Orlići i Ukrajinci, a kako je u direktnom okršaju bilo 1:1, manji broj žutih kartona kroz tri utakmice kvalifikacionog turnira u Holandiji (10:13) odveo je naše fudbalere na Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina.

Srbija će u Slovačkoj igrati u grupi sa Izraelom (19.6), Engleskom (22.6) i Austrijom (24.6), dok su u drugoj grupi Slovačka, Francuska, Italija i Rumunija. Po dve najbolje plasirane selekcije igraće u polufinalu, dok će trećeplasirane u međusobnom duelu odlučivati o petom putniku na Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina. Neće biti lako, ali deluje da bi naši fudbaleri ponovo mogli da učestvuju na Mundijalitu. Svi se rado sećamo 2015. i svetskog zlata...

Izabrane vesti

Nije samo turnir u Slovačkoj bio napet za Orliće, pošto su i u prvoj fazi kvalifikacija bili bodovno jednaki sa Albanijom. Tada ih je dalje, uz Francusku, odvela bolja-gol razlika.

Vremena za slavlje zbog plasmana na Euro nema mnogo, a pored fizičkog, ekipi je potreban i psihološki odmor. Istakao je to i selektor Aleksandar Jović.

"Sada je važno, posle ovog fizičkog i psihičkog napora i pražnjenja, da se ekipa regeneriše i pripremi za start na šampionatu. Nemamo mnogo vremena. Izrael je prvi protivnik. Na prvi pogled rival koji možda nema težinu, ali prošli su veoma tešku grupu sa Turskom, Škotskom i Mađarskom, ostvarili dve pobede i remi. Pojavila im se veoma dobra generacija i nisu slučajno među osam najboljih u Evropi. O Englezima ne treba trošiti reči, a znamo svi da Austrija ima veoma dobre mlađe selekcije. Imamo svoj cilj, znamo šta želimo, znamo koliko možemo i učinićemo sve da ponovo obradujemo naciju. Važno je da ostanemo skromni, da nastavimo naporno da radimo i budemo tim. Onda smo najjači", naveo je selektor.

Osvrnuo se Jović i na dešavanja u Holandiji.

"Jedno lepo iskustvo je iza nas. U veoma zahtevnoj grupi trebalo je pobediti jednu Holandiju, domaćina turnira, zemlju koja ima strašnu reprodukciju talentovanih igrača, zatim biti na visini zadatka protiv Ukrajine, odnosno Norveške. Možda i najbolji meč bio nam je onaj koji nismo rešili u svoju korist, protiv Ukrajine, ali onda kada je ponovo bilo najteže i najvažnije, u meču sa Norveškom, pokazali smo karakter i kvalitet. Momci zaslužuju sve čestitke, zaslužili su da se raduju, zaslužuli su plasman među osam najboljih u Evropi. Kada vidimo ko je sve ostao iza nas, jedna Španija, Nemačka ili Portugal, onda je jasno koliko smo težak put morali da prođemo".

Uz Srbiju, koja je bila omladinski prvak Evrope 2013, od učesnika ovogodišnjeg Eura kontinentalni prvaci bili su još Italija (2003), Engleska (2017) i Francuska triput (2005, 2010, 2016).

"Ostvareni rezultat pomoći će nam da se još više zbližimo, jer igračima stalno ponavljam - važan je talenat, ali bez jakog karaktera i pobedničkog stava, on ne znači ništa. Moramo biti jaka grupa, momcima govorim da nije najvažnije postići samo gol ili dva, važno je videti koliko se žrtvuješ za saigrača, koliko si pošten u izvršavanju svojih obaveza, koliko sebe daješ za tim. Kvalitet koji imaju nije sporan, a kroz dobar tim on može samo još više doći do izražaja. I drago mi je da shvataju značaj ovih reči, pokazali su da predstavljaju lepu budućnost našeg fudbala. Imaju još mnogo prostora za napredak i ja verujem da će to pokazati u danima koji slede", optimista je Jović.



tagovi

kadetska reprezentacija SrbijeFSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara