Fudbalska nirvana Dušana Tadića (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.03.19. | 22:53

Ajaks usred Madrida slavio sa brutalnih 4:1

Estetska perfekcija. Savršenstvo igre. I rajska nagrada. Nema veće u svetu fudbala. Kruna sa Kraljeve glave. Dušan Tadić večeras nije glavna tema, Dušan Tadić večeras je najvažniji čovek na svetu! Nedostižna partija srpskog velemajstora povela je Ajaksove navijače u rajske vrtove, Realu usred Madrida u lice sasula surovo istinu – više niste najbolji na svetu! Posle tri godine fudbal će dobiti novog vladara, pošto je Ajaks pobedom od 4:1 na stadionu “Santjago Bernabeu“ nadoknadio gol zaostatka iz Amsterdama i podsetio svet zašto je i dalje i zašto će uvek biti član stare evropske aristokratije!

A Dušan Tadić, večito potcenjeni Dušan Tadić, čovek koji je u Sautemptonu proglašavan za bivšeg fudbalera i to tek nešto iznad prosečnog bivšeg fudbalera, večeras je promovisan u plemića plave krvi. Nije to dve asistencije, nije ni do gola. Nije bar samo do toga. Duća Tadić je večeras promovisao fudbal u svojoj suštini. Darivao nam je iskonsko ushićenje. I u tom vrtlogu čiste emocije genijalan um. Samo najveći to mogu. Dušan Tadić je odavno već vrhunski fudbaler. Samo je izabrao 5. mart 2019. godine da to pokaže celom svetu.

Izabrane vesti

Uradio je to na način koji savršeno opisuje njegov fudbalski put. Nekako tiho, nenametljivo. Isprva se svetom proširila informacija da je Hakim Zijeh izvršio Ajaksov prvi zadatak: postigao rani gol. Tek poneko je primetio ko mu je ostavio tu loptu serviranu kao na tacni.

Onu drugu asistenciju ipak niko nije mogao da ignoriše. Ona druga će se prepričavati i Madridu. I prava je šteta što Erik ten Hag nije Tadića izveo iz igre kao treću izmenu. Sigurni smo da bi ga “Bernabeu“, gospodska je to publika, nagradila aplauzima. Ma šta aplauzima, stojećim ovacijama! Jer ono što je srpski as danas radio u španskoj prestonici nimalo nije zaostajalo za onim što su nekad radili Maradona, Ronaldinjo ili Andres Inijesta, umetnike fudbalskog plesa koje je Bernabeu umeo da nagradi.

Ništa manje od toga večeras nije dobio prosečan zaljubljenik u bubamaru. I ako je Ronaldo imao onaj trk protiv Kompostele, Mesi munju protiv Hetafea, Kristijano Ronaldo makazice protiv Juventusa, večeras je Dušan Tadić dobio “trejdmark“ potez karijere. Nijedan mu se potez neće pamtiti kao ovaj.

Serhija Regilona je izneo na leđima, Kazemira poslao u Valensiju, a onda sa toliko osećaja pomilovao loptu, šapnuo je da se otkotrlja do Davida Neresa... Kraljevski klub je bio na kolenima!

Nije istini za volju Real večeras bio toliko loš. Naprotiv. Ništa gori nije bio od Ajaksa u prvih 45 minuta (Andre Onana je činio čuda), samo je dozvolio sebi da primi dva gola u prvih 18 minuta što mu se nije desilo nikad u istoriji Lige šampiona. Mada mu Tadić nije ni tražio dozvolu. A ni Real nije smeo da traži više sreće posle onih 2:1 u Amsterdamu koje nikako nije zaslužio.

Kad su se pride povredili Lukas Vaskez i Vinisijus, dočekao je Santjago Solari da gleda u Gereta Bejla, čoveka koga je sam sklonio na kra klupe. Nije tako moglo. I videlo se da neće. Dušan Tadić je - ko drugi - imao poslednju reč. Zastao je, udahnuo i jednim pogledom spržio ceo Madrid. Naćo je poslužio kao ukras. Ništa više od toga. I bezosećajni Feliks Brih, sećate ga se sa one utakmice sa Švajcarskom, nije imao srca da uz VAR tehnologiju poništi taj gol zbog navodnog izlaska lopte iz igre u samom začetku akcije. Bio bi to smrtni greh, svestan je toga bio i Brih.

Tad je već postalo jasno, kralj je mrtav, živeo Tadić! Svaki njegov kontakt sa loptom bio je remek-delo za sebe. Sve ostalo što se zbilo u Madridu palo je u Tadićevu veliku senku. Prekrila je ona kultni "Bernabeu", hram na kojem su pripovedale neke od najvećih fudbalskih bajki. Ništa drugo nije bitno. Ni kasniji pogodak Marka Asensija za 1:3, ni majstorski udarac Lasea Šenea iz slobodnog udarca za konačnih 4:1.

Ovo je veče - veče Dušana Tadića.

REAL MADRID - AJAKS 1:4 (0:2)
/Asensio 70 - Zijeh 7, Neres 18, Tadić 62, Šene 72/

Stadion: Santijago Bernabeu;
Kapacitet: 85.454;
Sudija: Feliks Brih (Nemačka).

REAL MADRID (4-3-3): Kurtoa - Karvahal, Varan, Naćo, Regilon - Modrić, Kazemiro (od 87. Valverde), Kros - Vaskez (od 29. Bejl), Benzema, Vinisijus (od 35. Asensio).
AJAKS (4-3-3): Onana - Mazraui (od 80. Veltman), De Liht, Blind, Taljafiko - Van de Bek, De Jong, Šene (od 73. De Vit) - Zijeh, Tadić, Neres (od 74. Dolberg).

gallery

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA:

Utorak

Borusija Dortmund - Totenhem 0:1 (0:1) /prvi meč 3:0/
/Kejn 48/

Real Madrid – Ajaks 1:4 (0:2) /prvi meč 3:0/
/Asensio 70 - Zijeh 7, Neres 18, Tadić 62, Šene 72/

Sreda
21.00: (1,50) Pari Sen Žermen (4,30) Mančester Junajted (6,50)   /prvi meč 2:0/
21.00: (2,05) Porto (3,45) Roma (3,60)   /prvi meč 1:2/

Utorak, 12.3.
21.00: (1,70) Juventus (3,60) Atletiko Madrid (5,30)   /prvi meč 0:2/
21.00: (1,18) Mančester Siti (7,75) Šalke (13,0)   /prvi meč 3:2/

Sreda, 13.3.
21.00: (2,15) Bajern (3,45) Liverpul (3,35)   /prvi meč 0:0/
21.00: (1,28) Barselona (6,00) Lion (9,50)   /prvi meč 0:0/

*** kvote su podložne promenama

FotoReuters

(FOTO: Reuters)

 


tagovi

Dušan Tadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara