Godinu dana od transfera koji je promenio fudbal: Šta je izgubila Barsa, a dobio PSŽ i u čemu je Nejmarov problem?

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.08.18. | 18:14

Bila je to prava bomba na fudbalskoj pijaci, ali čini se da nikome nije u potpunosi ispunila očekivanja

Prošla je cela godina, ali Barselonina rana još nije zacelila u potpunosti. U stvari, to je kao onaj ožiljak od operacije koji vas zaboli kada se menja vreme. Meteoropate znaju tačno o čemu se radi… Bilo kako bilo, 3. avgusta 2017. godine “eksplodirala” je transfer bomba – Nejmar je prešao iz Barselone u Pari Sen Žermen za 222.000.000 evra. Iako je u početku delovalo da je to samo još jedna od glasina, na kraju se ispostavilo da je namera bogatih šeika vlasnika PSŽ-a bila kranje ozbiljna i pokrepili su je džakovima novca. To je bio veliki prasak u današnjem fudbalu, jedan od onih transfera koji je potpuno promenio odnose na tržištu. Kao što je to recimo bilo sa prelaskom Alana Širera iz Blekburna u Njukasl u leto 1996. godine ili Zinedina Zidana iz Juventusa u Real Madrid pet godina kasnije.

Jasno je, dakle, da je prelazak Nejmara imao ogroman uticaj na svet fudbala, ali važno pitanje je šta je ovaj transfer doneo direktnim protagonistima? Čini se, za sada, ne ono što su očekivali. Katalonski klub za godinu dana ipak nije uspeo da nadomesti odlazak Nejmara koji je bio deo trozupca MSN, a čak su ga mnogi videli i kao naslednika Lionela Mesija u jednom trenutku u budućnosti. Nejmaru je na Nou Kampu bilo dosta da živi u senci Argentinca i odabrao je PSŽ.

Izabrane vesti

Barselona je u međuvremenu potrošila više od 400.000.000 evra na pojačanja, ali do sada niko nije dosegao Nejmarov nivo. Usman Dembele je “debelo” plaćen, ali njegov boravak na Nou Kampu mnogi čak u Kataloniji smatraju fijaskom “garniranim” sa čestim povredama. A Filipe Kutinjo, koji je stigao zimus, uz svo dužno poštovanje, ipak nije Nejmarov kalibar.

Sa Nejmarove tačke gledišta, postoji nekoliko naznaka da definitivno nije dobro promislio o ovom transferu, odnosno da je njegov menadžerski tim napravio određene pogrešne procene. Čak mu je i Đerar Pike, pre nego što je transfer ozvaničen, poručio da ne ide u Pariz jer će se naći u ligi slabijoj od Primere, a i dalje će mu glavni cilj biti osvajanje Lige šampiona. Godinu dana kasnije Nejmar nije osvojio novi trofej u ovom takmičenju, a ovaj put čak nije bio ni u najužoj konkurenciji za nagradu Zlatna lopta. Maltene ispada da se trenutno Nejmar ni ne nalazi u svetskom fudbalskom kremu, mada znamo da bi to bio preteran zaključak.

Na neki način ispada da je jedini dobitnik u celoj priči o transferu Nejmara bio Pari Sen Žermen. Doduše, i to je samo uslovno. Tačno je da PSŽ i predsednik Naser al Kelaifi mogu da se pohvale da su uzeli igrača Barseloni, ali su za to debelo platili i Nejmaru i njegovom ocu koji mu je menadžer. Ipak, zbog ovog transfera je PSŽ opet došao pod lupu stručnjaka iz UEFA koji su zaduženi za poštovanje finansijskog fer pleja.

Što se sportskog rezultata tiče, tu je PSŽ osvojio sve trofeje u Francuskoj, ali to je svakako mogao da uradi i bez Nejmara s obzirom da u zemlji svetskih šampiona jedinu povremenu konkurenciju Parižanima mogu da predstavljaju Monako, Lion I Marselj.

I konačno, da se vratimo na samog Nejmara. Hteo je da bude glavni u novom klubu, da izađe iz senke Lionela Mesija, ali sada se nad njim nadvila nova “pretnja” koja preti da mu udari na sujetu i ego – a ona se zove Kilijan Mbape. Sezona koja je pred nama mogla bi da nam donese neke odgovore – ili će Nejmar dovesti PSŽ do “svetog grala” u Ligi šampiona ili bi opet mogao da spakuje kofere i obori neki transfer rekord i preseli se, recimo, u Real Madrid. Osim ako ga u tome ne pretekne baš mlađani Mbape.

Foto: Action images


tagovi

Letnji prelazni rok 2018NejmarLionel MesiNaser Al Kelaifi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara