Hitan sastanak FIFA na temu - da li izbaciti Izrael iz svih takmičenja?

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.05.24. | 19:28

Vodeća kuća fudbala će razatrati zahtev Fudbalskog saveza Palestine

FIFA će održati hitan sastanak na temu - da li Izrael treba da bude izbačen iz svih fudbalskih takmičenja? Do toga je došlo nakon predloga kojije podneo Fudbalski savez Palestine, a koji su podržali Alžir, Irak, Jordan, Sirija i Jemen.

Prvi čovek svetske kuće fudbala Đani Infantino, čije reči prenosi londonski Telegraf, potvrdio je da će upravljačko telo FIFA izvršiti pravnu procenu ovog pitanja za uvrštavanje na dvevni red kongresa u Bangkogu ove nedelje, ali izvesnije deluje da će se odlučivati na stanku krajem jula.

Izabrane vesti

Palestinci poručuju da Izrael mora da bude kažnjen za ratne zločine u Gazi, dok u Izarelci smatraju da je na delu neprijateljsko pokušaj da se naudi izarealskom savezu. Konačni sud daće FIFA.

"Fudbal nikada ne bi trebalo da postane talac politke, već mora da ostane vektor mira, izvor nade i snaga dobrote. Stvar koja ujedinjuje lude, a ne razdvaja", rekao je Infantino.

Predsednik FS Palestine, Džibril Radžub, je upitao vodeće fudbalsko telo koliko palestinska fudbalska porodica treba trpi, kao i da li su neki ratovi važniji od drugih, a neke žrtve značajnije?

"Molim vas da stanete na pravu stranu istorije. Toliko zaslužuje patnja miliona ljudi, uključujući i hiljade fudbalera. Ako ne sata, onda kada? Gospodine predsedniče, lopta je na vašem terenu", poručio je Radžub.

Predsednik FS Izareala, Šino Moše Zuares je uzvratio palestinskom kolegi, uz veru da će FIFA doneti pravednu odluku.

"Suočavamo se sa ciničnim, političkim i neprijateljskim pokušajem palestinskog saveza da naudi izraelskom fudbalu. Sedam meseci nakon užasnog dana, kada se fudbalske utakmice ne mogu igrati u velikim delovima Izareala, na severu i jugu, a preko 130 Izraelaca se još uvek drži u Gazi, nepravedno je da se u ovakvim okolnostima borimo za naše osnovno pravo da budemo deo igre. Potpuno smo uvereni da će svaka pravna procena FIFA potvrditi da FS izraela funcioniše u skladu sa svim pravilima organizacije, a FS Palestine će imati velikih poteškoća da dokaže suprotno", rekao je Zuares.


tagovi

Đani InfantinoFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara