Godina je 2019, titula stiže na Enfild Roud! Šta kažete? Furiju Liverpul ni Siti ne može da prati... (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.12.18. | 17:51

Redsi ulaze u novu godinu kao lider Premijer lige

Sad ili nikad! Ako ove sezone Liverpul ne osvoji titulu šampiona Engleske, onda stvarno ne znamo kada će... Titula koja se od 1990. čeka na Enfild Roudu, deluje bliže nego ikad sa Klopovom furioznom četom. Prvi put posle 2002. godine, Liverpul ima šest bodova prednosti na čelu Premijer lige. 

Osmom uzastopnom pobedom, a šestom na kojoj u toj seriji nisu primili gol, Redsi su se zahvaljujući porazu Mančester Sitija odlepili na sedam bodova prednosti u odnosu na šampiona i najžešćeg konkurenta. Nova žrtva razigranog Liverpula je bio nemoćni Njukasl koji je sa Enfilda ispraćen sa tri komada u mreži (4:0) za erupciju euforije među navijačkom armijom Redsa.

Izabrane vesti

Iako se u ovoj godini igra još jedno kolo, a Liverpul za tri dana dočekuje Arsenal, situacija deluje fantastično za Redse koji će se 3. januara sastati sa Mančester Sitijem u meču koji i definitivno može da odredi novog ili starog šampiona Premijer lige.

Iako su sve oči uprte u Klopovu ultraofanzivnu fromaciju, odbrana je taj koja ove sezone iznosi podjednak, ako ne i veći teret. Liverpul je na polusezoni primio samo sedam golova. U 19 utakmica! Kupovine Alisona i Van Dajka u ovoj godini su potpuno promenile identitet Liverpula. Naravno, napadači i dalje odrađuju sjajan posao, ali sada je i odbrana ta koja donosi Liverpulu prednost u odnosu na sve druge protivnike.

I ne samo da su defanzivci zabarikadirali Alisonov gol, nego su opasnost i pred protivničkim! Upravo je štoper Dejan Lovren zakucao loptu pod prečku za vođstvo. Iako je Klop izveo najofanzovniju formaciju sa Šaćirijem, Maneom, Salahom i Firminom, Lovren taj koji je započeo kanonadu. Posle kornera mu je lopta pala na nogu, a on je strahovitim udarcem u 11. minutu raspalio Enfild.

Ubrzo su stigle vesti iz Lestera da Mančester Siti ne vodi više na King Pauer stadionu i optimizam je proključao na kultnom stadionu. Liverpul je tražio drugi gol do poluvremena, ali ga nije našao. Klop je pozvao navijače da još jače podrže tim i već na početku drugog dela se desio momenat posle kojeg su svi odahnuli. Salah je iznudio penal koji je pretvorio u 2:0. Posle toga više ništa nije moglo da zaustavi Liverpul!

Klopov tim je napravio obruč oko gola Njukasla i bilo je pitanje vremena kada će da postigne još golova. Treći je stigao u 79. minutu kada je Šaćiri sa peterca konvertoivao sjajnu asistenciju Aleksander Arnolda. Pet minuta kasnije se i Fabinjo upisao u strelce...

Kako Liverpul raste, tako Mančester Siti pada! Gvardiolin tim je u ozbiljnoj krizi i bez samopouzdanja. Doživeli su treći poraz na poslednja četiri meča. Niko ih ovako nije uzdrmao u poslednjih godinu i po dana. Lester ih je okrenuo i savladao 2:1 što je do pre par nedelja bilo nešto nezamislivo za Pepovu kaznenu ekspediciju. 

A čak su i dobro krenuli u Lesteru... Posle klasične njihove akcije, Aguero je lansirao Bernarda Silvu na Šmajhela, a Portugalac je pogodio za rano vođstvo u 14. minutu.

Ali Lester igra ludo u poslednje vreme! U prošlom kolu su saklpirali Čelsi, danas su isto uradili i Sitiju. Samo pet minuta posle vođstva se Mark Obrajton našao na pravom mestu i centaršut Vardija pretvorio u 1:1. Obično njih dvojica imaju obrnute  uloge, ali danas se i Vardi iskazao kao asistent, a Olbrajton kao egzekutor. Izjenčenje je dalo krila Lisicama koji su stvorile gomilu prilika do poluvremena, mada je i GAuero porpustio sjajnu šansu za Siti. Bilo je jasno da ovo ne može da se završi 1:1. 

Siti je pokušao kroz posed i pas igru u drugom poluvremenu, ali nije uspevao da stvori šansu. I kažnjen je u 81. minutu. Posle kornera je lopta pala na nogu Lesterovom beku Rikardi Pereiri, a on je zakucao u mrežu Edersona

Siti se uspaničio, krenuo grlom u jagode, nervoza je kuljala iz Gvardiolinih igrača, a ceh je paltio Delf koji je isključen u 89. minutu. Lester je odoleo do kraja i obradovao raspomamljeni Emnfild Rodu koji je slavio pobedu nad Njukaslom. 

Za tri dana je novo kolo. Siti gostuje Sautemptonu gde mora kako zna i ume da pobedi, pa da onda u meču sezone protiv Liverpula hvata poslednji voz za odbranu titule. Premijerligaško praznično ludilo je počelo! Srećno svima koji slave! 

ENGLESKA 1 - 19. KOLO

Sreda
Fulam - Vulverhempton 1:1 (0:0)
/Sesenjon 74 - Sais 85/

Barnli - Everton 1:5 (1:3)
/Gibson 37 - Mina 2, Dinj 13, 71, sigurdson 22. penal, Ričarlison 90+3/

Kristal Palas - Kardif 0:0

Lester - Mančester Siti 2:1 (1:1)
/Olbrajton 19, Rikardo Pereira 81 - B. Silva 14/

Liverpul - Njukasl 4:0 (1:0)
/Lovren 11, Salah 47. penal, Šaćiri 79, Fabinjo 85/

Mančester Junajted - Hadersfild 3:1 (1:0)
/Matić 28, Pogba 64, 78 - Zanka 89/

Totenhem - Bornmut 5:0 (3:0)
/Eriksen 16, Son 23, 70, Mura 35, Kejn 61/

18.15: (5,50) Brajton (3,80) Arsenal (1,65)
20.30: (5,50) Votford (3,80) Čelsi (1,65)

*** kvote su podložne promenama

FotoReuters


tagovi

Jirgen KlopMohamed SalahDejan LovrenDžerdan ŠaćiriFabinjoBernardo SilvaMark OlbrajtonRikardo Pereira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara