Blez Matuidi i Alesandro Florenci
Blez Matuidi i Alesandro Florenci

Gatuzo počinje rulet sa tri metka, Roma bez mnogo nade u Torinu

Vreme čitanja: 8min | sub. 22.12.18. | 09:39

Šta nam donosi 17. kolo Serije A

(Od dopisnika MOZZART Spota iz Rima)

Odavano utakmica Juventus - Roma nije budila tako mali entuzijazam u javnosti kao ove sedmice. Nije u pitanju samo razlika u o bodovima, Bjankoneri imaju dvostruko više, nije po sredi ni činjenica da na novom stadionu Stare dame Đalorosi ne samo da nisu nikada pobedili, nego nisu izvukli ni remi. Nije presudno ni što je Alegrijeva četa, dosad u Seriji A zabeležila 15 pobeda i jedan remi, kao ni to što crno-beli dres nosi Ronaldo. Da bi ova utakmica bila velika nedostaje Roma.

Izabrane vesti

Đalorosi su u hroničnoj psihološkoj i igračkoj krizi ovih nedelja. Desetkovani su povredama: Džeko i De Rosi će biti, u najboljem slučaju, na klupi, a El Šaravi i Lorenco Pelegrini nisu ni otputovali za Torino. Odnosi u upravi su zategnuti do tačke pucanje. U klinču oko budućnosti Di Frančeska na kormilu Rome su predsednik Džejms Palota i specijalni savetnik Franko Baldini (već su se sve dogovorili sa Paulom Souzom da preuzme Romu) i sportski direktor Monći i Frančesko Toti koji prete da će i oni da odu u slučaju otkaza Di Frančesku.

JUVENTUS - ROMA

Trener Juventusa Maks Alegri poslaće najjači sastav u ovom momentu na teren, naravno, ne računajući povređenog Kansela. Rotacija će uslediti na sledeće dve utakmice pre Nove godine, u Bergamu protiv Atalante i kod kuće protiv Sampdorije. Dakle, Ščesni na golu, odrambena linija De Šiljo, Bonući, Kjelini i Aleks Sandro. Na sredini terena ćemo ponovo videti Bentankura koji je odradio kaznu i definitivno zaradio status startera pored Pjanića i Matuidija. U napadu, trio Dibala-Mandžukić-Ronaldo je standardni polazni izbor Alegrija. Daglas Kosta i Bernardeski će čekati šansu na klupi, a Kvadrado će morati  na operaciju.

Roma u gostima nije zabeležila pobedu od 6. oktobra (protiv Empolija 2:0), a na posledjih pet utakmica je redovno primala dva gola. Di Frančesko mora da pojača odbranu i u tom kontekstu je orjentisan da izvede na teren isti tim kao protiv Intera, 4-2-3-1. Ispred Olsena u odbrani će igrati Santon, Manolas, Facio i Kolarov. Ispred četvorke će biti bedem N’Zonzi-Kristante, a u napadu trojka Florenci, Zaniolo i Under iza leđa Šika. Edin Džeko je još rovit, imajući u vidu da Đalorose čekaju zahtevni ispiti protiv Sasuola na Olimpiku i protiv Parme na Tardiniju, vrlo je verovatno da će reprezentativac BiH igrati, ako bude potrebno, poslednjih pola sata.

MILAN - FJORENTINA

Rino Gatuzo igra na svoje poslednje tri karte u ovoj godini za spas radnog mesta u Milanelu. Očajna igra i remi u Bolonji nisu prelili čašu, ali su je dopunili do vrha. Treneru Rosonera nije dozvoljen kiks: uprava mu je jasno stavila do znanja da očekuje devet bodova do kraja godine. Na poslednja dva meča u Seriji A, Milan nije postigao nijedan gol, a Kesi i Bakajoko će morati da preskoče meč sa Fjorentinom zbog kartona, tako da će Rino morati da se vrati na formaciju 4-3-3. U napadačkom triju mesto gubi Kutrone, budući da će Iguainu praviti društvo Suso i Kastiljeho. Čalhanoglu će igrati u srednjem redu sa Maurijem i Kalabrijom, jer se Bertolači povredio, a Montolivo je definitivno u drugom planu kod Gatuza. U odbrani ćemo ponovo videti par Zapata - Romanjoli.

Fjorentina je prošle nedelje posle više od dva meseca ubola pobedu u Seriji A i to u derbiju protiv Empolija. Druga važna vest za Piolija je da se Simeone odblokirao, postigao je dva gola na dve uzastopne utakmice. Treća povoljna vest je povratak u tim dvojice standardnih startera: Milenkovića i Vertua. Na raspolaganju će biti i Fernandes, ali se čini da Žerson ima prednost da istrči na San Siro. U napadu će trozubac činiti Kjeza, Simeone i Miralas koji je, čini se, istisnuo Pjacu iz startnih 11.

LACIO - KALJARI

Trener Nebeskoplavih Simone Inzagi je popustio pred evidentnom činjenicom: formacija 3-5-2 ne daje više željene rezultate. Njegov stil igre je „provaljen“ i Lacio više nije nepredvid, tim pre što su ključni igrači van forme, Milinković Savić i Luis Alberto, ili su povređeni, kao Lukaš Leiva. Lacio će se protiv Kaljarija predstaviti u postavi 4-3-2-1, takozvana „Jelka formacija“. Lulić i Marušić će biti bekovi, a Luis Alberto i Korea ofanzivni plejmejkeri, iza Imobilea. Sredinu terena će pokrivati Milinković, Parolo i Badelj, pošto Leiva još spreman za celu partiju.

Kaljari je prošle nedelje prvi put u ovoj sezoni pokleknuo na svom terenu i protiv Lacija želi da popravi utisak. Ohrabrenje za trenera Marana je da su njegovi momci izborili remi protiv Rome i izgubili u sudijskoj nadoknadi vremena protiv Napolija, a da on nije mogao da računa na najbolje fudbalere: Barelu protiv Rome i Pavoletija na obe utakmice. Njima treba dodati i Srnu i Čepitelija koji su dobili crvene kartone protiv Đalorosih.

EMPOLI - SAMPDORIJA

Toskanski klub će biti prilično oslabljen protiv Sampdorije jer trener Jakini neće moći da pošalje na teren Rada Krunića zbog kartona. Bivši igrač Borca iz Čačka je postao stub igre Empolija: postiže golove, deli asistencije, pravi višak igrača na sredini terena, zatvara rupe... Osim Krunića i Benaser rizikuje da preskoči meč zbog povrede. Na njihovim mestima će igrati Kapeci i Akva.

Sampdorija se nalazi u usponu forme, dve pobede i remi na poslednje tri utakmice i što je još važnije Fabio Kvaljarela u velikoj golgeterskoj seriji, na poslednjih pet mečava redovno overava golgeterski karton. Šef struke Đampaolo ima sve igrače na raspolaganju sa izuzetkom Berežinskog (crveni karton). Pored Kvalje, bi trebalo da igra Kaprari iako Defrel cupka čekajući šansu. U ulozi plejmejkera bi trebalo da bude potvđen Ramirez.

ĐENOVA - ATALANTA

Od Ćezara Prandelija se očekuje prva pobeda na klupi Grifona. Đenova nije pobedila na Marasiju od 26. septembra (protiv Kjeva 2:0). Dobra vest za bivšeg selektora Azura je povratak Krišita među startere. Jedina nedoumica se odnosi na Velosa i Sandra koji konkurišu za jedno mesto na sredini terena. Na terenu će regularno biti Lazović kao i napadački tandem Pjontek - Kuame.

Atalanta je zabeležila dve uzastopne pobede posle dva poraza u nizu. Na Marasi dolazi s ambicijom da odnese tri boda kući i da napravi veliki gušt svom treneru Gasperiniju koji je uvek inspirisan protiv svojih bivših timova. Protiv Đenove ćemo videti isti srednji i napadački red koji smo gledali protiv Lacija dok za odbranu sve zavisi od zdravstvenog stanja Palomina, dok za mesto pored Toloija konkurišu Mazijelo i Manćini.

Lorenco Insinje i Frančesko Vikari

NAPOLI - SPAL

Posle rizičnog eksperimenta u Kaljariju, Anćeloti nema nameru da još jednom provocira sreću. Na San Paolu protiv tima iz Ferare će biti rotacija u redovima Azura, ali ne tako drastičnih. Osnovna dilema za Karla je da li da rizikuje Kulibalija i Insinjea, budući da obojica rizikuju da preskoče meč sa Interom u sredu ako „požute“. Malo je verovatno da će obojica ostati na klupi, upravo zbog traumatičnog iskustva na Sant’Eliji. Naš Maksimović je spreman da zameni Kulibalija pošto više rizikuje da dobije žuti karton od Insinjea. U svakom slučaju biće teška odluka za trenera Napolija budući da je Kulibali jedini igrač koji je odigrao sve utakmice u ovoj sezoni.

Spal dolazi na San Paolo bez velikih ambicija. Verovatno će  trener Sempliči da odmori dobar deo prvotimaca za mnogo važniji meč protiv Udinezea u Ferari sledeće srede. Lacari i Misiroli nisu sto posto fit i  lako bi se moglo dogoditi da budu pošteđeni. Vanja Milinković Savić bi trebalo i ovog puta da sedi na klupi.

SASUOLO - TORINO

U Ređo Emiliji imamo direktan sudar dva tima sa evropskim ambicijama u ovoj sezoni. Sasuolo je motivisano pobedom nad Frozinoneom prošle nedelje i želi da popravi utisak sa poslednjeg meča na Mapei stadionu kada je u poslednjih par minuta izgubio dva gola prednosti u meču sa Fjorentinom. Trener De Zerbi nema mnogo alternativnih rešenja za napad, jer je Boateng povređen, a Đuričić će morati još ovaj meč da gleda sa tribina zbog crvenog kartona. Pod znakom pitanja je Dankan koji je imao poseban režim treninga ove nedelje. Ako ne bude uspeo, na njegovom mestu će igrati Burabija. U napadu potvrda za Babakara kojem će društvo, u formaciji 3-5-2, praviti Di Frančesko.

Predsednik Torina Kairo  se još žali na suđenje u derbiju sa Juventusom, ali trener Macari je već koncentrisan na duel sa Sasuolom. Dobra vest za Granate je oporavak Jaga Falkea koji će uzeti ulogu startera frustriranom Zazi koji je teško podneo grešku zbog koje je Torino izgubio od Juvea. U Torinu su se nadali da bi golman Sirigu mogao da se oparavi za meč sa Sasuolom, sada je rok produžen na meč sa Empolijem sledeće srede.

PARMA - BOLONJA

U Parmi su svi ohrabreni oporavkom Žervinja koji je, konačno, ove nedelje trenirao sa svojim klupskim drugovima. Reprezentativac Obale Slonovače više ne oseća bol i trebalo bi da dobije šansu u drugom poluvremenu pošto trener D’Aversa ne želi da rizikuje novu povredu svog najboljeg igrača. U napadu će pored Inglezea igrati Siligardi i po svoj prilici Di Gaudio, pošto je u prednosti nad Bjabjanijem.

Pipo Inzagi je „preživeo“ meč sa Milanom ali nije uklonio Damaklov mač otkaza koji već nedeljama leprša iznad njegove glave na klupi Bolonje. Inzagijev tim nastavlja da muči muku sa golovima i s obzirom na to da Santander u poslednje vreme ne daje traženi doprinos neće biti iznenađenje da šansu dobije Matija Destro. Iskusni Rodrigo Palasio ostaje stub Inzagijeve igre a među starterima bi mogao da osvane i Orsolini koji ima dosta poštovalaca među sportskim novinarima koji kritikuju otvoreno Inzagija što mu ne ukazuje veće poverenje.

KJEVO - INTER

Tim iz Verone i dalje traži prvu pobedu u ovoj sezoni i nada se da bi mogao da zagorča život Spaletiju baš kao što je to u nedavnoj prošlosti uradio De Buru najavljujući brzi kraj Holanđanina na klupi Nerazura. Veliki hendikep za trenera Di Karla su kartoni Radovanovića zbog kojih će naš internacionalac morati da preskoči sudar sa Interom. Pod znakom pitanja su i Obi i Kaćatore zbog povreda.

Inter u gostima nije pobedio od meča sa Lacijom na Olimpiku i gostovanja u Veroni protiv Kjeva su tradicionalno rizična za sve trenere Nerazura. Spaleti bi želeo da proba od prvog minuta Najngolana kako bi testirao njegovu spremnost za veoma važan meč protiv Napolija sledeće srede na San Siru. U odbrani neće moći da računa na Asamou zbog kartona tako da će najverovatnije po levom boku dejstvovati D’Ambrozio ili Dalbert. U napadu bi trebalo ponovo da vidimo trio Perišić-Ikard-Politano. Za hrvatskog reprezentativca će to biti generalna proba za meč protiv Napolija, odnosno od nastupa na Bentegodiju zavisi da li će ostati na klupi u sredu na San Siru.

ITALIJA 1 - 17. KOLO

Subota
12.30: (1,38) Lacio (4,70) Kaljari (8,50)
15.00: (1,20) Napoli (6,75) SPAL (14,00)
15.00: (4,10) Đenova (3,50) Atalanta (1,90)
15.00: (2,20) Milan (3,30) Fjorentina (3,40)
15.00: (2,45) Empoli (3,35) Sampdorija (2,90)
15.00: (2,70) Sasuolo (3,05) Torino (2,80)
15.00: (1,70) Udineze (3,70) Frozinone (5,20)
18.00: (2,60) Parma (3,05) Bolonja (2,90)
18.00: (8,50) Kjevo (4,50) Inter (1,40)
20.30: (1,40) Juventus (4,50) Roma (8,50)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

PIŠE: Željko Pantelić


tagovi

Serija AŽeljko PantelićJuventusMilanFjorentinaNapoliInterSPAL

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara