Fulamov sledeći potez

Vreme čitanja: 5min | pon. 28.05.18. | 11:16

Pravo je pitanje kako će izgledati sledeće sezone u Premijer ligi. Mitrović najavio da želi da ostane, Jokanović traži novac za pojačanja

Kakva je to samo bila sezona. Tačnije - polusezona. Za Slavišu Jokanovića. Za Aleksandra Mitrovića. Rajana Sesenjona. Toma Kernija. Ceo Fulam... Sezona za pamćenje.

Fulam se prošle sezone u jednom momentu išao ka tome da se bori za opstanak, a ove je izborio promociju u Premijer ligu. Klub sa Krejven Kotidža je dobio ogroman novac u kasu, sve ukupno oko 200.000.000 evra za promociju u Premijer ligu. I sada se postavlja pravo pitanje posle čarobne večeri Fulama na Vembliju - kako će izgledati Fulam sledeće sezone?

Izabrane vesti

Nas svakako pre svega zanimaju Jokanović i Mitrović.

Za Slavišu Jokanovića je postojalo interesovanje Čelsija, ali deluje da će Plavci angažovati Mauricija Sarija i da će Jokanović sledeće godine raditi u Fulamu. Kada je uveo Votford u Premijer ligu nije imao sreću da vodi Stršljenove u najjačem engleskom takmičenju, ali sada će, sve šanse govore, voditi Fulam. I tako je možda i najbolje.

Situacija oko Aleksandra Mitrovića je dosta komplikovanija. On je došao u Fulam na pozajmicu iz Njukasla i ona je trajala do kraja ove sezone. Zvanično je fudbaler Svraka. Međutim, odavno je poznato da je Fulam planirao da otkupi njegov ugovor ukoliko se plasira u Premijer ligu. To zadovoljstvo će Kolibare koštati oko 20.000.000 evra do 25.000.000 evra.

U ugovoru ne postoji klauzula, ali pošto Mitrović nije baš našao zajednički jezik sa Rafaelom Benitezom ne bi čudilo da Svrake odluče da prodaju za pomenuti novac igrača i da čak zarade na njemu, a trener ga ne vidi u svom sistemu.

Želja Mitrovića da ostane nije sporna...
"Klub mi je dao podršku i ljubav. Naravno da bih voleo da ostanem, ali ja sam i dalje fudbaler Njukasla. Videćemo šta će se dogoditi. Moj menadžer i ljudi oko mene će razgovarati sa klubom. Fokusiraću se na Svetsko prvenstvo, to je velika stvar za moju zemlju, ali i za mene", rekao je Mitrović.

Ako treba tražiti čoveka koji je najzaslužniji za ovaj uspeh Fulama onda je to Mitrović. Gledajući igrače. Otkako je stigao u ekipu dao je 12 golova na 18 utakmica i pokazao se kao kluč cele operacije. Sada je na Fulamu da ga nagradi tako što će ga otkupiti. Postao je miljenik navijača, "Mitro´s on fire" je pesma koja je postala himna navijača, odjekivala je i Vemblijem dok su se vijorile srpske zastave u pozadini. Svakako ambijent za svakoga igrača koji se samo poželeti može. Dodajući na sve to uticaj Jokanovića... Jasno je da se Mitru ostaje.

I tu dolazimo do sledeće tačke - novca. Fulam mora da se otvori. Da ne štedi. Teško za sumu od oko dvadesetak miliona evra može da dobije boljeg napadača, i to napadača koji poznaje klub i koji ne mora ni da se navikava niti da se dokazuje. Mitrović je sve to odradio. Savršeno logično deluje da će Fulam to da iskešira Njukaslu.

Zato Jokanović i ističe da će Fulam morati da plati ako želi uspeh u najatraktivnijoj ligi na svetu.
"Da bismo pokazali ambiciju, moramo prvo da pokažemo novac", jasan je Jokanović.

Bez novca neće ići. Ali, Slaviša je na neki način prvi put govorio o predstojećem prelaznom roku.
"Verujemo da možemo da igramo na ovaj način, ali moramo da znamo kakve karakteristike igrača tražimo. Da dominiramo protiv ekipa za koje mislimo da možemo da dominiramo i budemo realni protiv drugih. Potrebni su nam igrači sa određenim karakteristikama za budućnost", jasan je Jokanović.

Dakle, prvi i osnovni preduslov je novac. Moraće Fulam da uloži. Ali to ne znači samo i nužno kupovinu igrača, već i ostanak u klubu nosilaca. To je možda i ključno. O Mitroviću smo sve rekli, ali to je samo početak Fulamovih zadataka.

Pre svih, u žiži je Rajan Sesenjon.

Koliko je ovaj brzonogi fudbaler bio dobar govori činjenica da u redu za njegov potpis već sada stoje velikani poput Totenhema (najzainteresovaniji, a videćete i zbog čega), Mančester Junajted, Real Madrid i Pari Sen Žermen. Ovaj 18-godišnji igrač je potpuno eksplodirao ove sezone, dao je 15 golova i imao šest asistencija.

Po stilu i načinu igre porede ga dosta sa Geretom Bejlom, pa je negde i logično što su Sparsi najviše zagrizli za njega. Vrlo je ubojit, brz, sigurno veliki igrač u budućnosti, a već sada pravi razliku.

On je krenuo prvo kao bek, ali je vremenom kod Jokanovića pomeren unapred i praktično igra kao krilni fudbaler. Slično kao Bejl svojevremeno. Vrlo je ubojit i nezgodan igrač. I ne samo to, često zna da uđe u sredinu terena i da kreira, a to se najbolje videlo kod asistencije Tomu Kerniju u finalu na Vembliju. Kakva je to samo bila lopta u sredinu…

Zbog svega navedenog, Jokanovićeva prva želja je da sačuva Mitrovića i Sesenjona. A kaže i da je mladi igrač srećan u timu. I da neće ići.
Sesenjon je srećan kod nas. I ja sam srećan sa njim. Ne mogu da vam dam garancije, ali mogu da vam kažem da znam da želi da ostane u Fulamu”, rekao je Jokanović. Sesenjon ima ugovor sa Fulamom do 30. juna 2020. godine. Možda pravo vreme da mu se taj ugovor i produži.

Pored Sesenjona još jedan igrač je vrlo važan i bitan za Fulam. U pitanju je Tom Kerni. Kapiten ekipe. I on ne bi trebalo da bude sporan. Čak sam tvrdi da se ekipa neće “raspasti”.
"Ljudima ističu ugovori, ali ovo je sad premijerligaški tim i to još iz Londona. Atraktivan klub", rekao je Kerni i tako suštinski nagovestio da će ostati.

Postoje tu još neki igrači koji će imati ponude drugih klubova, kao recimo defanzivac Rajan Frederiks koga žele Vest Hem i Kristal Palas, ali je već najavio da želi da ostane i da je "siguran da svi žele da ostanu".

Za sada se nije pojavilo mnogo imena, osim Mitrovića naravno i mladog Okserovog veziste Laminea Fombe, koji su na transfer listi kluba sa Krejven Kotidža. Ali sigurno da će to biti jedna od interesantnijih priča ovoga leta.

Sada kreće građenje premijerligaškog Fulama.

Foto: Action images


tagovi

Slaviša JokanovićRajan SesenjonTom KerniAleksandar Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara