Hoćemo reprizu... Londona

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.06.18. | 08:55

Očekuje se da selektor Krstajić izvede najjači tim protiv Bolivije u Gracu (18.00, RTS 1) u završnoj proveri pred Mundijal

(Od izveštača MOZZART Sport iz Austrije)

Poslednje impresije su uvek najvažnije. Traži se pečat, što jači otisak na papiru vrednosti naše reprezentacije, čin koji bi razgalio naciju i probudio nadu da će dočekati dobre vesti iz Rusije. Zato je završna provera u sklopu mundijalskih priprema važna kako igrački, tako i rezultatski, jer niko u kofer za Prvenstvo sveta ne želi da spakuje brige.

Izabrane vesti

Možda je zato odabrana Bolivija, da u 90 minuta kontrolnog meča u Gracu (18.00, RTS 1) pokaže Srbija sve ono što nije protiv Čilea i u dobrom raspoloženju otputuje na završni turnir. Objektivno, ako 59. ekipu sveta ne možemo da savladamo (po mogućstvu ubedljivo), čemu onda da se nadamo u takmičarskim utakmicama Grupe E, u sudarima sa znatno bolje plasiranim selekcijama na FIFA rang listi...

"Ni vi, ni mi nismo zadovoljni kako smo igrali, ali biće bolje protiv Bolivije". Tu rečenicu ponavljali su minulih dana selektor Mladen Krstajić i igrači, a sve što javnost od njih očekuje je - reakcija. Nadamo se, identična onoj martovskoj kad su u Londonu savladali Nigeriju (2:0) i brzopotezno izbrisali greške iz susreta sa Marokom, kad skoro ništa nije valjalo. Tad smo imali posed lopte, apsolutnu kontrolu dešavanja na terenu, šanse, jedan gol nam je poništen, a kad je Aleksandar Mitrović postigao dva u drugom poluvremenu shvatili smo da je ova ekipa otporna na kritike i da se saživela sa pritiskom.

Tu sposobnost regeneracije iz Londona navijači očekuju da vide na završnoj kontroli, istovremeno dobiju odgovore na pitanja koja su ih mučila u ponedeljak veče. Na primer: hoće li desna strana (od beka do krila, bez obzira na imena) biti stabilnija u defanziviji i učinkovita pred tuđim kaznenim prostorom, možemo li da napravimo balans na centralnom delu terena sa premijerligaškim fudbalerima kakvi su Nemanja Matić i Luka Milivojević (razdvojeni u prvom meču), jesu li Sergej Milinković Savić i Adem Ljajić zaista kompatibilni kako selektor kaže i, valjda, najvažnije, može li sredina terena da spremi neku šansu Aleksandru Mitroviću?

Od ovih dilema važnijom se čini ona da li će Mladen Krstajić na teren "Merkur arene" poslati, zaista, ekipu koji bi trebalo da počne i premijerni meč na Mundijalu, protiv Kostarike. Takav je bio plan, tako uglavnom rade sve ostale selekcije i pod uslovom da ne bude velikih iznenađenja, očekuje se da strateg srpske reprezentacije izvede najjači mogući tim u ovom trenutku. Što bi moglo da znači da je rešio možda i dve najveće nedoumice, po pitanju desnog beka i levog krila, pa se u prvih 11 očekuju povratnik Branislav Ivanović, verovatno uz desnu aut liniju, a u tom slučaju bi sveži debitant Nikola Milenković bio štoper, dok bi u ofanzivi mesto levo od Sergeja Milinkovića Savića pokrio Adem Ljajić.

Srbija prolazi grupu - 2,15

Naravno, reč je samo o potencijalnim rešenjima. Moguće je da dođe do rokade golmana, da opet starter bude Antonio Rukavina ili da u samom špicu stručni štab odmori Aleksandra Mitrovića, tako što će šansu dati Aleksandru Prijoviću ili Luki Joviću, međutim, ko god bude igrao mora da ima na umu da Bolivija ne da nije bauk, nego predstavlja idealnog sparing partnera za jačanje samopouzdanja. Tome u prilog činjenica da je sastav venecuelanskog stručnjaka Cezara Ferijasa od poslednjih 20 mečeva van svoje teritorije dobio samo jedan. I to Nikaragvu pre godinu dana (1:0). Nedavno su mu meru uzele Sjedinjene Američke Države (0:3), a pre dva dana u Insbruku nisu se tresle mreže na utakmici sa Južnom Korejom.

Neće se, valjda, razgoropaditi protiv Srbije. Pogotovo što je nama poslednji utisak najvažnji.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeRusija2018Mladen Krstajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara