Fabio Kvaljarela
Fabio Kvaljarela

GRUPA J: Kvaljagol piše istoriju!

Vreme čitanja: 6min | sub. 23.03.19. | 13:14

Fenomenalni napadač Sampdorije mogao bi da postane najstariji strelac u istoriji reprezentacije Italije i tako sruši Kristijana Panučija, starog 35 godina i 62 dana u junu 2008. godine

Neučestvovanje Italijana na Mundijalu bio je šok za svetsku fudbalsku javnost, a eventualno propuštanje Evropskog prvenstva bilo bi ravno katastrofi. Azuri večeras počinju kvalifikacije za kontinentalno takmičenje susretom sa Finskom.  Podsetimo, iskusnog Đan Pjera Venturu nasledio je Roberto Mančini koji je rešio da radikalno podmladi sastav, ali činjenica je da italijanski stručnjak još uvek nije pronašao dobitnu formulu. Ipak, činjenica je i da je unapredio određene segmente u igri Azura, pre svega odbranu.

Tinejdžeri Nikolo Zaniolo i Moize Kean mogli bi da debituju, ali daleko interesantniji je podatak da je Mančini ukazao poverenje Fabiju Kvaljareli. Veteran blista u dresu Sampdorije ove sezone i svojim iskustvom bi i te kako mogao da motiviše mlađe kolege. Očekuje se da Kvaljarela počne meč s klupe, a da se u startnoj postavi nađe Ćiro Imobile. Ako Kvaljarela pak nastupi, biće mu to prva reprezentativna utakmica od 17. novembra 2010. godine i susreta sa Rumunijom te bi tako prekinuo post od 3.048 dana. Takođe, mogao bi da postane najstariji strelac u istoriji reprezentacije Italije i tako sruši Kristijana Panučija, starog 35 godina i 62 dana u junu 2008. godine. Kvaljarela ima 36 godina i 51 dan. Zanimljivo je i da su trenutno najmlađi članovi Azura Zaniolo i Kean (19) 17 godina mlađi od Kvaljarele...

Izabrane vesti

Iako je Stefan El Šaravi na raspolaganju, izgleda da će Mančini dati šansu mladom Keanu, a moguće da je na ovu odluku uticao i nedavni sukob Faraona sa Edinom Džekom u Romi. Takođe, Mančini na raspolaganju ima i fenomenalnog Matea Politana iz Intera. 

Italija - Finska, 20.45 TV Sportklub 4
Bosna i Hercegovina - Jermenija, 20.45 TV Sportklub 1
Lihtenštajn - Grčka, 20.45 TV Sportklub 10

Italijanski mediji pišu da bi Mančini mogao da izvede sledećih 11 na teren u formaciji 4-3-3: Donaruma - Pičini, Bonuči, Kjelini, Biragi - Verati, Žoržinjo, Barela - Bernardeski, Imobile, Kean. 

Mančini nije mogao da računa na povređene Lorenca Insinjea, Federika Kjezu i Alesandra Florencija. Možda je najveći hendikep izostanak Kjeze koji je nastupio na svih devet mečeva otkako je Mančini selektor.

Finska je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo imala ulogu autsajdera u grupi sa Islandom, Hrvatskom, Ukrajinom i Turskom, ali često je stvarala probleme favoritima, pre svega zahvaljujući čvrstoj i disciplinovanoj igri u odbrani. I Finci imaju probleme sa povredama važnih igrača. Umesto Jerea Uronena iz Genka šansu će dobiti defanzivac Trumsea Juha Pirinen, a umesto ofanzivca BATE Borisova Jasea Tuominena 20-godišnji Lasi Lapalainen iz Helsinkija koji će zaigrati u tandemu sa Temuom Pukijeom, na kojeg će defanzivci Italije morati posebno da obrate pažnju.  

Ukoliko ih potcene, Italijani bi mogli loše da prođu. Svestan je toga selektor Italije...
"Izgleda lako, ali Finska je fizički veoma kompaktna ekipa i ovo neće biti izlet za nas. Pozvao sam više igrača jer ne znam tačno u kakvoj je ko formi. Imamo mlade igrače koji napreduju, zadovoljan sam trenutnom situacijom", izjavio je Mančini.

Italijani su u grupi 3 Lige A zauzeli su drugo mesto iza Portugalije i ispred Poljske. Finci su zasluženo osvojili prvo mesto u Ligi C ispred Mađarske, Grčke i Estonije. Ipak, Italija, i to na svom terenu, sasvim je druga priča. Finci ih nikada nisu savladali, a Italijani su dobili prethodnih šest duela, od kojih poslednja četiri bez primljenog gola.

Robert Prosinečki

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Samir Memišević izjavio je da selekcija Roberta Prosinečkog ne bi trebalo previše da se muči, te da je apsolutno kvalitetnija i bolja od Jermenije. Odbrana Zmajeva se fantastično snalazila do sada. Ne čudi podatak po kom je Španija jedina u poslednje vreme uspela da ih dobije u prijateljskom susretu, uz šta se treba setiti poslednjeg primljenog gola na zvaničnoj utakmici pri pobedi nad Severnom Irskom u Ligi nacija još u septembru prošle godine.

Jermenija je poslednju utakmicu odigrala nerešeno protiv Lihtenštajna na strani (2.2), pre toga upisala pobede protiv Gibraltara (6:2) u gostima i Severne Makedonije kod kuće (4:0). Bosna i Hercegovina i Jermenija su poslednji put odmeravali snage pre 10 godina, kada su Zmajevi upisali dve pobede u kvalifikacijama za Svetsko prventsvo, međutim, logično je da zbog vremenske distance ovi mečevi ne mogu da budu validan reper za bilo kakvu prognozu. 
"Jermenija nije na najvišem nivou i sigurno se neće boriti za odlazak na Evropsko prvenstvo, ali radi se o ozbiljnoj i mnogo dobroj reprezentaciji koja ima Mhitarjana. Uvek mogu nešto da naprave, iznenade. Očekujemo i želimo sva tri boda u ovoj utakmici. Bilo bi idealno kada bismo ovaj kvalifikacioni ciklus započeli pobedom", rekao je Robert Prosinečki.

Novinare je zanimalo da li se odlučio za startnu postavu.
"Jesam, odlučio sam, ne samo za Kolašinca već za sve igrače. U glavi već imam prvih 11. Sead je imao problema s ramenom kada je došao, odlučili smo da ga poštedimo ostavimo za susret sa Grčkom."

Edin Džeko je istakao da je ovo posebna utakmica za njega i da ima dodatnu draž to što se igra na Grbavici.
"Posebna utakmica za mene, jubilarna stota i na mom stadionu gde sam započeo karijeru, što mi predstavlja dodatni motiv. Biće mi još draža ako stignemo do trijumfa. Nadam se da će mi Jermenija ostati u dobrom sećanju", rekao je kapiten Zmajeva.

U reprezentaciji naših komšija nema iskusnog golmana Begovića zbog sukoba sa Prosinečkim te Vranješa koji se u poslednje vreme ističe aferama. Zbog povreda su otpali vezista Lončar i napadač Prevljak. Kada je reč o Jermeniji, nema Voskanjana, Mkojana, Andonijana, Picelija, Malakjana, Hovsepjana i Sarkisova. 

Kostas Manolas

Da igraju protiv neke jače reprezentacije, dobro bi se zabrinuli u taboru Grčke. Ovako, očekuje se da i okrnjeni sastav gostiju osvoji tri boda i trijumfalno započne kvalifikacije. 

Međutim, neće im biti nimalo lako jer selektor Angelos Anastasijadis ne može da računa na najboljeg štopera Kostasa Manolasa, a ni na Karnezisa, Torosidisa, Cavelasa, Papadopulosa, Stafilidisa, Recosa, Mantalosa, Pelkasa, Ciolisa, Hristodulopulosa, Fefacidisa, Tahtsidisa, Karelisa... 

Zanimljivo, u ovom trenutku tek sedam igrača ima dvocifreni broj nastupa za A reprezentaciju.

Podsetimo, Grčka se nije plasirala na Mundijal u Rusiji, što je ocenjeno kao neuspeh, iako je u kvalifikacionoj grupi Grčka zauzela drugo mesto iza moćne Belgije te ispred veoma dobre Bosne i Hercegovine. Grci nisu bili uverljivi u Ligi nacija pa je nemačkog stručnjaka Mihaela Skibea zamenio Anastasijadis, ali ni on se nije proslavio jer je upisao poraz u poslednjem kolu pred svojim navijačima protiv Estonije. 

U svakom slučaju, ako misle da trijumfuju, Grci nikako ne smeju da potcene domaćina, jer, ma koliko god zvučalo kao fraza, danas svi igraju fudbal i zaista je teško računati na "sigurne" i već unapred upisane bodove. Ljubitelji iznenađenja bi čak ovde mogli da probaju sa duplom šansom na strani domaćina. Ko zna, moglo bi da se isplati. 

KVALIFIKACIJE ZA EP - 1. kolo

Četvrtak

GRUPA I

Kazahstan - Škotska 3:0 (2:0)
/Pertsuh 6, Vorogovski 10, Zainudtinov 51/

Kipar - San Marino 5:0 (4:0)
/Sotiriju 19. penal, 23. penal, Kusulos 26, Efrem 31, Laifis 56/ 

Belgija - Rusija 3:1 (2:1)
/Tilemans 14, E. Azar 45pen, 88 - Čerišev 16/

GRUPA C

Holandija - Belorusija 4:0 (2:0)
/Depaj 1, 55pen, Vajnaldum 21, Van Dajk 86/

Severna Irska - Estonija 2:0 (0:0)
/Mekgin 56,  Dejvis 75pen/

GRUPA E

Hrvatska – Azerbejdžan  2:1 (1:1)
/Barišić 45, Kramarić 79 – Šejdajev 19/

Slovačka – Mađarska  2:0 (1:0)
/Duda 42, Rušnjak 85/

GRUPA G

Austrija - Poljska 0:1 (0:0)
/Pjontek 68/ 

Makedonija - Letonija 3:1 (2:0)
/Alioski 11, Elmas 29, 90+3 - Isajevs 87/ 

Izrael - Slovenija 1:1 (0:0)
/Zahavi 55 - Šporar 48/ 

Petak

GRUPA A

Bugarska - Crna Gora 1:1 (0:0) 
/Nedelev 82 pen - Mugoša 50/

Engleska - Češka 5:0 (2:0)
/Sterling 24, 62, 68, Kejn 45+2. penal, Kalaš 84. autogol/

 

GRUPA B

Portugalija - Ukrajina 0:0

Luksemburg - Litvanija 2:1 (1:1)
/Bareiro 45, Rodriges 55 - Černih 14/

 

GRUPA H

Albanija - Turska 0:2 (0:1)
/Jilmaz 21, Čalhanoglu 55/

Andora - Island 0:2 (0:1)
/Bjarnarson 22, Kjartanson 80/ 

Moldavija - Francuska 1:4 (0:3)
/Ambros 89 - Grizman 24, Varan 27, Žiru 36, Mbape 87/

Subota

GRUPA D

15.00: (6,00) Gruzija (3,60)  Švajcarska (1,65) 
18.00: (35,00) Gibraltar (14,00)  Republika Irska (1,05) 

GRUPA F

18.00: (3,30) Malta (2,75)  Farska Ostrva (2,55) 
18.00: (1,75) Švedska (3,45)  Rumunija (5,20) 
20.45: (1,20) Španija (6,75)  Norveška (14,00) 


GRUPA J

20.45: (1,35) Bosna i Hercegovina (4,90)  Jermenija (9,50) 
20.45: (1,35) Italija (4,60)  Finska (10,50) 
20.45: (17,00) Lihtenštajn (6,75)  Grčka (1,18) 

***Kvote su podložne promenama

FotoReuters


tagovi

Kvalifikacije za EP 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara