Žan Filip Mateta (foto: Reuters)
Žan Filip Mateta (foto: Reuters)

Gde je nestala šampionska moć Sitija? Londonski orao kljucao Gvardioline rane (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.12.23. | 18:10

Građani vodili sa 2:0 do 76. minuta, a Majkl Oliz u nadoknadi utišao Etihad

Klati se prestio Mančester Sitiju i više nego prošle sezone kada je trčao šampionsku trku sa Arsenalom. Taman što je zaličilo da se ekipa Pepa Gvardiole oporavlja od serije derbi utakmica koja joj je oduzela osmeh sa lica i lidersku poziciju Premijer lige, posle neubeljivog trijumfa nad Lutonom, u 17. kolu, ne beše pobeda iako je šampion vodio protiv Kristal Palasa sa 2:0!? Nije španski stručnjak bio opušten kao na Marakani, napravio je čak devet promena u startnoj postavi u odnosu na Beograd i londonskim Orlovima suprotstavio se sa najboljim sastavom sa kojim trenutno raspolaže. Ali umesto pobede, na Etihadu se dogodilo veliko razoraranje - 2:2.

Besan će biti Pep Gvardiola, jer već postaje praksa da njegovi puleni u završnicama mečeva dozvoljavaju povratak rivalima! Privođenje kraju, odnosno, popularno "zatvaranje" utakmica postaje košmar za tim koji je poslednjih godina nudio školske primere kako se lopta sakriva od rivala, kako se uživa u nemoći protivnika koji juri po terenu, pokušava, a zna da neće uspesti da raštimuje taj savršeni fudbalski stroj.

Izabrane vesti

Ali sa kompjuterom koji je retko kada prijavljivao greške, nešto se dešava u poslednjih četvrtinama utakmica, a posebno nesigurni Građani postaju u sudijskoj nadoknadi. Baš u tom periodu nestaje šampionska moć, baš tada skrivili su penal protiv Čelsija (u onoj nestvarnoj utakmici u Londonu - 4:4), a večeras su sličnu brljotinu napravio u Mančesteru. Dozvolili su Žan Filipu Mateti da im iz peterca u 76. minutu prepolovi vođstvo sa 2:0 na 2:1, a zatim istom fudbaleru da tokom sudijskog dodatka iznudi penal - nespretan je bio Foden, a nezaustavljiv sa bele tačke Majkl Oliz.


Izranjavana je četa Pepa Gvardiole od Čelsija, Liverpula, Totenhema, Aston Vile, a po ranama je večeras kljucao londonski orao koji kada vidi svetlo plave deresove sa druge strane terena, često ume da ogladni. Kristal Palas je poslednjih godina pravio ozbiljne probleme mančesterskom timu kojem je pretprošle sezone, recimo, dozvolio da osvoji samo jedan bod u dva međusobna okršaja, srušivši mu etihadsku tvrđavu sa 2:0.

Uzalud Sitiju i u prvom poluvremenu statistika koju Premijer liga nije videla od sezone 2006/07 od kada se vodi evidencija o statističkom parametru kreiranih šansi. A ovog popodneva je svaki igrač Sitija u polju od desnog beka, preko štopera, veznih igrača, pa do krila i špica, namestio saigraču bar jednu šansu. Da se razumemo, nisu sve to bile izrazite gol šanse, ali šampion je ponovo kaskao u realizaciji na koju je Gvardiola toliko puta upozoravao u prethodnom periodu... Naročito kada je Totenhem dva puta uspeo da se vrati na Etihadu i izbori remi 3:3. Građani su 74% poseda lopte iz 19 udaraca ka, a devet u okvir gola uspeli da iznedre samo bod. Čak je i on doveden u pitanje pošto je Palas odmah nakon izjednačenja povukao kontru... Ipak, nedovoljno ubitačnu, koja nije proizvela udarac na gol.

Možemo da se pitamo da li bi bilo drugačije da Erling Haland nije povređen, ali hvalospevi večeras idu na račun sjajnog Dina Hendersona koji je pet od sedam odbrana zabeležio nakon udaraca iz šesnaesterca! Kod vodećeg gola Griliša iz 24. minuta nije imao šansu. Tada su centimetri su prevagnuli da pas Fodena bude regularan, da Džek izbegne ofsajd.

Mogao je domaćin pre odlaska na odmor da ostane bez Edersona koji je ispred svog šesnaesterca pokupio Žan Filipa Matetu, ali izbegao isključenje. Već je dosta polemike o startu golmana Sitija, ali činjenica je da Francuz, čak i da nije oboren, ne bi mogao da gađa praznu mrežu, već da bi imao bar jednog igrača da blokira udarac.

Dva puta je Siti zatresao mrežu između 53. i 54. minuta i oba puta je VAR proveravao regularnost. Prvi pogodak Hulijana Alvaresa direktno iz slobodnjaka je poništen zbog Rodrijevog ofsajda, kod drugog, u režiji Rika Luisa nije bilo nigeča spornog. Nekoj drugoj verziji Sitija, možda onoj sa Kevinom De Brujenom na terenu, ovo bi bilo sasvim dovoljno da mirno privede meč kraju... Ne i trenutnoj koja je u poslednjih šest ligaških mečeva tukla jedino slabašni Luton. Desio se Sitiju Žan Filip Mateta zbog čijih poteza slave i Liverpul i Arsenal, ali i Totenhem. Redsi imaju šansu da potencijalnom pobedom nad Junajtedom odu na šest bodova prednosti u odnosu na šampiona.

Samo da podsetimo - prošle sezone nakon 17 odigranih utakmica Siti takođe nije bio lider, ali je kaskao svega dva boda za Arsenalom uz gol razliku 50:18. U aktuelnoj, na istom uzorku mečeva ima sedam bodova manje, a gol količnik mu je 40:20.

PREMIJER LIGA – 17. KOLO

Petak

Notingem Forest - Totenhem 0:2 (0:1)

/Rišarlison 45+2, Kuluševski 65/

Subota

Prekinuto: Bornmut - Luton 1:1

Čelsi - Šefild Junajted 2:0 (0:0)

/Palmer 54, Džekson 61/

Mančester Siti - Kristal Palas 2:2 (1:0)

/Griliš 24, Luis 54 - Mateta 76, Olize 90+5 penal/

Njukasl - Fulam 3:0 (0:0)

/Majli 57, Almiron 64, Burn 82/

Barnli - Everton (u toku)

Nedelja

15.00: (1,50) Arsenal (4,50) Brajton (7,25)

15.00: (3,25) Brentford (3,45) Aston Vila (2,20)

15.00: (2,25) Vest Hem (3,50) Vulverhempton (3,40)

17.30: (1,35) Liverpul (5,30) Mančester Junajted (8,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiKristal PalasFil Foden

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara