FOTO: AFP/Reuters
FOTO: AFP/Reuters

Glavni "pastuv" spasao "Zemlju dobrih ljudi", Điga samo posmatrao

Vreme čitanja: 2min | uto. 16.01.24. | 17:21

Polufinalista prošlog turnira na premijerligaški pogon do trijumfa u poslednjim trenucima

Više od decenije fudbaleri Burkine Faso dolaze prilično tiho na najznačajniju smotru afričkog fudbala i po pravilu budu među najprijatnijim iznenađenjima. Nije "Zemlja dobrih ljudi" (bukvalan prevod naziva države) dominirala protiv autsajdera Mauritanije, stvarala je izuzetno mali broj prilika i ničim nije podsećala na tim koji je između 2013. i 2022. igrao jedno finale i dva polufinala Kupova nacija.

Ulaskom godinama prve napadačke opcije Bertrana Traorea dobili su popularni Pastuvi na samopouzdanju, zaigrali ofanzivnije i iznudili penal u nadoknadi. Siguran realizator bio je upravo krilni napadač Astom Vile za minimalan trijumf 1:0 (0:0).

Izabrane vesti

Jeste Edmond Tabsoba u aktuelnom momentu najbolji igrač Burkine Faso i takav status stekao je odličnim partijama u Bajeru iz Leverkuzena, ali je upravo Traore ta amajlija na kojima se baziraju sva nadanja nekadašnje Gornje Volte. Nije Francuz Uber Velu uvrstio napadača birmingemskih Lavova u startnu postavu računajući na njegovu slabu formu uzrokovanu malom minutažom u Engleskoj i čini se silno pogrešio.

Čim je petnaestak minuta pred kraj zamenio Šerifovog Sedrika Badola pokazao je kvalitet dovoljan da na nivou Kupa afričkih nacija pravi razliku. Krenula je Burkina sa smislenijim napadima u finišu, a u jednom od njih hitronogi Isa Kabore iznudio je penal. Više od pet minuta sudija iz Maroka pregledao je snimak, pre nego što je odlučio da start defanzivca Mauritanije nad krilniim bekom Lutona okarakteriše kao jedanaesterac. Čitava situacija u kaznenom prostoru Lavova Činguetija (nadimak dobijen po srednjovekovnoj trgovačkoj četvrti na severu zemlje) bila je diskutabilna, ali čini se da je jedanaesterac opravdano dosuđen.

Štoper Crvene zvezde Naser Điga čitav meč presedeo je na klupi što je i očekivano, budući da je pored neprikosnovenog Edmonda Tapsobe drugi starter na mestu centralnog beka već godinama Isufu Dajo. Iskusni štoper ima 32 godine, zabeležio je više od 60 nastupa za državni tim i bio deo svih velikih uspeha Burkine Faso od 2013. godine.

Naredni duel ekipa Ubera Velua igraće u subotu (15.00) protiv Alžira, dok će se Mauritanija sastati sa Angolom istog dana od 18.00.

Grupa D

Alžir - Angola 1:1 (1:0)

/Bunedžaa 18 - Mabululu pen 68/

Burkina Faso - Mauritanija 1:0

/Traore 90+6/

Grupa E

18.00 (1,37) Tunis (4,50) Namibija (13,00)

21.00 (1,92) Mali (3,35) Južna Afrika (4,30)



tagovi

reprezentacija Burkine FasomauritanijaAfrički kup nacijaKup afričkih nacija 2024Kup afričkih nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara